2021. szeptember 26. vasárnapJusztina

Magyar ezüst az amszterdami 3x3-as kosárlabda-vb-n

 utolsó frissítés: 22:47 GMT +2, 2019. június 24.

A magyar női válogatott ezüstérmet nyert az Amszterdamban rendezett 3x3-as kosárlabda-világbajnokságon.

A Theodorán Alexandra, Papp Klaudia, Cyesha Goree, Medgyessy Dóra alkotta csapat öt győzelem mellett kétszer szenvedett vereséget a vb-n, a csoportkörben és a döntőben is a kínaiaktól. A magyar válogatott Kína mögött a második helyen jutott tovább csoportjából, amelybe még Hollandia, Lettország és Türkmenisztán kapott besorolást. Károlyi Andrea szövetségi kapitány együttese a negyeddöntőben a spanyolokat 19:18-ra, az elődöntőben a franciákat 14:10-re győzte le.

A fináléban ismét a kínaiak voltak fölényben, 7:0-val kezdtek, aztán a magyarok Medgyessy közeli találatával 10:5-re feljöttek a mérkőzés derekán. Ennél közelebb nem tudott zárkózni a  magyar válogatott, hamarosan 13:6 állt az eredményjelzőn, majd 13:7-nél időt kért a magyar csapat. Két perccel a vége előtt, 13:9-nél még megcsillant a remény, de egy kétpontos kínai kosár gyakorlatilag eldöntötte a találkozót.

„Nem ez volt a legjobb meccsünk, de nagyon örülünk az ezüstnek is. Köszönjük a bíztatást!” – mondta a 19:13-as eredménnyel végződő döntő után Medgyessy Dóra.  

A magyar válogatott honosított amerikai játékosát, a hét mérkőzésen 45 pontot elérő Cyesha Goree-t beválasztották a világbajnokság All Star-csapatába. A vb legjobb női játékosai a kínai Jiayin Juang (Csia-jin Csiang), az álomcsapat harmadik tagja pedig a franciákkal bronzérmes Migna Touré lett.   

Az első helyen kiemelt ázsiaiak  veretlenül nyerték meg a vb-t. A kínaiak a negyeddöntőben az Ancuța Stoenescu, Gabriela Irimia, Gabriela Mărginean, Sonia Ursu-Kim összeállítású román csapatot búcsúztatták. A román válogatott Spanyolországgal, Csehországgal, Iránnal és Mongóliával szerepelt azonos csoportban, ahol három sikerrel és egy vereséggel másodikként zárt az ibériaiak után, végül heteddiként végzett a 20 csapatos mezőnyben.    

A férfiaknál az Egyesült Államok kosárlabdázói szerezték meg az aranyérmeket, miután a döntőben négy ponttal legyőzték a letteket. A bronzmérkőzésen a lengyelek 18:15-re nyertek Szerbiával szemben.

A 3x3-as szakág a 2020-as tokiói olimpián mutatkozik be, a férfiaknál és a nőknél is nyolc-nyolc válogatott részvételével. A házigazda Japán alanyi jogon lesz jelen, hozzá csatlakozik a november 1-jei világranglista első három helyezettje. A fennmaradó négy helyből egyről az egyenlőség jegyében rendezett pótselejtező dönt, háromról pedig a jövő májusi, húszcsapatos olimpiai selejtező. Ez utóbbira jutottak ki az amszterdami vb dobogósai.

A 3x3-as kosárlabdában tíz percig vagy 21 pontig tart a mérkőzés, melyet egy palánkra vívnak a háromfős (egy cserelehetőséggel rendelkező) csapatok. Minden dobás egy pontot ér, kivéve a körgyűrűn kívülieket, amelyekért két pont jár. A meccsenkénti egy időkérésnél csak a játékosok lehetnek jelen, a szövetségi kapitány nem.

(MTI, Lelátó)

FIBA3x3-as kosárlabdakosárlabda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek