2024. március 29. péntekAuguszta

„Ez a csapat megérdemli, hogy bennmaradjon a másodosztályban”

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 16:47 GMT +2, 2019. szeptember 28.

Adrian Falub, a Kolozsvári U vezetőedzője nyilatkozta az ellenfélről, miután az „egyetemisták” kétgólos döntetlent játszottak Csíkszeredában az újonnan beüzemelt esti világításban.


Villanyfényes mérkőzést korábban csak egy alkalommal rendeztek a csíkszeredai stadionban, az pedig elég emlékezetesre sikerült. Tavaly november elsején az akkor még harmadosztályú FK Csíkszereda drámai csatában, büntető-thrillerben küzdötte le a Bukaresti Dinamót, és a versenysorozatban története legjobb eredményét elérve, bejutott a Románia Kupa negyeddöntőjébe.

fotók: Pál Zoltán - FK Csíkszereda

A héten eldőlt, hogy az elmúlt szezonban bemutatott szenzációs kupamenetelést nem fogja megismételni Valentin Suciu együttese, amely a Ceahlăul és Barcarozsnyó kiejtése után az ötödik körben fennakadt újabb harmadik ligás ellenfelén: a Metalul Buzău túl kemény diónak bizonyult, a bodzavásáriak egygólos meccsen verekedték be magukat a nyolcaddöntőbe.

Az FK Csíkszereda egy hete a pofozógép Sportul Snagov vendégeként szerezte meg első idegenbeli győzelmét a másodosztályban. A piros-feketék a Kolozsvári U-t fogadták a kilencedik forduló nyitómérkőzésén, amely premiernek számított abból a szempontból, hogy a tévétársaságok a Liga 2-ben korábban az FK egyetlen hazai találkozóját sem közvetítették.

A kezdés előtt hivatalosan is felavatták a csíkszeredai stadion új világítóberendezését. A kivitelező képviseletében Claudiu Breban átadta Szondy Zoltán klubelnöknek a világítás távirányítóját, míg Răzvan Burleanu FRF-elnök, Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója és Ráduly Róbert Kálmán polgármester közös erővel vágta el a piros-fekete díszszalagot.

Bár a szezon elején az U-nál a feljutást célozták meg, eddig nem igazán jött be a portugál vonal az „egyetemistáknál”. A luzitán labdarúgókat a nyáron egyre-másra igazoló kolozsváriak nagyon gyenge eredményekkel kezdték a szezont. Nemrég edzőt is váltottak, a távozó Cristian Dulca helyére azt az Adrian Falubot nevezték ki, aki negyedik mandátumát kezdte a csapat edzőjeként.

A jelenlegi forduló előtt a mindössze hat pontot begyűjtő U az FK mögött állt a tabellán, de Florescuék a kiesőzónából feljöttek a 12. helyre, miután ölükbe hullott három ajándékpont. A Dunărea Călărași a hetedik fordulóban hiába győzött ellenük 3–2-re, a sárga-kékeknél Robert Boboc eliltás miatt nem léphetett volna pályára, így a szövetség fegyelmi bizottsága 0–3-ra módosította a meccs végeredményét.

Adrian Falub labdarúgói hét közben sikerrel jártak a kupában, a Ion Oblemenco Stadionban kétgólos hátrányból fordítva, hosszabbításban gyűrték le a harmadosztályú U Craiova 1948-at.

A pénteki bajnoki előtt a házigazda klub felhívást intézett szurkolóihoz, arra kérve a drukkereket, hogy sportszerűen buzdítsák a kedvenceket, és ne válaszoljanak a vendégtábor esetleges provokációra. Amire a kolozsvári ultrák egyenként beléptek az elkülönített zónájukba, negyedóra is eltelt a mérkőzésből, és az FK már túl volt az első kihagyott lehetőségein. A legaktívabb Kálmán bizonyult a támadók közül, de akcióból és szabadrúgásból sem tudta bevenni Dur-Bozoancă kapuját.

Az összeállításokból sejteni lehetett, nyílt meccsre van kilátás, a vendégek egy szuperoffenzív 3–4–3-as rendszerben, a hazaiak pedig szintén támadószellemű 4–2–3–1-ben futballoztak. Az U első nagy lehetőségét Rafa lőtte mellé, majd miután Eder tesztelte egy középre tartó lövéssel a kolozsváriak ifiválogatott kapusát, Bordásnak kellett védenie Gavra fejesénél.

A félidő végére még inkább felpörögtek az események, előbb Bajkó bólintásánál mentett nagyot Dur-Bozoancă, aztán a csíkiak kapitánya egy labdaszerzést/lefordulást követően dupla lehetőséget puskázott el – óriási esély maradt ki a vezetés megszerzésére... A félidő végén a piros-feketék újabb ellentámadást vezettek, Eder tört be a tizenhatosba a bal oldalon, Bajkóhoz passzolt, aki visszatette a labdát Casiadinak, de a fiatal középpályás erőtlen lövése nem okozott különösebb gondot a vendégek kapusának.

A mindössze 17 éves Casiadi egyébként remekül játszott, az első félidő végén a nézők nagy örömére egy merész szólóba is belevágott, több ellenfelét is kicselezte, végül Kay állította meg Somát, aki rendkívül éretten játszott, elképesztő magabiztosággal nyert párharcokat a sokkal rutinosabb játékosokkal szemben.

A hazai szurkolók a Kolozsvári CFR éltetésével heccelték az U-t Csíkszerdába elkísérő fanatikusokat, akik azonnal belekezdtek a városi riválist gyalázó rigmusba. Az U-sok később a Román Labdarúgó Szövetséget, majd a lefújást követően Magyarországot is ócsárolták, illetve a hiányozhatatlan „Ki a magyarokkal az országból!” sem maradt el, de szerencsére súlyosabb nézőtéri balhé nem történt.

A második félidő elején Bordásnak kellett résen lenni Pop szabadrúgásánál, majd Gavra nem tudott kihasználni egy védelmi hibát. Az FK a túloldalon távoli beívelésből veszélyeztetett, Kálmán beadását Mitra fejelte fölé.

Valentin Suciu jó érzékkel cserélt, a Bajkót váltó Logon kiválóan szállt be a játékba. A sérüléséből éppen csak felépülő angol csatárt Dan Berci kemény ütközéssel üdvözölte a középpályán. A sárga elmaradt (a bukaresti játékvezető egyetlen lapott sem mutatott fel a parázs hangulatú meccsen), Logon viszont két nagyszerű indítással válaszolt a kirívó szabálytalanságra: az elsőt még kevéssel mellé lőtte Magyari, a másodikat azonban a keresztléc segítségével bevágta. A farkaslaki támadó csodásan eltalált befejezésével a Dinamo elleni kupameccsen szerzett gólját idézte fel a szurkolókban.

A házigazdák lezárhatták volna a találkozót, de Magyari középre tartó próbálkozását könnyedén, a jobb alsót célba vevő Kálmánét pedig bravúrral védte Dur-Bozoancă. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, az U kiegyenlített, a 76. percben Rafa jobb oldali szabadrúgást tekert középre, Crăciun védhetetlenül fejelte a hálóba a labdát. Ezzel meg is változott a játék képe, a hajrában többnyire a vendégek irányítottak, a vége 1–1 lett.

Az FK Csíkszereda a Dunărea Călărași és a Temesvári Ripensia elleni bajnokik után újabb két fontos pontot szórt el hazai pályán, a Kolozsvári U abszolút verhetőnek tűnt és a statisztikák alapján a piros-feketék megérdemelték volna a győzelmet, mivel lényegesen több veszélyes támadásuk, illetve kapura tartó lövésük volt.

Mestermérleg

Adrian Falub: „Igazságos eredmény született, mindkét csapatnak megvoltak a helyzetei. Jó meccs volt, elégedett vagyok a látottakkal. Két hosszú kiszállás után érkeztünk Csíkszeredába, nem voltunk eléggé frissek erőnlétileg, néhány játékszituációt hibásan értelmeztünk. A hazaiak megleptek minket, jó csapat ellen szereztünk egy pontot. Kiváló feltételek vannak itt, kifogástalan pályán játszottunk, az emberek lelkesek és műveltek, nagyon jól fogadtak minket a városban és a stadionba. Ez a csapat megérdemli, hogy bennmaradjon a másodosztályban.”

Valentin Suciu: „Az első félidő eléggé kiegyensúlyozott volt, de a nagyobb helyzeteket mi alakítottuk ki. Sajnos továbbra sem javult a helyzetkihasználásunk, reméljük, hogy a közeljövőben ezt tudjuk orvosolni. A mai eredmény csalóka, megérdemeltük volna a győzelmet, sajnos nem jött össze. A támadóharmadban túl sokat próbálunk passzolni, el kell vállaljuk a távoli lövéseket is, az egyszerű játék a leghasznosabb, de mi sokszor túlkomplikáljuk. A fiúk rengeteget szaladtak, próbálkoztak ezen a mérkőzésen is, amivel elégedett vagyok, de ennél sokkal pragmatikusabbnak kell lennünk.”

Az FK Csíkszereda a következő fordulóban a tabella élmezőnyéhez tartozó CS Mioveni-hez látogat, míg a Kolozsvári U a Temesvári Ripensiát fogadja.

Liga 2, kilencedik forduló

FK Csíkszereda–Kolozsvári Universitatea 1–1 (0–0)
Csíkszereda, Városi Stadion
gól: Magyari (65.), ill. Crăciun (76.)
játékvezető: Bogdan Dumitrache (Bukarest)
sárga lap: -

FK: Bordás Dániel – Raul Palmes, Csonka Bonifác, Mitra Szilárd, Simó Csongor – Casiadi Soma, Berde István (Veres 81.) – Kálmán Szilárd (Barta 87.), Eder Gonzalez, Magyari Szilárd – Bajkó Barna (kapitány, Logon 61.).
Cserék: Gyenge Szilárd – Veres Szilárd, Raul Julia, Marius Corbu, Romaric Logon, Barta Norbert, Takács Martin.
Edző: Valentin Suciu.

U: Cosmin Dur-Bozoancă – Artur Crăciun, Kay, Dan Berci – Rareș Takács (Taub 84.), Victor Dican, George Florescu (kapitány), Tiago Gomes (Inácio Miguel 72.) – Alexandru Pop, Cristian Gavra (Pîrvulescu 66.), Rafael Miranda.
Cserék: Tordai Örs – Carol Taub, Tudor Telcean, Florin Burghele, Inacio Miguel, Andre Ceitil, Daniel Pîrvulescu.
Edző: Adrian Falub.

További eredmények és program:

Resiabányai CSM–Farul Konstanca 2–1 (1–1)
Viitorul Pandurii Tg. Jiu–Temesvári ASU Poli 1–4 (0–2)
SCM Gloria Buzău–Concordia Chiajna 2–1 (0–1)
Aradi UTA–Daco-Getica Bukarest 6–0 (2–0)
Dunărea Călărași–Pandurii Tg. Jiu 4–0 (3–0)
FC Argeș–Turris-Oltul Turnu Măgurele 3–2 (1–1)

Vasárnap
11.00 Temesvári Ripensia–Sportul Snagov
12.00 Metaloglobus Bukarest–Rapid (Digi-, Look- Telekom Sport)
Kedd
17.45 Petrolul Ploiești–CS Mioveni (Digi-, Look- Telekom Sport)

# Csapat M GY D V GA P Forma
1. Turnu Măgurele 9 7 1 1 20:5 22 VGyDGyGy
2. Aradi UTA 8 6 1 1 26:5 19 GyGyDGyV
3. SCM Buzău 9 6 1 2 18:7 19 GyVGyDV
4. CS Mioveni 8 4 4 0 11:5 16 DDDGyGy
5. Rapid 8 5 1 2 13:9 16 GyGyVGyGy
6. FC Argeș 9 5 1 3 13:10 16 GyVDGyGy
7. Metaloglobus 8 4 1 3 14:10 13 GyVDGyGy
8. Resicabányai CSM 9 3 3 3 11:9 12 GyDDVV
9. Farul 9 3 3 3 6:6 12 VGyDGyV
10. Chiajna 9 3 3 3 8:11 12 VDDGyD
11. Petrolul 7 3 2 2 7:10 11 VDGyDGy
12. Viitorul Pandurii 9 3 2 4 7:12 11 VVDGyGy
13. Kolozsvári U 8 3 1 4 11:8 10 DGyGyVV
14. Temesvári ASU Poli 9 2 3 4 7:6 9 GyDDVD
15. FK Csíkszereda 8 2 3 3 8:10 9 DGyDVD
16. Dunărea Călărași 9 2 3 4 10:13 9 GyDVGyD
17. Temesvári Ripensia 8 2 2 4 8:12 8 VDVDGy
18. Daco-Getica 9 2 0 7 4:19 6 VVVVV
19. Pandurii Tg. Jiu 9 1 2 6 5:19 5 VVGyDV
20. Sportul Snagov 8 0 1 7 2:23 1 VDVVV

Kolozsvári UFK CsíkszeredaLiga 2futball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk