2024. március 29. péntekAuguszta

Liga 1: nem vezetik be a videobírót a közelgő szezonban

 utolsó frissítés: 16:27 GMT +2, 2018. július 03.

A korábbi hírekkel ellentétben a következő idényben még nem lesz videobíró az élvonalbeli román labdarúgó-bajnokságban. Az új technológiát leghamarabb a 2019/2020-as szezonban vezethetik be a Liga 1-ben – ezt Răzvan Burleanu a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke nyilatkozta. Elképzelhető, hogy az említett évadtól újból változni fog a liga lebonyolítási rendszere, a szövetség két javaslattal állt elő.

A második mandátumánál tartó sportvezető szerint a FRF teljes mértékben támogatja a videobíró alkalmazását, de mint mondta, a rendszert előbb le kell tesztelni.

Gino Iogulescu, a bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) vezetője egy decemberi sajtótájékoztatón azt mondta, már a 17/18-as idény rájátszásában ki szeretnék próbálni a videobírót, amely a következő idényben a játékvezetők rendelkezésére állna. Erre azonban nem került sor, és legkevesebb még egy évet várnunk kell, amíg a román élvonalban is bemutatkozik a világbajnokságon most debütáló VAR (video assistant referee).

Burleanu elmondta, a LPF-nek meg kell találnia a módszert, hogyan fianszírozza az újítást, a befektetés költsége évi 1–1,5 millió euró közé tehető.

Răzvan Burleanu a szövetség közgyűlése után arról is beszélt, hogy a FRF javasolja a liga átszervezését.

Az egyik változat szerint maradna a jelenlegi 14 csapatos rendszer, azzal a különbséggel, hogy a felsőházi rájátszás három körből állna, és az utolsó Európa Liga-helyért osztályozót játszana az alsóház legjobbja a play-off azon csapatával, amely az utolsó európai kupaindulást jelentő pozícióban végez. Ezt a rendszert alkalmazzák jelenleg a belga, a dán és a bolgár bajnokságban is.

Egy másik javaslat a létszámnövelésre vonatkozik, Burleanu amondó, a 2019/2020-as idénytől a bajnokság sokkal érdekesebbé lenne, ha 16 együttes szerepelne a Liga 1-ben. Ebben az esetben az alapszakaszt követően továbbra is hat csapat szerepelne a felsőházban, az alsóban pedig tíz. A play-off két, a play-out pedig két körből állna.

„Ezt a két lebonyolítási rendszert javasoltuk, a munkatársaiank a ligától és a tv-társaságok kell meghozzák a végleges döntést. Leghamarabb a 2019/2020-as idénytől valósíthatjuk meg a terveket, ehhez viszont az ügyvezető bizottság augusztus 2-i üléséig pozitív válaszra van szükségünk a LPF részéről. Ha a Hivatásos Labdarúgó Liga nem egyezik bele, nem szeretnénk erőltetni a dolgokat. Azt jelenti, hogy az általunk javasolt rendszer nem megfelelő. Mi nyitottak vagyunk a párbeszédre” – nyilatkozta Burleanu.

Răzvan BurleanuLPFFRFvideobíróLiga 1futball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek