2022. aug. 15. hétfõMária

Csíki futballcsoda, történelmi továbbjutás a Románia Kupában

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 22:10 GMT +2, 2018. november 02.

Az FK Csíkszereda egyedüli alsó osztályú csapatként jutott be a labdarúgó Románia Kupa negyeddöntőjébe. A piros-feketék elképesztően izgalmas mérkőzésen, büntetőpárbajjal győzték le a Dinamót. Ott voltunk a történelmi sporteseményen.  


Csendes, kissé kihalt volt a város november elsején Csíkszeredában. A szokatlanul meleg időjárás ellenére kevesen sétáltak a hargitai megyeközpont utcáin, a stadionnál viszont nagyban zajlottak már az előkészületek. Az Erőss Zsoltról elnevezett sportcsarnok melletti edzőpályán az ifik tréningeztek, miközben a felnőtt csapat néhány játékosa a teqball-asztalon gyakorolt. Pár óra még hátra volt a kezdésig, de a sorbanállást megelőzendő jobbnak láttam időben átvenni az akkredtiációt, a klub sajtófelelőse pedig megmutatta, a nézőtér melyik részére improvizálták a „sajtószektort”.

Az előző napi egyeztetések után sejtettem, a lelátóról elég problémás lesz élő szöveges tudósítást pötyögni, aztán a helyszínen meggyőződtem, valóban nem megfelelőek a körülmények ehhez a műfajhoz. Sebaj, így legalább jobban élvezhetem a meccset – gondoltam, a munka nagy része pedig a lefújás utánra marad, ami mindig szívás, de a sportújságírás már csak ilyen.

Sokat nem időztem a stadionban, de kifele menet belenéztem a fiatal FK-sok edzésébe. Dusinkszki Zoltán vezetésével a srácok éppen a test-test elleni párharcokat és a támadásbefejezést gyakorolták. Két sorban álltak fel, a sípjelre néhány ugrás után megkerülték a kihelyezett bójákat, a székelyudvarhelyi tréner közben már gurította is a labdát a két játékos közé. Aki elsőnek elérte, az lőhetett kapura, a hátsónak maradt a hálátlan zavarószerepkör. Ha Dusinszki valami kivetni valót talált, szigorúan osztogatta a büntető fekvőtámaszokat. Azért ez a szakma sem könnyű, valljuk be. 

Amire a stadionhoz visszatértem, már besötétedett, bő óra még mindig volt a kezdésig, a lelátón viszont sokan elfoglalták a helyüket és a távolból a csíki szurkolók érkezése hallatszott. Teljesen ünnepi hangulat uralkodott a stadionban, ami érthető, hiszen a helyi futballcsapat eddig csak egy alkalommal, 1993-ban jutott be a Románia Kupa legjobb 16 együttese közé. Akárcsak most az FK-nak, az egykori Rapidnak is harmadosztályú alakulatként sikerült ez a teljsítmény. Másik fontos szempont, hogy a székely városban először rendeztek villanyfényes focimeccset, ráadásul a piros-feketék tétmérkőzésen eddig nem találkoztak ilyen nagynevű egyesülettel, mint a Dinamo.

fotók: Manases Sándor

Amint azt előzetesünkben írtuk, a csapatok közti kétszintes osztálykülönbséget figyelembe véve, az FK-nak csodát kellett tennie a továbbjutáshoz. Bár a Dinamo komoly válságban van, nagy favoritként érkezett Csíkszeredába. Nagyjából ötven ultra is jött Bukarestből, a szurkolóik nagy része teljesen kiábrándult a fővárosi csapatból, amely az alapszakasz felénél a tizenkettedik helyet foglalja el az élvonalban. A mérkőzés elején a nacionalista szurkolói rigmusok adták meg az alaphangot, egyik oldalon a Ria, Ria, Hungária!, a másikon pedig a România, România! szólt. A dinamósók provokatív céllal egy román zászlót is kifeszítettek a kerítésre, elég távol a saját zónájuktól, ezt később a fölösleges feszültségkeltés megelőzéséért levették a szervezők.

Ami a játékot illeti, kellemesen csalódnunk kellett, hiszen a harmadosztályból feltörekvő FK Csíkszereda nemcsak felvette a versenyt élvonalbeli ellenfelével, hanem uralni is tudta a Dinamót. Egyáltalán nem látszott a felek közti osztálykülönbség, csak fizikálisan álltak jobban a vendégek, igaz, ezen a téren elég szembetűnő volt a kontraszt, a Dinamo izomfölénye sok párharcban kiütközött. Az első kapura tartó lövést azonban a piros-feketék jegyezték, Györgyi Arthur révén, aki a 31. percben egy szabadrúgást végzett el. A bukarestiek csak a félidő végén tudtak beköltözni huzamosabb ideig az FK térfelére, de a szünetben 0–0 állt az eredményjelzőn. Az állás ne tévesszen meg senkit, a kevés gólszerzési lehetőség ellenére a helyszínen egészen élvezetesnek tűnt a küzdelem.

Aztán amikor Majzik Adrián a második félidő elején egy csodálatos mozdulattal becsavarta a hálóba azt a szabadrúgást, megőrült a meccs, a lelátón pedig mindenki elkezdett hinni a csodában. Alig tudtuk felfogni mi történt, jött is a második, Magyari Szilárd újabb óriási gólt lőtt a keresztléc segítségével. Az eufóriából Dan Nistor duplájával gyorsan visszahozott mindenkit a valóságba, a Dinamo csapatkapitánya egy okos, majd szerencsés lövéssel egyenlített. 2–2-nél Bordás Dániel nagy bravúrjai tartották életben a csíkiak továbbjutási reményeit, a bíró hosszabbítást jelző sípját óriási nézőtéri taps fogadta.

Az FK Csíkszereda becsületesen helytállt, a fiúk kihozták magukból a maximumot, elvitték a ráadásig a meccset, ilyen előzmények után már nem szégyen kiesni. Csakhogy a profi sportban nem egészen ez a mentalitás a domináns, itt meg kell ragadni minden egyes lehetőséget, a piros-feketék pedig pontosan ezt tették. Még akkor sem adták fel, amikor Fábio hibáját Mihai Neicuțescu góllal büntette. Az FK labdarúgói hátrányban is kiválóra vizsgáztak küzdeni tudásból, a középhátvéd Berde István találatával a büntetőpárbajra mentette a döntést.

A tizenegyesek:

 • Az FK kezd, Eder a jobb alsót veszi célba, Mutiu véd
 • Nistor erősen középre, Bordás elugrt 0:1
 • Jebari higgadtan a jobb alsóba: 1:1
 • Salomao Nistorhoz hasonlóan középre: 1:2
 • Veres jobb oldal, Mutiu ezt is hárítja
 • Hanca, fölé
 • Majzik a bal oldalhálót bombázza ki: 2:2
 • Kacikasz tizijébe a kapus beleér, de bemegy: 2:3
 • Bajkó, a keresztléccel, meleg volt, de megint egál: 3:3
 • Grozav eldöntheti, csak éppen a túlzottan vagány panenkája fölé száll, mehet tovább!
 • Fábio laposan a jobb sarokba, fordul a kocka: 4:3
 • Neicuțescu nem hibázza el: 4:4
 • Berde magasan bevágja: 5:4
 • Grigore a bal oldalt választja, jó érzékkel: 5:5
 • Mitra félmagas próbákozását kivédi Muțiu
 • Olteanu középre, Bordás olvasta a szánédkot
 • A fiatal Solymosy erősen, középre, Muțiu kiöklözi
 • Ciobotariu kissé jobbra, Bordás remekül vetődik
 • Nagy Zsolt, jobb alsó, értékesíti: 6:5
 • Delorge, a belga hátvéd, lágyan, középre, Bordásnak könnyű préda.

Ekkor óriási sprintbe kezdtek a csíki játékosok, „felrobbant” a stadion, mindenki a történelmi továbbjutást ünnepli. És akkor még egy csavar a végére, a partjelző tanácsára a játékvezető az utolsó tizenegyes újrarúgását rendeli el. Bordás elmozdult a vonalról. Hihetetlen... A nézők zúgolódnak, úgy érzik, a bírók megfosztják őket a csodától. Aztán Delorge megteszi azt a szívességet, hogy második nekifutásból is kihagyja a tizenegyest, illetve Bordás véd. A csoda most már végleg beteljesült: az FK Csíkszereda a Dinamón túljutva ott van a Románia Kupa legjobb nyolc együttese között!

A meccs utáni edzői értékelőn Mircea Rednic amellett, hogy rendkívül elégedetlen néhány játékosa egyéni teljesítményével, valamint 11-esével, sportszerűen gratulál Valentin Suciunak. A vajdahunyadi edző úgy foglamazott, az FK Csíkszereda leckét adott a Dinamónak abból, hogyan kell tisztelni a futballt. A székelyföldi városról és labdarúgóklubról rendkívül elismerően beszél: „Kis város, nagy szívvel. Reméljük ebben a szezonban sikerül kiharcolniuk a feljutást. A román labdarúgásnak szüksége van olyan csapatokra, mint a csíkszeredai” – mondta Rednic, aki elnézést kérve sietve távozott a csapatbuszhoz.

Valentin Suciu értékelőjében igyekezett rendkívül szakmai maradni, azt mondta, ez egy teljesen őrült meccs volt, ugyannakkor nem örül a ráadásnak és a büntetőpárbajnak, mivel vasárnap már Besztercén játszanak bajnokit. Suciunak azt a kényelmetlen kérdést is meg kellett válaszolnia, hogy a negyeddöntőben szeretne-e összekerülni egykori csapatával, a Sepsi OSK-val. „Ez most övön aluli kérdés volt” - válaszolta a Sepsiszentgyörgyön született edző.

A nyolc között a székely csapatok mellett az FC Hermannstadt, az Universitatea Craiova, az FC Viitorul, az Astra Giurgiu, a Kolozsvári CFR, illetve a FCSB-t búcsúztató Dunărea Călărași érdekelt még. Folytatás 2019 februárjában.

Labdarúgó Románia Kupa, nyolcaddöntő
FK Csíkszereda (III.)–FC Dinamo Bukarest (I.) 4–3 – tizenegyesekkel (0–0, 2–2, 0–0, 1–1)
Csíkszereda, Városi Stadion
játékvezető: Andrei Antonie (Bukarest)
gól: Majzik (48.), Magyari (52.), Berde (115.) / Nistor (54., 60.), Neicuțescu (106.)
a büntetőpárbajban: 6–5
sárga lap: Csűrös (68.), Berde (75.), Györgyi (79.), Magyari (85.) / Olteanu (45+1.), Hanca (47.), Nistor (76.), Kacikasz (113.)
kiállítva: Magyari (112., a cserepadról), Eder (a büntetőpárbajban)

FK: Bordás Dániel – Majzik Adrián, Mitra Szilárd, Berde István, Nascimento de Oiveira Fabio – Veres Szilárd, Csűrös Attila (Bajkó Barna 73.) – Györgyi Arthur (Nagy Zsolt 90.), Soufiane Jebari, Eder Gonzalez – Magyari Szilárd (Solymosy Lehel 104.). Vezetőedző: Valentin Suciu.

Dinamo: Vlad Muțiu – Kino Delorge, Denis Ciobotariu, Jorgosz Kacikasz, Vlad Olteanu – Tomislav Gomelt (Gheorghe Grozav 39.), Ionuț Serban (Diogo Salomao 55.), Dan Nistor – Sergiu Hanca, Daniel Popa (Ricardo Grigore 111.), Robert Moldoveanu (Mihai Popescu 103.). Vezetőedző: Mircea Rednic.

FK Csíkszereda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk