2021. december 9. csütörtökNatália

Végre olimpiai bajnok lett a világ jelenlegi legjobb férfi alpesi sízője

 utolsó frissítés: 13:27 GMT +2, 2018. február 13.

A jelenlegi legjobb férfi alpesi síző, az ideit megelőző hat világkupaszezon összetett győztese és az idei éllovasa, Marcel Hirscher megszerezte a medálgyűjteményéből egyedüliként hiányzó olimpiai aranyérmet: az osztrák versenyző kombinációban győzött a phjongcshangi olimpia keddi napján. Mögötte két francia szlalomspecialista szerezte meg az ezüst- és bronzérmet Alexis Pinturault és Victor Muffat-Jeandet személyében.

A hatszoros világbajnok - a 2015-ös világbajnokságon többek között kombinációban is első helyen végzett - Hirscher sikerét a lesiklásban alapozta meg, a 12. legjobb idővel várta az erősségének számító műlesiklást, de nem volt előtte igazán jó szalonos, így biztosnak tűnt, ha nem hibázik nagyot, akkor ő lesz az olimpiai bajnok. Hirschernek eddig egy ötkarikás ezüstérme volt Szocsiból, melyet műlesiklásban nyert.

A lesiklásban 29. Muffat-Jeandet másodikként vágott neki a második futamnak és a várakozásoknak megfelelően ő állította fel az etalonnak tekintett időt, amely Hirscher érkezéséig nem is forgott veszélyben. Az osztrák síző jó tempóban és hibátlanul cikázott a kapuk között, azaz nemhogy megőrizte több mint egy másodperces előnyét az addigi éllovassal szemben, de egy századot még hozzá is tett. Innentől jószerivel az volt az egyetlen kérdés, hogy a lesiklásban 10. Pinturault meg tudja őrizni 28 százados előnyét vele szemben. 

Pinturault után már csak a gyors számok specialistái következtek, akik sorra estek ki a technikás pályán, vagy egy másodperc körüli előnyük ellenére olyan hátránnyal értek célba, hogy nem veszélyeztették Hirscher első ötkarikás bajnoki címét.

A két magyar induló közül Samsal Dalibor 32., míg Kékesi Márton 35. lett. A kombinációban nem indult romániai versenyző. (mti/hírszerk.)

olimpiaPjongcsang 2018
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek