2021. november 28. vasárnapStefánia

Nem lett utolsó a tongai félmeztelen zászlóvivő sífutásban

 utolsó frissítés: 20:38 GMT +2, 2018. február 16.

Pénteken tartották a sífutók 15 kilométeres szabadstílusú versenyét, amelyben az olajos felsőtestéről elhíresült tongai zászlóvivő, Pita Taufatofua is indult, és úgy sem lett utolsó, hogy egy éve jóformán még síelni sem tudott,sőt havat is alig látott. A sífutást is a homokban gyakorolta sokáig. A 118 rajtó közül összesen 116 fejezte be az olimpiát, Taufatofua pedig a 114. helyen végzett. 

A 116. helyen a 43 éves mexikói German Madrazo zárt, aki szintén tavaly ismerkedett meg a sífutással, miután olvasott egy érdekes cikket egy perui sífutóról. A 115. helyre a 42 éves kolumbiai Sebastian Uprimny érkezett be, az ő sztorija sem éppen hétköznapi, az után kezdett el sífutással foglalkozni 2016-ban, hogy egy igazi téli síközpontba, a 2002-es olimpia helyszínére, Salt Lake City-be költözött. A tongai versenyző hátránya a győztes svájci Dario Colognához képest 22:57 perc volt, a kolumbiai 24:24 perccel ért be később, míg a mexikói 25:51 perces hátrányt szedett össze. Ennek ellenére jó nagy ünneplést csapott, amikor megérkezett a célba. Még a győztes svájci is odament hozzá gratulálni.

A négy utolsó sífutó a versenyben

A társai által csak Super Darionak becézett svájcinak ez volt 3. olimpiai bajnoki címe ezen a távon, korábban 2012-ben Vancouverben és 2016-ban Szocsiban is győzött, ami egyedülálló a sportág eddigi történetében. Összességében pedig 4 olimpiai elsősége van a svájcinak, amivel a síugró Simon Ammann-nal egyetemben, hazája legeredményesebb olimpikonjának számít. Az ezüstérmet a norvég Simen Hegstad Krueger, míg a bronzot az orosz (de az játékokon olimpiai zászló alatt versenyző) Denis Spitsov nyerte. 

A versenynek volt román és magyar résztvevője is. A román színekben versenyző Paul Constantin Pepene a 37. helyen végzett 2:35,2 perces hátránnyal, míg a magyar Kónya Ádám a 89. lett 5:43,3 perces lemaradással.

A 15 kilométeres táv egyébként tipikusan az a versenyszám, ahol a szabadkártyás, tehát a játékokra kvalifikálni különben nem tudó, sportolók is indulhatnak. Így vehet részt - a részvétel a fontos, nem a győzelem szellemében - több, a téli sportokban egzotikusnak számító ország sportolója is a játékokon. Ilyen számok mind a nyári, mind a téli olimpiákon vannak, de a havon különlegesebben hatnak, mint a medencében.

olimpiaPjongcsang 2018
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek