2024. március 29. péntekAuguszta

Kolozsvári CFR: irány Kazahsztán a BL-selejtező első körében

 utolsó frissítés: 19:48 GMT +2, 2019. június 18.

A kazah aranyérmes FC Asztanával került össze a Liga 1-ben címvédő Kolozsvári CFR a labdarúgó Bajnokok Ligája első selejtezőkörének sorsolásán. A nurszultani odavágót július 9-én vagy másnap, a kolozsvári visszavágót egy héttel később rendezik.

Az erdélyi csapat nem tartozott a kiemeltek közé a svájci Nyonban lebonyolított keddi sorsoláson. A CFR az UEFA-együtthatók alapján a teljes mezőnyből az ötödik legerősebb ellenfelet kapta, az FC Asztana a Celtic, az FC Köbenhavn, a Dinamo Zagreb és a BATE Boriszov után következett a sorban.

A 2009-ben Lokomotív Asztana néven alapított együttes ötszörös kazah bajnok és háromszoros kupagyőztes. A sárga-kékek 2014 és 2018 között minden évben első helyen zártak a kazah élvonalban, amúgy a közép-ázsiai ország bajnoksága tavasszal kezdődik és késő ősszel ér véget. Az FC Asztana ebben az évben már 16 bajnokit játszott és jelenleg a tabella első helyén áll, hárompontos előnnyel, de plusz két mérkőzéssel a második FC Tobolhoz viszonyítva.

Az Asztana az elmúlt három szezon mindegyikében az Európa Liga csoportkörében szerepelt, a 2015/16-os idényben pedig a BL-ben jutott főtáblára. A csapat vezetőedzője az ukrán Roman Hrihorcsuk, a játékoskeretnek a román válogatott középpályás, Dorin Rotariu is tagja.

A piaci értékek alapján a két klub játékosállománya nagyjából hasonló, a CFR-t 25,45, míg az Asztanát 23,73 millió euróra értékeli a Transfermarkt.

Ha a kolozsvári vasutasok túljutnak a kazah bajnokon, a következő fordulóban már kiemeltek lesznek a sorsoláson. A párharcok vesztesei az Európa Liga második selejtezőfordulójában folytatják európai kupakalandjukat.    

A magyar bajnok Ferencváros is az első körben csatlakozik a BL-selejtezőhöz, a zöld-fehérek a három román légióst – Dragoș Grigore, Cosmin Moți, Claudiu Keșerü – is soraiban tudó Ludogorec Razgraddal találkoznak előbb hazai pályán, majd idegenben. A bolgár csapatot tavaly nyáron a MOL Vidi állította meg a selejtező második fordulójában, a Ludogorec végül a székesfehérváriakhoz hasonlóan az EL-csoportkörben szerepelt.

Az egymás után nyolc bajnoki címet behúzó Ludogorec az elmúlt években rendszeresen bejutott az európai kupák csoportjaiba, két alkalommal a Bajnokok Ligája legjobb 32 együttese között is érdekelt volt a razgradi alakulat. A piaci értékek alapján a Ludogorec játékoskeretének összértéke több mint kétszerese a Fradiéhoz viszonyítva (48,45/19,85 millió euró).

UEFA Bajnokok Ligája, 1. selejtezőkör

1-es csoport:

Nomme Kalju (észt)–Shkendija (macedón)
Suduva (litván)–Crvena zvezda (szerb)
Ararat-Armenia (örmény)–AIK (svéd)
FC Asztana (kazah)–Kolozsvári CFR (román)
Ludogorec Razgrad (bolgár)–Ferencvárosi TC (magyar)

2-es csoport:
Celtic (skót)–FK Szarajevo (bosnyák)
Sheriff Tiraszpol (moldáv)–Szaburtalo Tbiliszi (grúz)
F91 Dudelange (luxemburgi)–Valletta FC (máltai)
Partizani Tirana (albán)–Qarabag (azeri)
Slovan Bratislava (szlovák)–Sutjeska Niksic (montenegrói)

3-as csoport:

Linfield FC (északír)–Rosenborg BK (norvég)
Valur Reykjavík (izlandi)–NK Maribor (szlovén)
Dundalk FC (ír)–Riga FC (lett)
The New Saints (walesi)–Az előselejtező győztese
HJK Helsinki (finn)–HB Tórshavn (feröeri)
BATE Boriszov (fehérorosz)–Piast Gliwice (lengyel)

FerencvárosKolozsvári CFRsorsolásUEFA Bajnokok LigájaUEFA
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek