2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Női kosár: elkészült a bajnokság és a Románia Kupa menetrendje

 utolsó frissítés: 17:24 GMT +2, 2018. szeptember 05.

A Román Kosárlabda Szövetség (FRB) honlapján közzétették a női bajnokság és a kupa menetrendjét, illetve lebonyolítási rendszerét. Az új bajnoki idény 13 csapattal veszi kezdetét október első hétvégéjén, a Románia Kupa első körének mérkőzéseit szeptember végére írták ki.

A nemzeti liga elmúlt három kiírásában aranyérmes Sepsi-SIC a CSM Târgoviște elleni hazai mérkőzéssel nyitja a szezont, a zöld-fehérek a második játékhéten Aradra látogatnak, ezt követően a brassói csapatot látják vendégül a Sepsi Arénában – a teljes program itt érhető el.

A Sepsi-SIC tavaly mindkét hazai versenysorozatot megnyerte - fotó: Szigyártó Szabolcs / FRB-Facebook

A szövetség két csoportra osztotta a 13 csapatot, az A jelű hatosban kapott helyet a Sepsi-SIC, a Szatmárnémeti VSK, a Brassói Olimpia, a Kolozsvári U, az Aradi ICIM, illetve a CSM Târgoviște. A B-csoportot a következő klubok alkotják: Phoenix Konstanca, Nagyváradi ESK, Rapid Bukarest, Agronomia Bukarest, Kézdivásárhelyi SE, CSM Alexandria és a Marosvásárhelyi VSK.

A bajnoki idény első részében a két csoporton belül mindegyik csapatnak lesz egy hazai és egy idegenbeli meccse a riválisokkal. Ez után újabb két csoportot alakítanak ki, gyakorlatilag annyi történik, hogy a B-csoport legjobb együttese felkerül az A-hatos tagjai mellé, ez lesz a Piros csoport, a Sárgában pedig maradnak azok az alakulatok, amelyek a 2–7. helyen végeztek a B-hetesben.

A bajnokság második szakasza a rájátszás mezőnyéről dönt, mindkét csoportban kétszer mérkőznek meg egymással a felek. A play-offban szerepelhet a Piros csoport mindegyik csapata, illetve a Sárga csoport legjobbja. Az első játszik a nyolcadikkal, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, a negyedik az ötödikkel, a továbbjutás pedig legkevesebb három, legtöbb öt mérkőzésen fog eldőlni. Az első kör vesztesei az 5–8. helyekért játszanak tovább (itt már az egyik fél második győzelme után véget érnek a párharcok) és hogy teljes legyen a végső sorrend, a rájátszásról lemaradó csapatok is megmérkőznek két szezonzáró torna keretében.

Ami a Románia Kupát illeti, a címvédő Sepsi-SIC, amely benevezett a FIBA Európa Kupába is, automatikusan a második fordulóban kezd. Az első körben a bajnoki A- és B-csoport többi 12 együttese oda-visszavágós rendszerben mérkőzik meg szeptember 26-án, majd három nappal később a következő párosítás szerint:

Szatmárnémeti VSK–Rapid Bukarest
CSM Alexandria–Agronomia Bukarest
Kolozsvári U–Phoenix Konstanca
CSM Târgoviște–Marosvásárhelyi VSK
Nagyváradi ESK–Kézdivásárhelyi SE
Aradi ICIM–Brassói Olimpia

A második körben (2019. feburár 27., március 6.) szerepelhet az első forduló hat győztese, egy szerencsés vesztes és a Sepsi-SIC. A meccsek beosztását sorsolással döntik el, majd a Románia Kupa négyes döntőjét március 30-án és másnap szervezik meg, egyelőre ismeretlen helyszínen.  

A férfi bajnokságban szintén megváltozott a lebonyolítási rendszer, erről itt írtunk.

kosárlabdakosárlabda Románia KupaSepsi-SICRomán Kosárlabda Szövetség (FRB)
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek