2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Elképesztő siker: Románia hokiválogatottja feljutott a második vb-értékcsoportba

Lelátó utolsó frissítés: 16:40 GMT +2, 2019. május 04.

Románia válogatottja aranyérmet szerzett az észtországi, divízió I/B jégkorong-világbajnokságon és ezzel – egy igazi sportcsodát beteljesítve – feljutott a második értékcsoportba.


A tallinni torna előtt a szakértők közül senki nem tartotta az első helyre esélyesnek Julius Penzes szövetségi kapitány alakulatát. Az erőviszonyok ismeretében a romániai válogatott kiesőjelöltnek tűnt, de végül egy egészen elképesztő meneteléssel veretlenül, 13 ponttal az élen zárt.

Tizenöt székelyföldi játékossal a fedélzeten a válogatott kezdésként az észtek ellen nyert szétlövéssel, majd Japán ellen borította a papírformát, utóbbi már óriási meglepetésnek számított.

A harmadik fordulóban a második vonalból búcsúzott és a feljutásra leginkább esélyesnek tartott lengyelekkel szemben következett egy szenzációs győzelem a hosszabbításban. A vb meglepetéscsapata Ukrajnát 5–1-re ütötte ki, így a hollandok elleni zárómeccsen a rendes játékidőben elért sikerrel lehetett biztosítani az elsőséget.

A szombati összecsapáson a romániai jégkorong-válogatott gyorsan megszerezte a vezetést, Biró Gergő emberelőnyös góljával.

A második harmadban Góga Attila növelte az előnyt, szintén öt a négy elleni szituációban. Bár a hokisaink egyértelműen irányították a játékot és lényegesen többet lőttek kapura, a 38. percben szépítettek a hollandok, Levi Boer révén.

Az utolsó húsz perc elején két emberhátrányt is kivédekezett Románia együttese, az idegfeszítő hajrában a hollandok kapusukat lehozva támadtak az egyenlítéséért. Végül Péter Balázs döntött, a fiatal csíkszeredai csatár a védőharmadból emelte a pakkot az üresen álló holland kapuba.

Ez azt jelenti, hogy a lengyel-japán, illetve az észt-ukrán mérkőzés eredményétől függetlenül Románia feljutott a divízió I/A-ba, míg Hollandia kiesett a divízió I/B-be, azaz a negyedik értékcsoportba.

Bajban a magyar válogatott

Egyelőre kérdéses, hogy Románia és Magyarország válogatottja 2020-ban összecsaphat-e a második vonalban, mivel a párhuzamosan zajló nurszultani világbajnokságon Majoross Gergely legénysége a vasárnapi utolsó forduló előtt lecsúszott az utolsó helyre. Szombat délután az eddig nullapontos litvánok meglepetésre legyőzték Dél-Koreát, és ha a zárónapon a baltiak Szlovénia ellen is pontot, vagy pontokat szereznek, a magyaroknak Kazahsztánnal szemben kell kivívniuk a bennmaradást. A házigazda kazahok már biztos feljutók, akárcsak a fehéroroszok.

Divízió I/B-csoportos jégkorong-világbajnokság
Tallinn (Észtország) – Tondiraba Jégcsarnok

Utolsó játéknap

Románia–Hollandia 3–1 (1:0, 1:1, 0:1)
gól: Biró Gergő (4., emberelőny – Pavlo Boriszenko, Jevhen Emilianenko), Góga Attila (21., emberelőny – Anton Butocsnov, Rokaly Szilárd), Péter Balázs (59. Jevhen Emilianenko, Daniel Trancă / Levi Boer (38., Jasper Nordemann)
kapura lövések: 31–15
kiállítások: 10, ill. 22 perc

Románia:
Tőke Zoltán (Patrik Polc)
Pavlo Boriszenko, Jevhen Emilianenko, Molnár Zsombor, Roberto Gliga, Biró Gergő
Salló Alpár, Farkas Tamás, Rokaly Szilárd, Anton Butocsnov, Részegh Tamás
Góga Attila, Bors Huba, Péter Balázs, Daniel Trancă, Mircea Constantin
Mihály Ede, Györfy Tihamér, Eduard Căsăneanu, Adrian Irimia, Csergő Hunor
Szövetségi kapitány: Julius Penzes

Hollandia:
Martin Ooserwijk (Tomislav Hrelja)
Ryan Collier, Ernesto Klem, Reno de Hondt, Danny Stempher, Steven Mason
Giovanni Vogelaar, Evo Suurhoff, Jordy Verkiel, Joey Oosterveld, Bartek Bison
Rick van Haren, Niels van der Vossen, Lars den Edel, Jasper Nordemann, Thomass Borgmann
Levi Boer, Stijn Knoop, Jord Smit, Kai Willems, Dennis Sikma
Szövetségi kapitány: Doug Mason

Később:
16.30 Lengyelország–Japán
20.00 Észtország–Ukrajna

Nyitókép: iihf.com

román jégkorong-válogatottjégkorongIIHFvilágbajnokság
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális