2022. aug. 15. hétfõMária

Vasutasgála a sereghajtó ellen

Szén Sándor Szén Sándor utolsó frissítés: 00:50 GMT +2, 2018. december 01.

A Kolozsvári CFR újabb kiütéssel erősítette meg vezető helyét a román labdarúgó-bajnokság élén, a Botoșani után a Voluntari ellen is ötször vették be a kaput. A sereghajtó még örülhet is, hogy megúszta ennyivel, helyzete már-már menthetetlennek tűnik, ehhez talán a sokat tapasztalt egykori CFR edző, Cristiano Bergodi is kevés lesz.


Régi ismerős ült az ellenfél kispadján péntek este a Constantin Rădulescu Stadionban, az olasz Cristiano Bergodi a 2006/2007-es szezonban a CFR edzői munkáját látta el. A szakember pályafutása a román bajnokságban a FC Național élén kezdődött, Pászkány Árpádék innen csábították Kolozsvárra 2006 októberében. A csapatot bronzéremig vezette majd továbbállt, és több liga 1-es csapatnál is megfordult. Most a Modena irányítását hagyta ott a Voluntari kedvéért, ám múlthéten a Viitorul ellen megtapasztalhatta mennyire nehéz fába is vágta a fejszéjét.

És a folytatás nem is lehetett volna nehezebb, a címvédő CFR toronymagas esélyesként várhatta az összecsapást. Az összecsapást, melyre a nagy hideg miatt alig ezer szurkoló, ha kinézett. A kezdősípszó előtt az országot dicsőítő dalok szóltak a hangszórókból, utalva a közelgő nemzeti ünnepre.

A kezdőrúgást követően aztán kis híján még fagyosabb lett a levegő a Fellegváron, Bordeianu ugyanis saját tizenhatosa előterében adta el a labdát egy kockázatos passz formájában, a gyorsan eszmélő Malfleury azonban nem jutott át Arlauskison. A litván kapus gyakorlatilag be sem volt melegedve, máris hatalmas bravúr bemutatására kényszerült.

A figyelmeztetés azonban hatott a hazaiakra, akik fokozatosan átvették az irányítást, nem telt el sok idő, a tabellán levő különbség a játékon is szembe ötlővé vált. Szűk negyedóra múlva ez egy hatalmas ziccerben is megmutatkozott, Omrani tette be a védők mögé a labdát, a becsúszó Țucudean milliméterekkel tévesztett csak célt.

fotó: Kolozsvári CFR / Dan Tautan

Tíz perccel később egy szöglet után Vinícius elé került a játékszer, aki egyből lőtt, Vlad azonban a gólvonalról menteni tudott. Két perc elteltével azonban semmi és senki sem tudott menteni, a vendéglátók egy végletekig kijátszott akció végén vezetést szereztek. Deac passza után Păun került lövőhelyzetbe, de lövés helyett inkább passzolt, az érkező Omrani pedig Țucudean elé tálalt, a gólkirályjelölt pedig köszönte szépen a lehetőséget.

A meccs elején szarvashibát vétő Bordeianu a 30. percben remek lövéssel vétette észre magát, kísérlete azonban a kapufán csattant. Tíz perc sem telt el, amikor Țucudean egyedül törhetett kapura, a tavaly még csapattárs Vâtcă nem tudott közbeavatkozni, a támadó viszont annyira kisodródott, hogy csak a kapufát találta el. A hosszabbításban már megzörrent a háló, miután Țucudean látványos emelt passza után Omrani vette be a kaput, ám a találatot leshelyzet előzte meg.

Így tehát minimális hazai előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok, annak ellenére, hogy a 3-4 gólos fór jobban tükrözte volna a valós erőviszonyokat.

A szünetben Conceicao-mester vélhetően a koncentrációt kérhette számon a fiúkon, ugyanis a második játékrészből tizenhét perc sem telt el, és Țucudean neve mellett már mesterhármas virított. Előbb az 56. percben emelte át a kétségbeesetten kirohanó Vâtcăt, majd hét méterről, senkitől sem zavartatva pofozta a hálóba a pontosan érkező játékszert. Mondanunk sem kell, a meccs kimenetele ekkor végleg eldőlt, innen kezdve egyik csapat sem erőltette meg magát.

Az utolsó tíz percre azonban így is maradt két gól, a 84. percben Manea is betalált egy gyors kontra tökéletes lezárásaként, majd egy perccel a vége előtt, a csereként beállt Costache alakította ki az 5–0-s végeredményt.

fotó: Kolozsvári CFR / Dan Tautan

A közvetlen riválisok később játszanak, így a vasutasok már abban a tudatban készülhetnek a következő meccsre, hogy biztosan az élen zárják a fordulót.

Eddig nem igazán volt jellemző a CFR-re a kiütéses győzelem, idén azonban már másodszor jutnak öt gólig egy meccsen Toni Conceicao tanítványai, akik ezzel leginkább a FCSB-nek üzenhettek. A bukaresti csapat vasárnap a Medgyesi Gaz Metannal találkozik Pitești-en, Kolozsváron pedig reménykedhetnek, hogy az erdélyi gárda, hasonlóan a legutóbbi fordulóhoz, ismét pontot vagy pontokat lop bukaresti ellenfelétől.

Liga 1, alapszakasz, 17. forduló

Kolozsvári CFR–FC Voluntari 5–0 (1–0)
Constantin Rădulescu Stadion, Kolozsvár
játékvezető: George Găman
gól: Țucudean (27., 57., 62.), Manea (85.), Costache (90.)
sárga lap: Omrani (10.) / Răuță (53.)

CFR: Giedrius Arlauskis – Cristian Manea, Paulo Vinícius, Lang Ádám, Camora – Damjan Djokovic, Mihai Bordeianu – Alexandru Păun (Valentin Costache 75.), Ciprian Deac, Billel Omrani (Robert Tambe 86.) – George Țucudean (Alexandru Ioniță 79.). Vezetőedző: Antonio Conceicao.

Voluntari: Cosmin Vâtcă – Ricardinho, Robert Hodorogea, Igor Armaș, Bogdan Bucurică – Mihai Căpățînă, Alexandru Răuță – Gabriel Deac (Ion Gheorghe 71.), Geoffrey Malfleury (Nathan Kabasele 60.), Alexandru Vlad – Alexandru Tudorie (Richard Gadze 83.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi.

Labdabirtkolás: 61–39 százalék
Gólhelyzetek: 22–6
Kapura tartó próbálkozások: 12–1
Szögletek: 7–3
Szabálytalanságok: 11–6

A pénteki játéknap korábbi mérkőzésén:

Poli Iași–Sepsi OSK 1–1 (1–1)
gól: Dylan Flores (21.) / Gabriel Vașvari (8.)

FC VoluntariKolozsvári CFRLiga 1futball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk