2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

A kosárlabda laza oldala – All-Star-meccsen jártunk

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 20:31 GMT +2, 2018. február 16.

A végeredmény az NBA-mérkőzéseket juttatta eszünkbe, a műsor is az USA-ban alkalomazott minta alapján állt össze, s mint az amerikai polgárháborúban, itt is az északiak nyertek. Megnéztük a sepsiszentgyörgyi kosaras All Star-gálát.


Észak Dél ellen – a Román Kosárlabda Szövetség (FRB) idén is ebben a felállásban szervezte meg az élvonalbeli férfi csapatok legjobb játékosainak gálamérkőzését. A rajongók, a média és a szövetség által kiválasztott szakszemek hetekkel az esemény előtt dönthettek arról, hogy a játékosok és az edzők közül, kiket látnának szívesen a Sepsi Aréna parkettjén. Így állt össze a déli és az északi alakulat.

A főszereplők

Észak válogatottja: Giordan Watson, Kuti Nándor, Lasannah Kromah, Zeljko Sakic, Török Roland, Ousmanne Barro (Kolozsvári U), Muhamed Pasalic, Andrei Mandache, Bogdan Nicolescu, Goran Gajovics (Nagyváradi VSK), Mladen Jeremics, Adrian Diaz (Temesvári BC). Edzők: Cristian Achim (Nagyváradi VSK), Mihai Silvășan (Kolozsvári ). Kezdő 5: Giordan Watson, Kuti Nándor, Bogdan Nicolescu, Zeljko Sakic, Adrian Diaz.


A védekezést lazára vették a fiúk - fotók: FRB
Dél csapata: Tyler Laser, Mirel Dragoste, Moneya Pratt, Radu Paliciuc, Lawrence Kinnard II (Nagyszebeni CSU), Darwiche Georges, Dragan Zekovics, Cătălin Baciu (CSM Steaua), Goran Martinics, Ivan Sirisevic (SCMU Craiova), Porter Troupe, Andrij Agafonov (BCMU FC Argeș Pitești). Edzők: Dan Fleșeriu (Nagyszebeni CSU), Hristu Șapera (BCMU FC Argeș Pitești). Kezdő 5: Tyler Laser, Porter Troupe, Moneya Pratt, Dragan Zekovics, Cătălin Baciu.

Az egy nappal korábbi kupadöntő után Sepsiszentgyörgyön maradtunk, s egyáltalán nem bántuk meg. Bár most még annyira sem telt meg a sportcsarnok, mint a Nagyváradi VSK és a Kolozsvári U meccsén – a hivatalos jegyzőkönyv szerint (merthogy ilyen is készült az All Starról) nyolcszáz néző volt jelen a gálán.

Ez egy olyan este volt, amikor a kihagyott zsákolások után a játékosok fekvőtámaszokkal büntették magukat, s ha pedig valamelyik kosaras megfeledkezett volna a házi szabályról, a bírók gyorsan eszébe jutatták, mi a teendő. Így járt a helyiek kedvence, Kuti Nándor is egy nem épp tökéletesen kivitelezett zsákolás után.


Kuti Nándor kupát nyert szülővárosában
A csapatok természetesen nem szakadtak meg a parketten, senki nem akart fölösleges sérülést összeszedni. Ahogy az várható volt, a látványos megoldásokra került a hangsúly, sok alley-oopot láthattunk, váratlan passzokat és pontszerzéseket, de amúgy az iram elég visszafogott volt a játékidő nagy részében.

A felek csak az utolsó öt percre pörögtek fel igazán, amikor már bőven száz-száz pont fölött jártak. Nincs nagy jelentősége, de azért a rend kedvéért leírjuk: a végeredmény 125–122 lett az északiak javára.


A nézőket is bevonták a showba
Persze nincs igazi All Star-gála zsákoló-, illetve hárompontosdobó-verseny nélkül, a Sepsi Arénában is ez a két párbaj jelentette a fő attrakciót. A shootereknél mondhatni érvényesült a papírforma, a váradiak bosnyák mesterlövésze, Muhamed Pasalic süllyesztette el a legtöbb hármast, így övé lett a gála szponzora által felajánlott ezer eurós különdíj. Gyanítjuk, hogy ezt az összeget Pasalic szívesen elcserélte volna a Románia Kupa első helyére, a döntőben övé lehetett volna az utolsó szó, s bár addig elég jó százalékban dobta a triplákat, a kritikus pillanatban kipattant a labda a gyűrűről. A sport már csak ilyen...


Muhamed Pasalic termeli a pontokat
Visszatérve a gálára, a másik műfajban egy vendégjátékos, az All Star-keretekben nem szereplő Camill Bărbulescu zsebelte-zsákolta be az ezer eurót. A kolozsvári együttes U20-as csapatának ifiválogatottja megérdemelten nyerte meg a zsákolóversenyt, hiszen lenyűgöző mozdulataival kiemelkedett a többiek közül. Amúgy a kéttagú zsűrit délszláv trénerek alkották, a Sepsi-SIC szerb edzője, Zoran Mikes és a román férfi válogatott macedón származású szövetségi kapitánya, Zare Markovszki pontozta a produkciókat.

A szervezők egy másik fiatalembert, Bogdan Nicolescut választották meg a mérkőzés MVP-jének, a Nagyváradi VSK 199 centiméteres bedobója ért29 pontos teljesítménnyel érdemelte ki a meccs legértékesebb játékosának járó címet.

Következik a női kupa

A Sepsi Arénában a következő hétvégén is a kosárlabdáé lesz a főszerep. Február 23–25. között a házigazda Sepsi-SIC saját szurkolói előtt nyerheti meg a Románia Kupát. A sorolás már elkészült, a zöld-fehérek a negyeddöntőben a Kolozsvári U-val mérkőznek. A meccs pikantériáját a két csapat rivalizálása mellett az adja, hogy a bajnokság alapszkaszának utolsó fordulójában az addig hibátlan Sepsi-SIC váratlanul kikapott Kolozsváron Dragan Petricsevics hullámzóan teljesítő lányaitól.

Román Kosárlabda Szövetség (FRB)Sepsi-SICSepsi Arénakosárlabda Románia Kupakosárlabda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk