2020. október 21. szerdaOrsolya

Oszaka újabb GS-tornát nyert és ő az új világelső

 utolsó frissítés: 15:38 GMT +2, 2019. január 28.

Elképesztően fordulatos, hihetetlen izgalmas döntő után Oszaka Naomi az Australian Open női egyesének új bajnoka. A 21 éves japán lány két és fél órás drámai csatában 7:6 (7:2), 5:7, 6:4-re győzte le rutinosabb cseh ellenfelét, Petra Kvitovát.

Oszaka egymás után a második Grand Slam-trófeáját szerezte meg, miután a 2018-as US Openen is diadalmaskodott. Kvitova először veszített GS-döntőt, korábban a wimbledoni tornát nyerte meg két alkalommal, 2011-ben és 2014-ben.

fotó: ausopen.com

A japán teniszező sikerével hétfőtől átveszi a világranglista-elsőséget Simona Haleptől, melbourne-i menetelésével ugyanakkor a cseh versenyző is megelőzi a román játékost, aki így lecsúszik a harmadik helyre.

A szombati finálé volt Kvitova és Oszaka első egymás elleni mérkőzése. A Rod Laver Arénában rendezett döntő első felvonásában többnyire az ázsiai versenyző volt bajban a szerváknál, de mind az öt bréklabdát sikerült hárítania. Kvitova hiába szorongatta ellenfelét, nem tudta elvenni az adogatását, majd 6–5-ös állásnál már Oszakának voltak játszmalabdái, amiket nem tudott kihasználni. Következett tehát a tiebreak, ezt Oszaka nyerte 7:2 arányban, így 53 percnyi játék után szettelőnybe került.

A második szett elején Kvitova előbb hozta az adogatását, majd sokadik próbálkozásra összejött neki a brék. Oszaka azonnal válaszolni tudott, kiegyenlített és a következő játékban Kvitova egyetlen pontot sem tudott csinálni a saját adogatásán. A japán játékos karnyújtásnyira volt a tornagyőzelemtől, 5–3-nál Kvitova szervált, Oszaka pedig három meccslabdát harcolt ki. Ekkor egészen váratlanul Kvitova visszajött a meccsbe, 0:40-nél mindhárom meccslabdát hárította és versenyben maradt az AO-elsőségért.

Oszaka a következő gémben nem tudta kiszerválni a győzelmet és nehezen emésztette meg az elszalasztott lehetőségeket. Egyre bosszúsabbá vált, miközben Kvitova nagy üvöltése már azt jelezte, hogy jöhet a mindent eldöntő harmadik játszma.

Akárcsak a mérkőzést megelőzően, a tapasztaltabb európai játékos a harmadik szett elején is esélyesebbnek tűnt a győzelemre. Az is benne volt a meccsben, hogy a balkezes cseh a döntő játszmában leteniszezi a pályáról fiatal riválisát, ahogy azt például az amerikai Danielle Collinsszal tette az elődöntőben.

Ehelyett a japán összekapta magát és a harmadik játék után brékelőnybe került. Ez sorsdöntőnek bizonyult, Kvitova ugyan higgadt maradt és megpróbálkozott az újabb fordítással, s bár 3–2-nél megvolt az esélye, nem tudott élni vele. Ezt követően Kvitova még megmentett egy szervagémet 0:40-ről, de a végjátékban remekül adogató Oszaka lezárta a döntőt.

Petra Kvitova azt követően tudott újból Grand Slam-döntőt játszani, hogy 2016 decemberében az otthonában megpróbálták kirabolni és a betörő késsel megsebesítette a bal kezét. Kvitova műtéten esett át, majd féléves kihagyás után tért vissza a pályára.

„Őrület. El sem hiszem, hogy újból Grand Slam-döntőt játszottam. Köszönöm a csapatomnak, amiért kiállt mellettem, még úgy is, hogy nem lehettünk biztosak abban, hogy képes leszek újra megfogni az teniszütőt. Ott voltatok mellettem és minden egyes nap támogattatok, nagy szükségem volt a biztatásra. Valószínűleg nem volt könnyű velem, köszönöm nektek” – mondta megható beszédében Kvitova, aki úgy érzi, a döntőbeli vereség ellenére nagyszerű tornája volt Melbourne-ben. Természetesen legyőzőjének és stábjának is gratulált, a kiváló döntőért és külön kiemelve a világelsőség megszerzését.

„Hatalmas gratuláció jár neked Petra, mindig is szerettem volna veled játszani. Oly sok mindenen mentél keresztül és őszintén szólva, nem szerettem volna, hogy ez legyen az első meccsünk. Lenyűgöző vagy és nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy ellened játszhattam Grand Slam-döntőt. Köszönöm a csapatomnak. Nem hiszem, hogy ezeket a heteket nélkületek végig tudtam volna csinálni. Egy teniszező mögött mindig egy teljes csapat áll, igazán hálás vagyok nektek” – mondta a díjátadón az immáron kétszeres Grand Slam-bajnok Oszaka Naomi.               

A döntő összefoglalója:

teniszAustralian Open
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek