2020. november 28. szombatStefánia

Hosszú Katinka 400 méter vegyesen is világbajnok

 utolsó frissítés: 16:18 GMT +2, 2019. július 28.

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 400 méter vegyesen a kvangdzsui úszó-világbajnokság vasárnapi zárónapján. A háromszoros olimpiai bajnok, a szám világcsúcstartója 4:30.39 peres, a világ idei legjobb idejével diadalmaskodott, a döntő másik magyar versenyzője, Jakabos Zsuzsanna 4:39.15-tel a hetedik lett.

MTI fotó: Kovács Tamás

A 30 éves Hosszú az előfutamból a legjobb idővel került a fináléba - közel két másodperccel jobb teljesítménnyel, mint a második japán Ohasi Jui -, míg a vele egyidős Jakabos nyolcadikként várta a döntőt. A rajt után Hosszú pillangón és háton még nagy csatában volt Ohasi Juival, kettejük között csupán kilenc század volt a különbség a táv felénél a magyar javára. Mellen Hosszú bő egy testhossz előnyt harcolt ki, amit a gyorson még tovább növelt, így magabiztosan győzött. A második helyet végül a kínai Je Siven végzett 4:32.07-es idővel, míg a harmadik a japán Ohasi Jui lett 4:32.33-as idővel. 

Hosszú pályafutása során ötödször, sorozatban negyedszer nyerte meg ezt a számot, ezzel duplán is történelmi sikert aratott: ő lett az első női úszó, aki egy számban ötször diadalmaskodott, a sportágban pedig elsőként sorozatban négyszer nem talált legyőzőre 200 és 400 méter vegyesen sem.

Az immáron kilencszeres világbajnok Hosszú a magyar küldöttség ötödik aranyérmét nyerte a vizes világbajnokságon: Hosszú két sikere mellett Milák Kristóf és Kapás Boglárka 200 méter pillangón diadalmaskodott, míg a nyíltvízi úszók között Rasovszky Kristóf lett első 5 kilométeren.

A kvangdzsui úszó-világbajnokság vasárnapi zárónapjának döntőiben még Bernek Péter volt érdekelte a magyarok közül 400 méter vegyesen, ahol végül ötödik lett. 

A román úszók összesen két döntőben voltak érdekeltek a vizes világbajnokságon, Robert Glință 100 méter háton a 8. lett, míg a zárónapon rendezett 50 méter háton, ahol éremesélyesnek számított végül a 7. lett. (mti/hírszerk.)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hello from the Otter side of the world! Otterly amazing place!

Hosszú Katinka
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek