2020. november 28. szombatStefánia

Hosszú Katinkáé a magyar úszósport ezredik nemzetközi érem

 utolsó frissítés: 10:23 GMT +2, 2019. december 07.

Hosszú Katinka két elsőséget gyűjtött be pénteken a Glasgow-ban zajló rövidpályás Európa-bajnokságon, ráadásul a 200 méter pillangót követő 100 méter vegyesen aratott diadalával megszerezte a magyar úszósport történetének ezredik érmét is. A háromszoros olimpiai bajnok mellett Jakabos Zsuzsanna és Lobanovszkij Maxim is gazdagodott egy-egy bronzéremmel. A román úszók közül Robert Glință szerzett egy bronzérmet 100 háton péntek este. 

A péntek esti programban csak a döntőkben voltak érdekeltek a magyarok, elsőként női 200 méter pillangón: a délelőtti előfutamból Jakabos egyéni legjobbját fél másodperccel megközelítve 2:04.97 perccel az első, míg Hosszú 2:05.14-gyel a második helyen ment tovább.

A rajt után a két magyar gyakorlatilag fej fej mellett úszott egymás mellett, féltávnál viszont az olasz Ilaria Bianchi vezetett, és 150 méternél egy testhossz előnye volt. Hosszú ugyanakkor elképesztő hajrába kezdett, amivel maga mögé utasította riválisát. A háromszoros olimpiai bajnok 2:03.21 perces idővel csapott célba, míg a győriek úszója 2:05.00-val érintette a falat.

Jakabos az MTI-nek elmondta: nagyon örül, hogy sikerült megint majdnem olyan jó időt úsznia, mint délelőtt, és hogy a végén érmes helyen ért célba, mert "ebben a számban minden jöhet".

"Kicsit meglepetés azért, hiszen nem tudhatjuk, ki mennyit tartalékolt. Én tudtam, hogy nagyon erősen úsztam, és ebben sokkal több nem lehet, míg Katkának két perc körüli ideje is van. A végén nagyon érdekes volt, mert ahogyan levegőt vettem, láttam, hol van az olasz és kívülállóként kicsit drukkoltam Katkának, hogy sikerüljön előznie és örülök a győzelmének" - nyilatkozta Jakabos.

Hosszú Katinka

Hosszú a dobogó felső fokáról a Himnusz után rögtön távozott, hiszen következett a vegyesúszás sprintszáma, ahol rendkívül szoros csatában 57.36 másodperces idővel védte meg címét. A 30 éves Hosszú a magyar úszósport történetének 1000. érmét szerezte felnőtt- és utánpótlás-világversenyeket együttvéve, és ez volt pályafutása 19. elsősége a 25 méteres kontinensviadalokon, amivel beérte az örökrangsor élén Cseh Lászlót.

"Megmondom őszintén, ez volt a taktika. Tudtam, hogy az olasz be fog kezdeni, ugyanakkor ő ennél hamarabb meg szokott halni. Az utolsó pillanatokra hagytam a hajrát, nagyon meg kellett nyomnom az utolsó víz alatti szakaszt, de azért még így is maradt bennem a száz vegyes miatt" - elemezte az MTI-nek először a 200 méter pillangó fináléját Hosszú, akinek nagyjából negyven perce volt a két döntő között.

"Nekem szerencsére ez elég, volt időm levezetni, az ISL-ben például van, hogy negyedóránként kell úszni, és nekem jobb, ha a száz vegyes előtt van egy szám, hiszen alapvetően nem vagyok sprinter" - tette hozzá.

Hosszú a jubileumi ezredik magyar éremmel kapcsolatban megjegyezte, a pillangó eredményhirdetése közben Jakabos Zsuzsanna súgta meg neki, hogy "rajta áll vagy bukik a dolog". Megjegyezte, kizárólag az aranyban gondolkodott, hiszen "úgy a szép az ezredik".

Ezt követően Kalmár Ákos állt rajtkőre 1500 méter gyorson és 14:34.68 perces idővel az ötödik helyen zárt.

A sort Lobanovszkij Maxim zárta, aki 50 méter gyorson óriási országos csúcsot úszott, önmaga 21.06 másodperces rekordjából három tizedet faragva, 20.76 másodperccel a harmadik lett két igazi világsztár, az összetett világkupa-győztes orosz Vlagyimir Morozov és a francia Florent Manaudou mögött.

Lobanovszkij pályafutása első érmét nyerte világversenyen. Az úszó az MTI-nek elmondta: úgy érzi, már két évvel ezelőtt is képes lett volna hasonló eredményre, de egyáltalán nem csalódott amiatt, hogy ez csak most jött össze.

Lobanovszkij Maxim

Hozzátette, nagyon sok mindenen kell még dolgoznia, ráadásul most elsősorban az olimpiára készül, és ez a verseny leginkább a tapasztalatszerzésről szól. Megjegyezte, a jövőben szeretne még több érmet szerezni és rekordokat dönteni.

Robert Glință szoros csatában, mindössze három századdal megelőzve szerezte meg a bronzérmet az olasz Simone Sabbioni előtt. Ideje 50.33. Az aranyérem az orosz Kliment Kolesnyikové lett, aki 49.09 másodpercet úszott, míg az ezüstöt a német Christian Diener szerezte meg 49.49 másodperces idővel. (mti/hírszerk.)

Hosszú Katinkaúszás
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek