2021. szeptember 26. vasárnapJusztina

Nem lesz címvédés a férfi kosárbajnokságban

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 17:22 GMT +2, 2018. május 31.

Ami a kupában sikerült, a bajnokságban nem jött össze: Kuti Nándor és Török Roland csapata, a Kolozsvári U-BT kétmeccses előnyről bukta el a CSM Steaua elleni elődöntőt, így nem lesz címvédés a férfi kosárlabda nemzeti ligában. A másik ágon a Nagyváradi VSK egy idegenbeli és két hazai győzelemmel ütötte el a finálétól a Nagyszebeni CSU gárdáját.


A kolozsvári sportcsarnokban nagyjából ötezren gyűltek össze szerdán este az U-BT és a Steaua közti elődöntő ötödik, egyben utolsó felvonására. A hazaiaknak szorított a helyszínen a tavalyi aranyérmes csapat három tagja, Kyndall Dykes, Filip Adamovics és Tudor Jucan – az amerikai időközben az olasz, míg a szerb kosaras a fehérorosz bajnokságba igazolt, míg az exkapitány Jucan 2017 májusában vonult vissza.

A vendégeknek is volt egy „sztárdrukkerük” Victor Ponta személyében, aki korábban miniszterelnökként anyagilag is támogatta kedvenc csapatát. Az elődöntő másik érdekessége, hogy testvérek álltak egymással szemben, a kolozsváriakat erősítő Mihai Lapornik bátyja, Luka a bukaresti csapatnál légióskodik.

Mihai Silvășan együttese tavaly a nemzeti liga nagydöntőjében 3–0-ra ütötte ki a Steauát és a kolozsváriak idén is közel álltak egy elsöprő sikerhez. Az első két mérkőzést a piros-kékek egyaránt tíz ponttal veszítették el Kolozsváron, így Kuti Nándorék már Bukarestben lezárhatták volna a párharcot. Ez nem történt meg, a finn Jukka Toijala által felkészített fővárosiak kiharcoltak egy újabb kolozsvári kiszállást, s azzal a szándékkal érkeztek a Szamos-parti arénába, hogy megfordítsák a párharcot.

Korábban az elődöntő másik ágán négy mérkőzésen dőlt el a továbbjutás. A Nagyszebeni CSU a bajnokság alap- és a középszakaszában hiába teljesített jobban a kupadöntős Nagyváradi VSK-nál, Cristian Achim játékosai előbb elvették a szebeniek pályaelőnyét, majd egy kevésbé sikeres második meccs után saját szurkolóik előtt megnyerték a párharcot egy kettős sikerrel. A harmadik és a negyedik találkozón remekül védekeztek a váradiak, a CSU idegenben csak kevéssel tudott hatvan pont fölött dobni.

Az U és a Steaua rendkívül szoros, az utolsó percig izgalmas meccsen döntötte el, hogy a Nagyváradi VSK mellett ki lesz a döntő másik résztvevője. Az erdélyi csapat a Sakic–Rasics–Watson–Török–Kuti ötössel indult harcba, az ellenfélnél pedig Flowers, Zekovic, Runkauskas, Darwiche és Falker kezdett. Bár a meccs Watson triplájával indult, a Steaua a harmadik percben átvette a vezetést és az U nagyon sokáig csak szaladt az eredmény után. Az első negyed végén hét ponttal mentek a vendégek (16:23), s bár Silvășan játékosai a második tíz percben sok dobást elhibáztak a félkör mögül, a szünetig felzárkóztak három egységre (35:38).

A harmadik negyedben sokkal fegyelmezettebb védekezést láthattunk a kolozsvári csapattól, amely a 22. percben Watson büntetőivel előnybe került, aztán Kuti Nándor is megérkezett a meccsbe egy szépen kivitelezett kétpontos akcióval, amit egy precíz tripla követett. Az U-BT saját nevelésű fiatalja kezdett belelendüli a pontgyártásba, amikor a negyed végén kipontozódott. Öt másodperc volt hátra a játékrészből, Kuti elhalászta a labdát Jermaine Flowers elöl, de a bírók úgy ítéltek, a sepsiszentgyörgyi fiú szabálytalankodott az amerikaival szemben. Kuti dühében majdnem kettéharapta a labdát, ezt technikai faulttal büntették a játékvezetők. A három szabaddobásból Flowers egyet sem hibázott el, az utolsó tíz perc 55:54-es állásról kezdődött el.

A csapatok rövid ideig fej-fej mellet haladtak, de a Steaua a litván Marius Runkauskas hárompontosainak köszönhetően meglépett 63:58-ra. A hazaiak részéről Miha Lapornik hasonló eszközzel felelt, a szlovén ugyanakkor nemcsak távolról, hanem a büntetővonalról is jól célzott, ő tartotta a lelket a csapatban. Az utolsó percekben már nemcsak a főként futballszurkolókból álló keménymag, hanem a teljes aréna felállva szurkolt az U-nak, de a végjátékot a piros-kékek bírták jobban idegekkel. Az összesen 25 pontot remekelő Runkauskas az utolsó percben is bevert egy triplát, s bár Silvășan időt kért, a figurát nem tudták pontosan kivitelezni a fiúk.

A 72:76-os végeredmény azt jelentette, hogy a Steaua mérkőzik meg a Nagyváradi VSK-val az egyik fél három győzelméig tartó döntőben. A Kolozsvári U-BT-nek marad a bronzcsata az erdélyi rivális Nagyszebeni CSU ellen, utóbbi párharc két, vagy három meccsen fog eldőlni. A szövetség honlapja alapján a finálé június 4-én (hétfőn) kezdődik Nagyváradon, a harmadik helyért vívott csata első mérkőzését egy nappal korábban, június 3-án vasárnap rendezik Kolozsváron.     

Férfi kosárlabda Nemzeti Liga, elődöntő, 5. mérkőzés

Kolozsvári sportcsarnok, 4900 néző
bírók: Marius Ciulin, Alexandru Olaru, Șerban Rasoga

Kolozsvári U–CSM Steaua 72:76 (16:23, 19:15, 20:16, 17:22)
Az eredmény alakulása: 5–2, 7–11, 12–18, 19–23, 19–28, 23–33, 30–34, 35–38, 39–38, 43–43, 52–46, 55–57, 58–60, 63–64, 66–69, 70–69, 72–76.
A párharc végső állása: 2–3, döntőbe jutott a Steaua

U: Zeljko Sakic 15 pont (6 lepattanó), Ousmane Barro 14, Giordan Watson 13 (8 assziszt), Miha Lapornik 12, Alekszandar Rasics 5 (6 lepattanó), Lassanah Kromah 5, Kuti Nándor 5, Adomas Drunglias 3. Játszott még: Török Roland, Andrei Calnicenco. Edző: Mihai Silvășan.

Steaua: Marius Runkauskas 26 pont (6x3, 9 lepattanó), Jermaine Flowers 15, Randal Falker 12 (10 lepattanó), Brandon Tyler 10, Jurij Fraszeniuk 5, Georges Darwiches 2, Luka Lapornik 2, Cătălin Baciu 2, Dragan Zekovics 2. Edző: Jukka Toijala.

Korábbi eredmények
1. mérkőzés: Kolozsvári U–CSM Steaua 89:79
2.: Kolozsvári U–CSM Steaua 85:75
3.: CSM Steaua–Kolozsvári U 71:79
4.: CSM Steaua–Kolozsvári U 78:86

Az elődöntő másik ágán
Nagyszebeni CSU–Nagyváradi VSK 1–3
1. mérkőzés: Nagyszebeni CSU–Nagyváradi VSK 78:81
2.: Nagyszebeni CSU–Nagyváradi VSK 85:78
3.: Nagyváradi VSK–Nagyszebeni CSU 76:64
4.: Nagyváradi VSK–Nagyszebeni CSU 71:61  
     

Kolozsvári U-BTCSM Steauakosárlabda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk