2021. március 7. vasárnapTamás

Behódolt török ellenfelének a Sepsi-SIC

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 14:27 GMT +2, 2017. október 19.

Ellátogattunk a Sepsi Arénába, ahol a helyi kosárcsapat első hazai mérkőzését játszotta a FIBA Európa Kupában. A lengyel Energa Torun után a török Hatay BB is kemény diónak bizonyult.


Miközben a WNBA-ben edződött Courtney Paris dupla-duplát (14 pontot és nem kevesebb mint 19 lepattanót) maga mögött hagyva vonult le a parkettről, a sepsiszentgyörgyi drukkerek éppen egy nagy méretű székelyzászlót húztak a fejük fölé.

„Ki tudja merre…” – adta meg az alaphangot a vezérdrukker a lobogó alól, a himnuszéneklésbe pedig a csarnok nagy része bekapcsolódott. A Sepsi-SIC játékosai végig hallgatták a székely himnuszt, majd közösen skandálták a város nevét a drukkerekkel. A lányoknak kijárt a taps, 17 pontos vereség ide vagy oda, ők mindent beleadtak a Hatay BB ellen.

A sepsiszentgyörgyi drukkerek tudták, nehéz lesz megszorongatni egy olyan csapatot, amely a legutóbbi idényben még az Euroligában szerepelt. Az elsőszámú európai sorozatból a törökök átkerültek aztán az Európa Kupába, ahol végül az elődöntőben búcsúztak. A Hatay BB most a végső győzelemre pályázik az Európa Kupa új kiírásában, mialatt a román aranyérmes Sepsi-SIC-nek az is óriási eredmény lenne, ha sikerülne továbbjutni a csoportból.

Erre most kevés esély mutatkozik, Sepsiszentgyörgy bajnokcsapata két forduló után két vereséggel negyedik a D-csoportban.

A szerda esti mérkőzésen végig kiváló volt a hangulat, de a harmadik negyedben különösen erősnek hatott a szurkolók bíztatása. Ekkor úgy tűnt, a Sepsi-SIC a nem túl sikeres kezdés ellenére izgalmassá teheti a végjátékot. Zoran Mikes lányai a húszpontos hátrányt percek alatt megfelezték, sőt, Tyaunna Marshall irányításával sikerült mínusz tíz alá jönni. Végül, az utolsó tíz perc kezdetére mégis kétszámjegyű maradt a különbség, 54:64-es állásnál következett a rövid szünet.


A Székely Légió tagjain semmi nem múlt (fotó: Fiba)
Sajnos az utolsó negyedben már nem tudott megújulni a hazai csapat, a pontszegény játékrész a törököknek kedvezett, akik végig vezetve, megérdemelten nyertek a nyáron átadott, egyébként pedig nagyon impozáns Sepsi Arénában.

Tyaunna Marshall arcán a csalódottság látszott a sajtónak tartott meccs utáni rövid értékelő során, az amerikai légiós sokat vállalt, de végül 27 pontja is kevés volt a győzelemhez. Edzője lenyűgözőnek nevezte, hogy az ellenfél 17 pontot szerzett mindössze hat labdalopásból, kiemelte ugyanakkor, hogy a lányai 15 turnoverből csupán két pontot tudtak elérni. Zoran Mikes elmondta, a szezon csak nemrég kezdődött el, sok munka vár még a csapatra.

A román bajnokságban mindeddig hibátlan Sepsi-SIC a FIBA Európa Kupában legközelebb október 25-én játszik, idegenben. A soros ellenfél, a szlovák Piestanke Cajky szoros csatában győzte le szerdán azt az Energa Torunt, amelytől a zöld-fehérek kikaptak az első fordulóban.

FIBA Európa Kupa, csoportkör, 2. forduló

D-csoport, Sepsi Aréna

Sepsi-SIC–Hatay BB (török) 63:80 (13:21, 15:22, 26:21, 9:16)

Sepsi: N. Fontaine 10 pont, K. Tünde 8, D. Hamilton-Carter 6, M. Kress 2, S. Wallace 4, T. Marshall 27, A. Stoenescu 4 (5 assziszt, 7 lepattanó), A. Huțanu 2.

Hatay: C. Paris 14 pont (19 lepattanó), L. Mitchell 19 (8 assziszt), K. Snystina 17, H. Coklar 2, B. Ozturk 2, H. Ben Abdelkader 22, V. Mircheva 4.

Részletes statisztikai mutatók a kupa hivatalos honlapján.

A csoport másik mérkőzésén
Piestanke Cajky (szlovák)–Energa Torun (lengyel) 77:73 (15:17, 25:15, 12:16, 25:25)

kosárlabdaSepsi-SICFIBA Európa Kupa
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk