2022. aug. 15. hétfõMária

Az FTC vezet az Erste Liga-döntőben

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 15:20 GMT +2, 2019. március 31.

Oda-vissza hoki kevés góllal, hosszabbítással és a végén Fradi-örömmel. Ilyen volt az Erste Liga döntőjének harmadik felvonása.


A gólokban gazdag budapesti mérkőzések után szombaton Csíkszeredában folytatódott a jégkorong Erste Liga döntője. A Pesterzsébeti Jégcsarnokban a Sportklub rendkívül meggyőző játékkal, már első nekifutásra elvette a Ferencváros pályaelőnyét, de a párharcot 7:3 arányú győzelemmel kezdő kék-fehérek másnap 7:2-es vereségbe szaladtak bele az FTC pályáján.

fotók: Manases Sándor

Az egyenlítés mellett további rossz hírt jelentett a csíkszeredai alakulat számára, hogy Gecse Hugó személyében újabb játékost veszítettek el sérülés miatt, Fodor Csanádhoz hasonlóan a hátvédnek is véget ért a szezonja a döntőben. A Vaclav Novák-Hozó Levente edzőpáros Mihail Anyiszinra sem számíthatott a harmadik összecsapáson, a kis termetű orosz légióst a liga fegyelmi bizottsága tiltotta el, miután sportszerűtlenül viselkedett a bírókkal szemben.

És ha már a játékvezetőknél tartunk, fontos megjegyezni, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség az Erste Liga honlapján a héten egy állásfoglalást tett közzé, ebben „határozottan kiállnak a magyar játékvezetők mellett”, akiket meg nem nevezett személyek egyebek mellett „szándékos csalással, korrupcióval vádoltak, valamint tettlegességgel fenyegettek.”

A döntő harmadik felvonásán, ahogy arra számítani lehetett, telt ház fogadta a csapatokat a Vákár Lajos Műjégpályán. A vendégeket is elkísérte egy kisebb szurkolótábor, s a feszült hangulatú pesti mérkőzések után a Sportklub szurkolóinak egyesülete egy felhívásban arra kért mindenkit, hogy példamutatóan drukkoljon.

A finálé első csíkszeredai találkozója jóval kevesebb gólt hozott, mint az eddigiek, a csapatok sokkal fegyelmezettebben védekeztek, ugyanakkor mindkét kapus, Joakim Lundström és Arany Gergely is nagy napot fogott ki.

A Sportklubnak az első harmadban nem sikerült ráborítani a pályát a Fradira, folytonos volt a játék, az első kiállítások a tizedik percben érkeztek. Rögtön egy furcsa párosbüntetés borzolta a kedélyeket, ugyanannál a játékszituációnál Farkas Lőrinc gáncsolásért, Becze Tihamér pedig színészkedésért kapott két percet.

A felek gyakorolhatták kicsit a négy a négy elleni játékot, míg a játékvezetők kaptak hideget-meleget a nézőtérről, ebben az esetben talán jogosan. A gól nélküli első harmadban 9:5 volt a lövések aránya, de a Fradi javára.

A második harmadban a Sportklub játszott fölényben, több nagy lehetőség is kimaradt, aztán Lundström mutatott be nagy bravúrt Nagy Gergő helyzeténél. Sulakov kiállításával a Fradi emberelőnybe került, a hazaiak viszont remekül kivédekezték a hátrányt, majd Karmeniemi kiállításával már ők próbálkozhattak öt a négy ellen. A csíkiak sem tudtak élni az előnnyel, az FTC kiegészült, s amikor már csak hét másodperc volt hátra a harmadból, a vendégek teljesen váratlanul megszerezték a vezetést: Switzer sarokból visszatett korongját Lundström megpróbálta eltakarítani a kapu elől, de Tóth Adriánnak adott „gólpasszt” (0:1). A svéd kapus először és utoljára hibázott ezen a mérkőzésen.

A harmadik játékrészt elejét muszáj volt megnyomnia a Sportklubnak az egyenlítés reményében. Ez végül össze is jött, egy emberelőnyben Sulakov tüzelt kapura és Becze még bele tudott érni a pakkba, amely így megviccelte Aranyt (1:1).

Kevéssel ez után a kék-fehérek megléphettek volna kettő az egy ellen, de Jászai a semleges harmadban megállította az ellentámadást, igaz szabálytalanul, így helyet is foglalhatott a büntetőpadon. A fórral nem tudtak élni a házigazdák, aztán a harmad második felében a Fradi játszott jobban, ám ők sem tudtak betalálni. Jöhetett az újabb szünet és a hosszabbítás.

A ráadást jó előjelekkel várta a székelyföldi alakulat, hiszen az Erste Liga rájátszásában már sikerült megnyerni egy-egy túlórás meccset, a negyeddöntőben a Brassói Corona, az elődöntőben pedig az Újpesti TE ellen. A Sportklub ezúttal is jól kezdte az hosszabbítást, Belov hozta magát nagyszerűen ziccerbe a palánk segítségével, lövését azonban fogta Arany, majd Becze próbálta a kaput megkerülve átverni a Fradi-kapust – a kék-fehérek húszasának nagyon kevés hiányzott a gólhoz. A túloldalon eldőlt a meccs a 68. percben: Switzer lövését még védte Lundström, de a kipattantót Perrier a kapuba vágta (1:2).

A vezetőedzők nyilatkozták:

Vaclav Novák: „Nagyon sajnálom, hogy így alakult. A fiúk nagyon keményen dolgoztak, hogy meglegyen a győzelem. Minkét csapat nagyon erős és ez most a jégen is visszaköszönt. Gratulálok a Ferencvárosnak a győzelemhez. Holnap új meccs van, megyünk tovább, és azt szeretnénk megnyerni. Dolgozunk tovább még keményebben és akkor a szerencse is velünk lesz.”

Fodor Szabolcs, FTC-Telekom: „A védelmek az első két meccsen hagytak kívánni valót maguk után. Az elsőn mi voltunk egy picit lassúak, majd a másodikon nekik voltak nagyobb problémáik a védekező harmadban. A mai meccsen jó színvonalú, közönségszórakoztató játékot láthattunk. Mindkét csapat összeszedte a védekező játékát, ezt lehetett látni. Mi is és a Csíkszereda is vigyázott, hogy a védekező harmadban ne hibázzon. Óriási harc volt 68 percen keresztül a jégen és szerencsére nekünk sikerült behúznunk.”

A Ferencváros szezonbeli első csíkszeredai győzelmével visszavette a pályaelőnyt az egyik fél négy sikeréig tartó párharcban. Vasárnap 18.30-tól újból összecsapnak Csíkszeredában a csapatok, míg az ötödik mérkőzést keddre, április 2-ra írták ki, akkor már újra az FTC játszhat otthon.

Jégkorong Erste Liga, döntő, 3. mérkőzés

Csíkszeredai Sportklub–FTC-Telekom 1–2 (0:0, 0:1, 1:0, 0:1) – hosszabbítás után
Csíkszereda, Vákár Lajos Műjégpálya
játékvezetők: Rencz Dániel, Nagy Attila – Váczi Dávid, Kis-Király Barna (vonalbírók)
gól: Becze (47., emberelőny, Sulakov) / Tóth A. (40., Switzer, Hegyi), Perrier (68., Switzer)
kapura lövések: 31:35
védések: 33 (94.29 százalék), ill. 30 (96.77 százalék)
kiállítások: 4:8 perc
emberelőny-kihasználás: 3/1, ill. 1/0
A párharc állása: 2–1 az FTC javára.

Sportklub:
Joakim Lundström (Onodi Ottó)
Papp Szabolcs, Vjacseszlav Belov – Antal Zsombor, Vadim Krasznoszlobodcev, Andrej Taratuhin
Salló Alpár, Vitalij Sulakov – Részegh Tamás, Rokaly Szilárd, Radim Valchar
Farkas Tamás, Flinta Botond – Becze Tihamér, Bíró Tamás, Eduard Căsăneanu
Györfy Tihamér, Horváth László – Egyed Róbert, Rokaly Norbert, Sándor Zoltán
Edzők: Vaclav Novák és Hozó Levente

FTC:
Arany Gergely (Pleszkán József)
Jászai Dávid, Marcus Perrier – Nagy Gergő, Pavuk Attila, Braden Walls
Lauri Karmeniemi, Anssi Rantanen – Brett Switzer, Tóth Adrián, Tóth Richárd
Hegyi Ádám, Antonino Sarcia – Farkas Lőrinc, Roczanov Dezső, Tóth Gergő
Lengyel Levente, Tóth Renátó – Dósa Krisztián, Pozsár Márk, Rafaj Attila
Vezetőedző: Fodor Szabolcs.

FerencvárosCsíkszeredai SportklubErste Ligajégkorong
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk