2024. március 29. péntekAuguszta

Phjongcshang 2018: szétlövéses amerikai győzelem a női hokidöntőben

 utolsó frissítés: 16:54 GMT +2, 2018. február 22.

Nagano után először az Egyesült Államok válogatottja nyerte meg a téli olimpia női jégkorongtornáját.

Az amerikai hokisok Szocsiban, Vancouverben és Salt Lake City-ben is ezüstérmesek lettek Kanada mögött, míg a 2006-os torinói olimpián a harmadik hellyel kellett beérnie a Team USA-nek. Olaszországban a kanadaiak a svédeket győzték le a döntőben.

A phjongcshangi fináléba a várakozásoknak megfelelően az észak-amerikai együttesek jutottak be, az elődöntőben Kanada az orosz, míg az Egyesült Államok a finn válogatottat pipálta le 5–0-ra.

A csütörtöki döntőben előbb az amerikaiak kerültek előnybe, Hilary Knight az első harmad utolsó percében emberelőnyös szituációban lőtte a korongot a magyar származású Szabados Shannon kapujába. A kanadaiak Haley Irwin és Marie-Philip Poulin góljával fordítottak a második harmadban, aztán az utolsóban Monique Lamoureux-Morando egyenlített.

A húszperces hosszabbításban nem született újabb gól, így szétlövéssel dőlt el az olimpiai bajnoki cím sorsa. A hatodik sorozatig minden próbálkozást hárítottak a kapusok, de ekkor Jocelyne Lamoureux-Davidson, az amerikaiak csatárja egy szép csellel elfektette Szabados Shannont és a kapuba csúsztatta a korongot. A másik oldalon Meghan Agosta nem járt sikerrel, így az amerikaiak örülhettek.

Az egy nappal korábbi bronzmérkőzésen Finnország 3–2-re győzte le az Olimpiai Sportolók Oroszországból csapatát.

Phjongcshang 2018 – női jégkorongtorna, döntő

Kanada–Egyesült Államok 2–3 – szétlövéssel (0:1, 2:0, 0:1, 0:0, 0:1)
gól: Haley Irwin (23.), Marie-Philip Poulin (27.), ill. Hilary Knight (20., emberelőnyből), Monique Lamoureux-Morando (54.), Jocelyne Lamoureux-Davidson (GWG)
kapura lövések: 31–42
kiállítások: 12, ill. 6 perc

A nyolcas torna végeredménye
Olimpiai bajnok: Egyesült Államok
Ezüstérmes: Kanada
Bronzérmes: Finnország
4. OAR
5. Svájc
6. Japán
7. Svédország
8. Korea

Pjongcsang 2018téli olimpia
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek