2021. december 9. csütörtökNatália

Ötödik hellyel indítottak a magyarok az olimpián

 utolsó frissítés: 17:55 GMT +2, 2018. február 10.

Az 5. helyen végzett Liu Shaolin Sándor a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyében a pjongcsangi téli olimpia első, szombati napján. A döntőben az elődöntős továbbjutattások miatt a megszokottnál sokkal többen, összesen kilencen szerepeltek, amit jelentősen megnehezítette a magyar versenyző dolgát.

Liu Shaolin Sándor a döntő után (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Liu az elején a hátul haladt, de fokozaton tört előre, jól tartotta magát. Féltávnál aztán egy kisebb megbillenéssel lendületét vesztette, és utána már egyértelmű volt, hogy nem szólhat bele az érmes helyezésekbe, a 7. helyen haladt. Végül ketten is estek, így az 5. helyen érkezett be Liu. A győzelmet a dél-koreai Lim Hyojun szerezte meg, a második helyen a holland Sjinkie Knegt érkezett meg, míg a bronzérmet az orosz, de az olimpiai zászló alatt versenyző Semen Elistratov nyerte meg. A negyedik helyen a kanadai Samuel Girard érkezett be. 

A dobogósok (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Liu Shaolin Sándor az előfutamot még könnyedén nyerte. Az elődöntőben aztán egy előzésnél összeakadt az amerikai John-Henry Kruegerrel, és kicsúszott, de a bírók Kruegert szabálytalannak látták, így a magyar gyorskorcsolyázót a fináléba juttatták. 

"Nagyon sokan voltunk, még nem is versenyeztem kilencfős futamban. Nem úgy mentem fel, hogy nyerek, de jól vettem észre az előzési pontokat. A végén szerencsétlen voltam, hogy összeütköztem Hamelinnel, de így is nagyon pozitív ez az ötödik hely. Ez a legrosszabb távom, az élet ma nem akarta, hogy érmes legyek, nem kell búslakodni, nagyon örülök az eredménynek" - mondta a döntő után Liu Shaolin Sándor.

A versenyen két másik magyar is indult. Burján Csaba az előfutamában még vezetett is, de végül visszacsúszott, és az 5. helyen végzett, így nem jutott tovább az elődöntőbe. 

"Az volt a taktika, hogy élre állok, és minél többet vezetek, de hamar megelőztek. Amikor később észleltem, hogy előre mehetnék, velem együtt jöttek többen is. A végén egyszerűen nem volt rés, ahol előzzek. Kicsit sajnálom, hogy nem sikerült jobban a futam, mert nagyjából öt egyforma képességű koris volt benne, mindegyiküket győztem már le, de most ők győztek le engem" - mondta Burján Csaba a verseny után.

Burján Csaba versenyez (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Liu Shaolin Sándor öccse, Liu Shaoang még sikeresen vette az első akadályt, bírói továbbjutattással ugyan, de elődöntőbe jutott. Később kiderült, hogy egy nagyon kemény, nyolc résztvevős futamba kerül, három kínai, két dél-koreai, egy holland és egy francia rivális mellé.  A nagyon "verekedős" elődöntőből viszont hosszas videózás után kizárták, így ő nem jutott döntőbe. 

"Ez az első olimpiám, talán ezért izgultam jobban a kelleténél. Elég sok minden történt az elődöntős futamomban, a kizárásom kapcsán nincs mit mondanom. Miután lejöttem a jégről, azonnal a hibáimmal foglalkoztam. Az 1500 nem a legjobb számom, de a következő versenynapokon még megmutathatom, mit tudok, mert ez most nem sikerült" - mondta a verseny után Liu Shaoang.

Liu Shaoang a középdöntő után (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Szombaton további két távon szerveztek futamokat rövidpályás gyorskorcsolyában. A nőknek 500 méteren voltak előfutamok, mindkét magyar Jászapáti Petra és Keszler Andrea is sikeresen vette az akadályokat, és tovább jutottak a keddi negyeddöntőbe. A lányok 3000 méteres váltó elődöntőben is jégre léptek, és sajnos nem sikerült csodát tenniük a nagyon erős előfutamban, harmadik helyen végeztek a dél-koreai és a kanadai váltó mögött, így a B döntőbe kerültek, és az 5-8. helyért versenyezhetnek majd. Az elődöntőt kifejezetten izgalmassá tette, hogy a dél-koraiak a verseny elején buktak, bő 50 méteres hátrányt is összeszedtek, de a verseny felére már utol érték a riválisaikat, és a végén óriási előnnyel nyerték a futamot. 

"A dél-koreaiakat nem lehet megverni. Úgy értek el 4:06 perces időt, hogy egyszer estek. Nem vagyok hajlandó búslakodni, mert mi nem hibáztunk. Csak azt sajnálom, hogy az oroszok a végén elénk kerültek, mert így nem tudtunk haladni a vezető duóval, pedig tudunk jobbat a 4:09-nél" - mondta Keszler Andrea az elődöntő után.

A rövidpályás gyorskorcsolya küzdelmei kedden folytatódnak a férfi 5000 méteres váltó elődöntőjével, a férfi 1000 méter selejtezőjével és a már említett női 500 méter végcsatározásaival.

Pjongcsang 2018FC Barcelonaolimpia
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Hírek