2020. július 9. csütörtökLukrécia

Eliud Kipchoge legyőzte a lehetetlent!

 utolsó frissítés: 16:21 GMT +2, 2019. október 12.

A bécsi Prater Parkban megtörtént a lehetetlen: a nyolcszoros maraton-győztes és háromszoros olimpiai érmes Eliud Kipchoge, két órán belül (1:59:40) futotta le a maratoni távot. Ez a teljesítmény egészen elképesztő, hiszen senki nem gondolta lehetségesnek, hogy egy ember képes lehet 20 km/h-s sebességet tartani két órán keresztül.

A rekordkísérlet sikeréért a szervezők mindent megtettek, Ausztria fővárosának legtisztább levegőjű pályáját vették igénybe, ahol a pálya 90 százalékban egyenesekből állt, sőt a szintkülönbség is mindössze 2.4 méter volt. A rekord nem született volna meg 41 iramfutó segítsége nélkül, akik között olyan nevek szerepeltek, mint például az 1500 méteren olimpiai bajnok Matthew Centrowitz. Az iramfutók feladata az volt, hogy V-alakban fussanak Kipchoge előtt, akit így megóvtak a szél hátráltató hatásától. Az iramfutók pontosan tudták milyen vonalban és hol fussanak, hiszen az eseményen használt ellenőrző-autó zöld lézerfénnyel világította meg útjukat. 


(kép: Telegraph)
A rekord felállítása inkább szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen hivatalosan nem fogják elismerni. A hivatalos rekorddöntéshez arra lett volna szükség, hogy Kipchoge nyílt versenyen érje el ezt a fantasztikus eredményt

A kenyai futó saját elmondása szerint ez egy történelmi pillanat, ami talán sosem jön el még egyszer az ő életében, ugyanakkor a világ legboldogabb emberének tartja magát, mert megmutathatta, hogy az emberi lénynek nincsenek határai. 

(Borítókép: Telegraph)


Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek