2021. március 1. hétfõAlbin

Kutiék nyerték a Sepsi Arénában rendezett izgalmas kupadöntőt

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 10:18 GMT +2, 2018. február 14.

Kuti Nándor és Török Roland csapata, a Kolozsvári U-BT újra megvédte címét a Románia Kupában. A Nagyváradi VSK-n átok ül, Cristian Achim kosarasai harmadik döntőjüket bukták el a másodrangú hazai sorozatban.


Az utóbbi évek egyik legpontszegényebb férfi kupadöntőjét játszotta a Nagyváradi VSK és a Kolozsvári U-BT, ami még nem azt jelenti, hogy az izgalmak elkerülték volna a kedd esti finálét a Sepsi Arénában. A címvédő kolozsváriak a BCM U Piteşti és a Temesvári BC legyőzésével verekedték be magukat a döntőbe (az utóbbi három kiírás során harmadjára), míg a váradiak a sepsiszentgyörgyi Final 8 első körében a Phoenix Galac, majd a négy között a CSM Steaua együttesét pipálták le.

A csapatok bemutatásánál cseppet sem meglepő módon, Kuti Nándor kapta a legnagyobb tapsot a közönségtől. A Kolozsvári U Sepsiszentgyörgyön született dobóhátvédje a nyolcas döntő előtt a Lelátónak azt nyilatkozta, izgatottan várja az eseményt, amelyen az újabb címvédést célozzák meg.

A helyi kosárlabakedvelők közül elég sokan jegyet váltottak a döntőre, miközben a két csapatot kisszámú szurkolói csoportok buzdították. Az U-drukkerek valamivel többen voltak, így inkább őket lehetett hallani a tavaly átadott létesítményben.

Különös módon a férfi Románia Kupa utolsó mérkőzése úgy vette kezdetét, hogy a román himnusz nem hangzott el, de a Richard–Mandache–Denison–Ţibîrnă–Pasalic, illetve a Sakic–Watson–Barro–Kromah–Kuti kezdő5öseket valószínűleg nem ez foglalkoztatta, amikor a játékvezető feldobta a labdát.

A Kolozsvári U-BT kezdte jobban a mérkőzést, Vlad Achim játékosai az első percekben csak annyi pontot értek el, mint amennyi személyi hibát, egészen pontosan négyet. Kuti zsákolása után már 13:4-re vezetett az U, Achim pedig rögtön időt is kért.


fotók: Manases Sándor
A másik palánknál hamarosan Bogdan Ţibîrnă is bemutatott egy zsákolást, mindezt Muhamed Pasalic sikeres triplája után, s bár csapata 11 ponttal vezetett Mihai Silvăşan is elhasznált egy time-outot. Rögtön az időkérést követően Török Roland hárompontos kísérlete akadt be a gyűrűbe, de a folytatásban szépen-lassan elolvadt az U előnye, a negyed végére a piros mezesek feljöttek két pontra.

A második játékrészben igazi triplafesztivált tartottak a Nagyváradi VSK dobói, több-kevesebb, de inkább kevesebb sikerrel. Ugyanakkor az U kosarasai is sokat hibáztak támadásban, ráadásul a bírók befújtak egy-két támadóhibát, Silvăşan nem túl nagy örömére. Jókor jött a nagyszünet, a félidőben amúgy 37:34 volt az állás az U javára.

Jóval színvonalasabb kosárlabdát láthattunk a harmadik tíz percben, magasabb sebességbe kapcsoltak a csapatok, s újra elkezdték termelni a pontokat. Kristopher Richard remek perceinek köszönhetően a Nagyváradi VSK hosszú idő után újból átvette a vezetést, aztán Pasalic újabb triplájával 49:41-re módosult az eredmény.

Ekkor a kolozsváriakon volt a sor, hogy felzárkózzanak, ami második nekifutásra sikerült is. A negyed végén Sakic és Watson büntetődobásai után két egység maradt a váradi fórból.

Az utolsó negyedre tehát nyitott maradt a kérdés, hogy ki lesz a férfi kosárlabda Románia Kupa idei győztese. Előbb Andrei Calnicenco egyenlített, amire gyorsan érkezett válaszként Pasalic hármasa. A csapatok egy ideig fej-fej mellett haladtak, a kritikus végjátékot viszont az U játékosai bírták jobban erővel, idegekkel.

Belül az utolsó percen Lassanah Kromah enegedett el egy precíz tempódobást, s 58:62-nél azt hihettük, eldőlt a meccs. Csakhogy Andrei Mandache váratlanul előhúzott egy triplát, majd Giordan Watson nem tudta megtartani a labdát – a VSK csapdázása bejött, egy időkérés után már az első kupagyőzelemükért támadhattak Cristian Achim játékosai.

Pasalic kezében volt a lehetőség, hogy megtörje az átkot, ám a bosnyák légiós hármasa kijött a gyűrűről, a kiütött labdát pedig Watson gyűjtött be az ellenfél térfelén. Az amerikai irányító két büntetővel tette biztossá a Kolozsvári U-BT harmadik Románia Kupa-sikerét, a maradék két másodpercben már nem tudták hosszabbításra menteni a döntőt a váradiak.



A szervezők a szenegáli származású Ousmane Barrót választották meg a finálé legjobb játékosának. Az U-BT centere dupla-duplázott (10 pont, ugyanennyi lepattanó), miközben a labdaszerzés, blokkolás terén is jeleskedett. Rajta kívül Watson, Sakic és Kuti dobott legalább tíz pontot a győztes alakulatból. A váradiaknál Kristopher Richard 18, míg Muhamed Pasalic 14 pontot szerzett.

A Nagyváradi VSK játékosai összesen harminc triplába álltak bele, de csak 23 százalékos hatékonysággal dobtak a félkör mögül. Érdekes statisztika: a csapatkapitány Andrei Mandache hét hárompontosából csak egy volt jó. Ezen az estén a kolozsváriak sem emelkedtek ki a triplák tekintetében, ők azonban 34 pontot értek el a szigorított területen belül, a váradiak 16 pontjával szemben.

Szerdán a váradi és a kolozsvári csapat néhány kosarasa csapattárs lesz az All Star-gálán, a Sepsi Arénában a szurkolók, a média és a szövetség által kiválasztott játékosok "mérkőznek meg" Észak kontra Dél felállásban.

Férfi kosárlabda Románia Kupa, döntő

Sepsi Aréna, Sepsiszentgyörgy, 2200 néző
játékvezetők: Marius Ciulin, Ciprian Stoica, Alin Faur
Nagyváradi VSK–Kolozsvári U-BT 61:64 (23:25, 11:12, 19:14, 8:13)

VSK: Kristopher Richard 18 pont (8 lepattanó, 2 labdaszerzés), Muhamed Pasalic 14 (4x3), Andrei Mandache 9 (9 lepattanó), Vaidas Kariniauskas 7 (3 assziszt), Bogdan Nicolescu 7, Goran Gajovics 4, Bogdan Ţibîrnă 2 (7 lepattanó), Arturas Valeika, Sean Denison – Tudor Fometescu és Mihai Gavrilă nem játszott. Vezetőedző: Cristian Achim.

U: Giordan Watson 14 pont (4 assziszt), Zeljko Sakic 14 (4 labdaszerzés), Kuti Nándor 13, Ousmane Barro 10 (10 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokkolás), Lasannah Kromah 6 (7 lepattanó, 4 assziszt), Andrei Calnicenco 4, Török Roland 3, Miha Lapornik, Alekszandar Rasics, Adomas Drungilas – Andrei Mureşan és Anders Abu Teir nem játszott. Vezetőedző: Mihai Silvăşan.

Nagyváradi VSK vs. Kolozsvári U-BT – a döntő statisztikái
Kétpontos dobások: 13/35 (37 %)–21/39 (54 %)
Hárompontosok: 7/30 (23 %)–4/17 (24 %)
A büntetővonalról: 14/15 (93 %)–10/14 (71 %)
Lepattanók (ebből offenzív): 38 (14)–36 (8)
Gólpassz: 11–15
Eladott labda: 14–17
Labdaszerzés: 4–12
Blokkolt dobás (elszenvedett): 3–2

Nagyváradi VSKKolozsvári U-BTSepsi Arénakosárlabda Románia Kupakosárlabda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk