2021. szeptember 26. vasárnapJusztina

Szlovénia a legrosszabbkor támadt fel a budapesti hoki-vb-n

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 00:10 GMT +2, 2018. április 27.

Budapestről jelentjük, a finn szövetségi kapitányok csatáját Kari Savolainen nyerte a divízió I/A jégkorong-világbajnokság szerdai játéknapján. Ez elég rossz hír, ugyanis a Jarmo Tolvanen vezette magyar válogatott a szlovénoktól elszenvedett vereséggel lecsúszott az utolsó helyre.


A szlovén szurkolók nagy reményekkel érkeztek a magyar fővárosba, de mindeddig csalódniuk kellett a kedvenc csapatukban. Kari Savolainen hokisai meglepően gyengén kezdték a világversenyt, a torna nyitómeccsen kikaptak a britektől, aztán a lengyelek ellen sem sikerült javítaniuk. A szlovén újságírók által igencsak kérdőre vont finn edző sajtócsendet hirdetett a szerdai rangadó előtt, hogy játékosai kizárólag a mérkőzésre tudjanak koncentrálni.

A hiúzoknak becézett szlovénokkal ellentétben a magyar válogatott felemás eredményeket produkált az első két fordulóban. A kazahok kapuját nem tudták bevenni Sofron Istvánék, de a 0–3-as kezdés nem törte meg a Tolvanen-csapatot, amely Olaszországot nagy csatában küzdötte le. Utóbbi mérkőzést már a helyszínen követte a Lelátó tudósítója, beszámolónkat itt találja.

Fotó: wmia2018.iihf.hockey

A viszonylag csendes keddi nap után szerdán újból megtelt hokifanokkal a budapesti sportaréna mellett található szurkolói falu. Különösen sok brit rajongóval találkoztunk, és a szigetországiak kedvét az sem vette el, hogy a kazahok egy nappal korábban 6–1-re ütötték ki a Team GB-t. Másrészt, az ázsiai csapat veretlensége is odalett, a forduló kora délutáni nyitómeccsén az olaszoknak sokkal jobban ment a játék. Az azúrkékek kétgólos előnyt alakítottak ki az első harmadban, ezt pedig tovább növelték a középső játékrészben, s végül 3–0-ra győztek.

Tíz perccel az utolsó dudaszó előtt annyira egyértelműnek tűnt a dolog, hogy nem vártuk meg a végjátékot, hanem leugrottunk megtekinteni a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítását. A hokis tárlat az egyik ínyencsége az eseménynek, a látogatók egyszerre csodálhatnak meg NHL-relikviákat, újra átélhetik a “szaporrói csodát” - amikor is a magyar jégkorong-válogatott hetven év után ismét kiharcolta a részvételi jogot a legmagasabb szintű világbajnokságra -, ugyanakkor a magyar jégkorongsport történetébe is betekintést nyújt a kiállítás. Erről itt olvashatnak egy kis kedvcsinálót.

Amíg a fenti cikket dobtuk össze, lemaradtunk a budapesti vb eddigi legfordulatosabb összecsapásáról – de hát a sportújságírói szakmai már csak ilyen. Persze azért a sajtóközpontba felszerelt tévén fél szemmel követtük az eseményeket. Egy biztos, a brit és a lengyel csapat rendkívül gólzáporos meccset játszott, az első harmad után a britek vezettek 2–1-re. A lengyelek fordítottak, majd kihagytak egy rávezetést, amit bánhattak, hiszen a záró játékrészben további három gólt szerzett a brit csapat, ezzel lett 5–3 a javukra.

Fotó: wmia2018.iihf.hockey

A lényeg pedig csak ez után következett, helyi idő szerint 19:30-tól a magyarok újból jégre léptek a Papp László Sportarénában. Jarmo Tolvanen legényei egy győzelemmel áttörtek volna egy gátat, ugyanis a magyar válogatott világbajnokságon eddig még nem tudta legyőzni Szlovéniát. Ráadásul magyar szemszögből a szomszédok botladozása sem számított egyértelműen pozitív előjelnek, mivel nekik még inkább a jelen helyzetben még inkább kellettek a pontok, hogy fellégezzenek a kiesőzónában. A magyar csapatnak az jelenthetett plusz motivációt, hogy egy sikerrel közelebb kerültek volna a feljutáshoz.

A bemelegítés, jégfelújítás után ezúttal is látványos lézershow következett, majd Csúszka, a válogatott jegesmedvéje fokozta az amúgy is fantasztikus hangulatot. A hangosbemondó posztján Léderer Ákos korábban elsütött egy szópoént, “ütős estét” kívánt mindenkinek.

A szurkolók fanatikus bíztatása közepette a felek egyaránt keményen kezdték a csatát. Itt is, ott is, akadt egy-két helyzetecske, aztán a hetedik percben a szlovénok első soros hátvédje, Aleksandar Magovac csendesítette el a magyar tábort. A HDD Jegesnice játékosa egy alapvonalról visszatett korongot vágott kapásból a kapura, Vay Ádám későn látta meg a pakkot, így nem tudott időben reagálni. Ezt követően Szlovénia emberelőnybe került, ám érdekes módon a magyarok voltak a fór alatt veszélyesebbek. A csapatkapitány Vas János kis híján kiegyenlített, csak nem tudta százszázalékosan kihasználni, hogy a szlovén kapus határozatlanul mozdult ki egy “eltévedt” korongra.

Az első harmadban Vay Ádám tartotta a lelket a csapatban, egy kolléga így díjazta a kapus egyik remek védését: “Ha feljutunk, egy hétig csak vayas kenyeret eszek.” Ami viszont kissé aggasztó volt, az a kapura lövési arány: az első húsz percben a szlovénok 24-et, a magyarok pedig csak kilencet tüzeltek kapura.

A második harmadban már jobban igyekeztek a házigazdák, s ennek a 26. percben meg is lett az eredménye. Emberelőnyben Sebők Balázs volt eredményes: a Finnországban légióskodó csatár meglepte a védőket, akik nem tudtak időben összezárni, és gyönyörű egyéni akcióját góllal zárta (1–1). Sajnos nem maradt sokáig egyenlő az állás, a “hiúzok” kapitánya, Jan Urbas vette vissza a vezetést, kihasználva a védők könnyelműségét. A harmad végén emberelőnybe került Kari Savolainen együttese alakulata, ez az előny áttolódott az utolsó harmad elejére.

A harmadik játékrész első felében a szlovénok jól tartották az egyenlítésért küzdő magyarokat, de következett néhány jó perc a magyarok részéről, amit Savolainen egy korainak tűnő időkéréssel reagált le. Hihetetlen, milyen lehetőségek maradtak ki Gasper Kroselj kapujánál, az egyik helyzetnél csak a kapufa mentette meg a jégen fekvő hálőórt. Sőt, a kék mezesek betaláltak egy három az egy elleni sziutációba, amivel eldőlt a kérdés. Tolvanen kapuslehozatallal próbálkozott 3:08-cal a vége előtt. Alig ment le Vay, jött az újabb szlovén gól, nagyon távolról, a kapuvasak segítségével...

Hiába, ezen az estén a szerencse elpártolt a magyar válogatottól. A 4–1-es vereség ellenére a szurkolótábor elénekelte a himnuszt és maradt még energia egy kis népdalos mókázásra is. A feljutás elúszni látszik, a bennmaradásért viszont tovább kell harcolni. Folytatás csütörtök este, az ellenfél pedig Lengyelország lesz.

Divízió I/A jégkorong-világbajnokság, Budapest – Papp László Sportaréna
Harmadik forduló

Szlovénia–Magyarország 4–1 (1–0, 1–1, 2–0)
7460 néző
vezette: Jeff Ingram (kandai), Ladislav Smetana (osztrák); vonalbírók: Michael Harrington (kanadai), Josef Spur (cseh)
gólszerzők: Magovac (7.), Urbas (30.), Golicic (56.), Kovacevic (57., üres kapus gól), ill. Sebők (26., emberelőnyből)
kapura lövések: 47–33
védések: 32–43
kiállítások: 14, ill. 12 perc

Szlovénia: Gasper Kroselj (cserekapus: Rok Stojakovic) – Aleksandar Magovac, Jan Drozg, Blaz Gregoric, Rok Ticar, Robert Sabolic – Miha Verlic, Matic Podlipnik, Sabahudin Kovacevic, Jan Urbas (csapatkapitány), Bostjan Golicic – Anze Kuralt, Ales Music, Ken Ograjensek, Luka Vidmar, Ales Kranjc – Luka Basic, Ziga Pavlin, Ziga Pance, Andrej Hebar, Anze Ropret. Szövetségi kapitány: Kari Savolainen (finn)

Magyarország: Vay Ádám (Rajna Miklós) – Pozsgai Tamás, Stipsicz Bence, Sebők Balázs, Hári János, Erdély Csanád – Kevin Wehrs, Varga Arnold, Galló Vilmos, Andrew Sarauer, Sofron István –Gőz Balázs, Garát Zsombor, Nagy Gergő, Vas János (kapitány), Magosi Bálint – Szirányi Bence, Benk András, Nagy Krisztián, Kóger Dániel, Bodo Christopher. Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen.

Korábbi eredmények:

Nagy-Britannia–Lengyelország 5–3 (2–1, 0–2, 3–0)
Olaszország–Kazahsztán 3–0 (2–0, 1–0, 0–0)

A világbajnokság állása két körrel a vége előtt

1. Kazahsztán 6 pont (gólarány: 9:4)
2. Olaszország 6 pont (8:4)
3. Nagy-Britannia 6 pont (9:10)
4. Szlovénia 3 pont (7:8)
5. Lengyelország 3 pont (8:10)
6. Magyarország 3 pont (4:9)

Az első két helyezett jövőre feljut a 16-os elitcsoportba, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be (harmadik értékcsoport)

További program (kelet-európai idő szerint)

Csütörtök, április 26.:
Lengyelország–Magyarország (20.00)

jégkorongbudapesti hoki-vb
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk