2024. március 29. péntekAuguszta

Még egy meccs és beteljesülhet a romániai hokicsoda Tallinnban

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 17:18 GMT +2, 2019. május 03.

Kiesőjelöltnek indult, meglepetéscsapattá alakult és a feljutás legnagyobb esélyesévé lépett elő Románia válogatottja a tallinni divízió I/B-csoportos jégkorong-világbajnokságon. Ami a torna előtt abszolút elképzelhetetlennek tűnt, most nagyon közel van: ha a srácok Hollandiát is legyőzik, jövőre a második értékcsoportban kergethetik a korongot.


Nem ehhez vagyunk hozzászokva. Az utolsó forduló előtt állunk az Észtországban zajló divízió I/B jégkorong-világbajnokságon és Románia számára nem a kiesés elkerülése, hanem éppen ellenkezőleg, a feljutás lesz a tét a hollandok elleni zárómeccsen.

A szlovák Julius Penzes által irányított alakulat a torna meglepetéscsapataként sorra éri el a szenzációsabbnál szenzációsabb eredményeket, a tallinni Tondiraba Jégcsarnokban eddig négyszer hangzott el a román himnusz. Erre a forgatókönyvre senki nem számított, az ötödik játéknap előtt a romániai válogatott veretlenül vezeti tabellát és újabb három ponttal biztossá válna a feljutás, amiről álmodni sem mertünk. Ebben az esetben a hokisaink 2020-ban többek között a magyar válogatottal szerepelnének azonos értékcsoportban.

fotók: Eesti Hoki/IIHF

A 22 fős keret döntő többsége Székelyföldön született jégkorongozókból áll, 15-en Hargita megyeiek, van továbbá három honosított ukrán, egy szlovák, két bukaresti és egy galaci játékos a csapatban.

A válogatott elsőként a házigazda észtekkel találkozott a világbajnokságon és egy izgalmas csatában, idegtépő büntetőpárbaj után nyert 4–3-ra. Ez nagy löketet adott a folytatásra, a második körben a japánokat kétgólos hátrányból fordítva sikerült legyűrni 3–2-re. Mindkét mérkőzésen remek teljesítményt nyújtott a kapuban Patrik Polc, aki a lengyelek ellen pihenőt kapott.

A kapuscsere bejött az edzői stábnak, a Polcot váltó Tőke Zoltán 36 védéssel a mérkőzés legjobbja címet érdemelte ki. A tallinni vb legnagyobb meglepetéseként Románia legyőzte a feljutásra első számú esélyesnek tartott vetélytársát. A lengyelek hiába egyenlítettek 23 másodperccel a harmadik harmad vége előtt, a hosszabbításban Pavlo Boriszenko aranygóljával 3–2-es román diadal született. Beszédes adat: ezt megelőzően Románia csapata a világbajnokságon legutóbb 1963-ban tudta felülmúlni Lengyelországot.

Biztató előjelek voltak ugyan a tallinni vb előtt, Rokaly Szilárdék egy februári felkészülési tornán az ukrajnai Brovariban a házigazdákat és a lengyeleket is kapott gól nélkül győzték le, de arra kevés esély mutatkozott, hogy ezt a kettős sikert megismételhetik Észtországban. A román bajnokság rájátszása csak kevéssel a vb előtt ért véget, a felkészülésre gyakorlatilag nem maradt idő, ám ez csak egy ok a sok közül, amiért csodakategóriába sorolható a mostani menetelés.

A negyedik játéknapon Julius Penzes legénysége nagy különbséggel húzta be az ukránok elleni meccset, rendkívül fegyelmezett játékkal 5–1-re sikerült lepipálni az északi szomszédokat.

Összességében elmondható, hogy szerencsés találatok is kellettek a veretlen mérleg megőrzéséhez, az viszont már kevésbé a véletlen műve, hogy minden fontos statisztikai mutatóban – lövéshatékonyság, emberelőny-kihasználás, emberhátrány-kivédekezés, kapusteljesítmények – Románia áll az élen az utolsó forduló előtt. Egy másik fontos tényező a már említett fegyelmezettség, Ukrajna után Góga Attiláék voltak a legkevesebbet büntetve.

Ha vetünk egy pillantást a nemzetközi szövetség (IIHF) honlapján található világranglistára, szembetűnő, hogy a négy legyőzött ellenfél közül mindegyik előttünk áll: Lengyelország 21., Japán 23., Ukrajna 24., Észtország pedig 26., míg Románia 29. a rangsorban. A riválisok egyaránt jobban állnak infrastruktúra terén, Japánban például 117 födött jégpályát van, míg az országunkban az IIHF adatai szerint mindössze nyolc ilyen létesítmény található.

Egy győzelemre az aranytól    

Szombaton 13 órától a romániai jégkorong elmúlt évtizedeinek legfontosabb válogatottbeli mérkőzése következik: ha a hollandok ellen a csapat a rendes játékidőben nyer, beteljesül a torna előtt lehetetlennek tűnő feljutás.

Bár a hollandok az utolsó helyen állnak, kicsit sem ígérkezik könnyűnek az összecsapás. Az Oranje három sorral állt ki az első három találkozójára, a lengyelek és az ukránok ellen kiütéses, az észtekkel szemben kategorikus vereséget könyveltek el. A negyedik meccsre viszont a csapat kiegészült öt játékossal a német Oberligában a napokban még döntőt játszó Tilburg Trappers együtteséből. Az újonnan érkezőkkel a hollandok hatalmas meglepetésre leküzdötték a japánokat, így még van esélyük megmenekülni a kieséstől.

A romániai válogatottnak a feljutáshoz legalább annyi pontot kell elérnie az utolsó körben, mint a második helyen álló lengyeleknek. A feljutás pontvesztés esetén is összejöhet, így viszont a japánok segítsége kell, és kérdéses, hogy az ázsiaiak mennyire lesznek motiváltak, mivel előzni már nincs esélyük, ugyanakkor a bennmaradásuk is biztosra vehető.

Romániából egyik tévétársaság sem vásárolta meg a tallinni hoki-vb közvetítési jogát, de az összes mérkőzést, így a román-holland „döntőt” is élőben lehet követni az IIHF hivatalos YouTube-csatornáján.

Divízió I/B-csoports jégkorong-világbajnokság
Tallinn (Észtország) – Tondiraba Jégcsarnok

Eddig nem közölt eredmények

Negyedik forduló

Ukrajna–Románia 1–5 (0:2, 1:1, 0:2)
gól: Szergij Babinyec (38., Nyikita Bucsenko, Vlagyiszlav Gavrik), ill. Péter Balázs (4.), Biró Gergő (20., Pavlo Boriszenko, Roberto Gliga), Mircea Constantin (40., Daniel Trancă, Rokaly Szilárd), Anton Butocsnov (48., Pavlo Boriszenko, Biró Gergő), Rokaly Szilárd (58., büntetőlövés)
kapura lövések: 31–20
kiállítások: 6-6 perc

Japán–Hollandia 2–3 (0:1, 0:1, 2:1)

Észtország–Lengyelország 2–3 (0:1, 0:0, 2:2)

Harmadik forduló

Lengyelország–Románia 2–3 – hosszabbítás után (0:1, 0:0, 2:1, 0:1)
gól: Damian Kapica (52., Pawel Dronia, Patryk Wronka), Krystian Dziubinski (60., Pawel Dronia, Bartolomiej Neupauer), ill. Rokaly Szilárd (9., Részegh Tamás, Anton Butocsnov), Anton Butocsnov (54.), Pavlo Boriszenko (65., Roberto Gliga)

Japán–Észtország 5–2 (4:1, 0:0, 1:1)

Hollandia–Ukrajna 1–8 (0:1, 1:4, 0:3)

Az állás: 1. Románia 10 pont (15:8), 2. Lengyelország 10 (20:9), 3. Japán 6 (12:10), 4. Észtország 4 (11:13), 5. Ukrajna 3 (14:16), 6. Hollandia 3 (6:22). Az első feljut a divízió I/A-ba (második értékcsoport), az utolsó kiesik a divízió II/A-ba (negyedik vonal).

Az utolsó fordulóban (május 4., szombat)
13.00 Románia–Hollandia
16.30 Lengyelország–Japán
20.00 Észtország–Ukrajna

A román válogatott kerete és edzői:

Kapusok: Patrik Polc (Brassói Corona), Tőke Zoltán (Brassói Corona)

Hátvédek: Bors Huba (Brassói Corona), Pavlo Boriszenko (Brassói Corona), Farkas Tamás (Csíkszeredai Sportklub), Góga Attila (Gyergyói HK), Györfy Tihamér (Csíkszeredai Sportklub), Mihály Ede (Brassói Corona), Salló Alpár (Csíkszeredai Sportklub), Jevhen Emilianenko (CSM Galac)

Csatárok: Biró Gergő (Brassói Corona), Anton Butocsnov (CSM Galac), Eduard Căsăneanu (Csíkszeredai Sportklub), Mircea Constantin (Gyergyói HK), Csergő Hunor (Gyergyói HK), Roberto Gliga (Brassói Corona), Adrian Irimia (CSM Galac), Molnár Zsombor (Brassói Corona), Péter Balázs (Brassói Corona), Részegh Tamás (Csíkszeredai Sportklub ), Rokaly Szilárd (Csíkszeredai Sportklub), Daniel Trancă (Brassói Corona)

Edzők: Julius Penzes (vezetőedző), Marius Trandafir (másodedző)

IIHFromán jégkorong-válogatottvilágbajnokságjégkorong
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális