2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Liga 1: Tandia nagyon eltalálta, előzött a Sepsi OSK

 utolsó frissítés: 12:55 GMT +2, 2018. november 25.

Ibrahima, avagy Birahima Tandia gyönyörű találatával a Sepsi OSK 1–0-ra legyőzte Sepsiszentgyörgyön az Astra Giurgiut az élvonalbeli román labdarúgóliga alapszakaszának 16. fordulójában. A szombati rangadón aratott sikerükkel a háromszéki piros-fehérek az Astrát megelőzve feljöttek az utolsó playoff-helyre a tabellán.

A mérkőzés első és egyetlen góljára elég sokat kellett várni, Tandia a 78. percben a tizenhatos félköréből engedett el egy elképesztő erejű lövést: David Lazar, a gyurgyevói csapat nagyváradi hálóőre hiába vetődött, a labda védhetetlenül vágódott a kapu bal felső sarkába.

A Párizs melletti Longjumeau-ban született mali származású támadó a jelenlegi bajnoki idényben hetedik gólját jegyezte, ugyanakkor két gólpassz is szerepel a neve mellett.

A Sepsi OSK legutóbb augusztus 31-én tudott nyerni hazai pályán, akkor az újonc Dunărea Călărași 1–0-ra veszített a székely városban. A nemzetközi szünet előtt Eugen Neagoe legénysége Craiován játszott döntetlent, ezt két hazai vereség előzte meg az FC Hermannstadttal és a Kolozsvári CFR-szemben, korábban pedig Ovidiuban, az FC Viitorul ellen 3–2-re nyertek Tandiáék.

Az Astra sorozatban negyedik vereségét könyvelte el, két hete a korábbi bajnoknál edzőváltás történt, a vezetők menesztették Gheorghe Mulțescut és leigazolták Costel Enachet az FC Botoșani-tól. Szezon közben ez már a második edzőcsere Giurgiuban, Mulțescu szeptember elején Marius Măldărășanu kirúgása után tért vissza a klubhoz.

Kiélezett csatában győztek a hazaiak - fotó: Sepsi OSK          

Neagoe szombaton nem számíthatott a sérült Fülöp István mellett Daisuke Satora, aki a Fülöp-szigeteki válogatottal a dél-kelet ázsiai országok labdarúgókupáján vesz részt, míg a brazil Gabriel de Moura eltiltását töltötte. Az alapemberek hiányában a szélső hátvédek posztájn két U21-es válogatott, Florin Ștefan és Rus Adrián kezdett.

Az első félidőben kevés dolguk volt a kapusoknak, az egyedüli komolyabb lehetőséget a 37. percben jegyezhettük fel, amikor Fejér Béla magabiztosan védte Denis Alibec próbálkozását, az Astra csatárja háttal állva a kapunak, ollómozdulattal akarta meglepni Fejért, aki számított erre a megoldásra.

A második játékrészben a hazaiak szépen-lassan átvették a játék irányítását, Tandia gólját veszélyes távoli lövések előzték meg: Vașvari mintegy harminc méteres rakétáját Lázár nagy bravúrral hárította, majd Velev bombája szállt el kevéssel a bal oldali kapufa mellett. Az Astra a 82. percben járt közel az egyenlítéshez, Fejér kettős mentést mutatott be, a harmadik lövést pedig az elvetődő Nouvier blokkolta.

A Sepsi OSK összességében megérdemelt győzelmet aratott és tíz fordulóval az alapszakasz vége előtt újra felsőházi rájátszást érő helyen áll. Ebben a körben egyik rivális sem előzheti már meg a sepsiszentgyörgyi csapatot.

Liga 1, alapszakasz, 16. forduló

Szombati játéknap

Sepsi OSK–Astra Giurgiu 1–0 (0–0)
Sepsiszentgyörgy, Városi Stadion
játékvezető: Marcel Bîrsan
gól: Tandia (78.)
sárga lap: Drăghici (24.), Vașvari (69.), Jovanovic (90+1.) / Belu-Iordache (71.), Radunovics (87.)             

Sepsi (4–2–3–1): Fejér Béla – Rus Adrián, Ousmane Viera, Igor Jovanovic, Florin Ștefan – Aliakszandr Karnickij (Marko Szimonovszki a szünetben), Stefan Velev – Bryan Nouvier, Gabriel Vașvari, Stephan Drăghici (Yasin Hamed 36., Joseph Mensah 77.) – Ibrahima Tandia. Vezetőedző: Eugen Neagoe.

Astra (4–3–3): David Lazar – Claudiu Belu-Iordache, Mike Cestor, Florin Bejan, Riszto Radunovics – Valentin Gheorghe (Mihai Butean 73.), Filip Mrzljak, Ionuț Biceanu – Julien Begue, Denis Alibec, Neluț Roșu (Azdren Llullaku 59.). Vezetőedző: Costel Enache.

A mérkőzés statisztikái a lpf.ro alapján
Labdabirtoklás: 45–55 százalék
Gólhelyzetek: 8–4
Kapura tartó lövések: 4–3
Szögletek: 1–2
Szabadrúgások: 11–26
Leshelyzetek: 6–1

Astra GiurgiuIbrahima TandiafutballLiga 1Sepsi OSK
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek