2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Az akadémiák száma határozza meg a futball sikerét?

Szén Sándor Szén Sándor utolsó frissítés: 13:26 GMT +2, 2018. október 23.

Kolozsváron a fellegvári stadion idei nézőcsúcsa egy olyan hétvégén dőlt meg, amikor a bajnokság szünetelt, a válogatott meccsek miatt. A rekord így nem is a CFR-hez, hanem az U21-es román válogatotthoz fűződik. De honnan indultak az Eb-részvételt kiharcoló csapat tagjai? Milyen út vezetett a dicsőségig? Összeállításunkban ennek járunk utána.


A jövő évi olaszországi Eb-n 12 csapat szerepelhet, köztük a román - fotók: frf.ro

Az U21-es román labdarúgó-válogatott története során második alkalommal szerepelhet Európa-bajnokságon, miután a selejtezősorozatban két utolsó hazai mérkőzésén Walest és Liechtensteint is sikerült legyőznie. Eufória uralkodott el a román futball háza táján, a szakemberek ismét reménykedhetnek, és valóban, kivételes generáció a mostani. Elég, ha csak annyit mondunk, a románok Portugáliát előzték meg a csoportjukban.

Irigykedve követhettük a román korosztályos válogatott selejtezős menetelését, azt kívánva, bárcsak a mieink előtt állhatna a fényes jövő ígérete. Egyelőre azonban a magyar futballban nem látni hasonlóan tehetséges korosztályt. Ami biztos, ez nem a pénz hiányán múlik, az akadémiák országában mégsem látni ennek a hatását. Unalomig ismételt tény, hogy Magyarországon rengeteg közpénz áramlik a futballba, azon belül is az utánpótlásnevelésbe, ami persze elengedhetetlen, de egyrészt, mintha hatástalan lenne, másrészt a zászlóshajó, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia felnőttcsapata közel sem elfogadható irányelvek szerint működik.

Felcsúton az a legfontosabb szempont, hogy sikeres legyen az élvonalbeli gárda, ha kell a Mol Vidi FC-ből kikopott, rutinos, öreg rókákkal, ha kell középszerű légiósokkal. És lehet mondani, hogy kizárólag akadémistákkal lehetetlen sikeresen szerepelni, de itt rögtön két ellentmondásba ütközünk. Akkor miért szerepel az akadémia csapataként az együttes? Na meg, létezik élő példa is ennek cáfolatára, rögtön a szomszédból, Romániából. A román Puskás Akadémiaként is aposztrofálható Gheorghe Hagi Akadémia részben saját nevelésű fiatalokba alapozva tudott bajnok lenni.

Abból a csapatból, a most Eb-szereplést kivívó korosztályos válogatottban is találunk jó néhány játékost. De akkor vegyük sorba, ki honnan indult, és hogyan jutott el idáig.

Az olasz élvonalban véd a kapitány – kapusok

Szerencsés helyzetben volt a román U21-es válogatott, hiszen az oly fontos kapusposzton egy igazi vezéregyéniség, a régóta Olaszországban légióskodó Andrei Radu állhatott. Radu már 16 évesen nekivágott az olasz kalandnak, ahol előbb a Pergolettese, majd az Internazionale csapatához szerződött. Az Interben tizenkilenc évesen debütált, majd kölcsönbe került az Avellinohoz, ahol már 22 meccsen jutott szóhoz. A selejtezősorozatot végigvédte, a csapatkapitány mindössze négy gólt kapott, ami messze a legjobb mutató a csoportban. Azóta az olasz élvonalban is pályára lépett háromszor, jelenlegi csapata, a Genoa CFC színeiben.

Radu a portugáliai vendégjáték hőse volt egy 90+10. percben kivédett tizenegyessel

Posztriválisainak igazából esélyük sem volt megmutatni tudásukat, viszont az élvonalban már mindketten szóhoz jutottak. Andrei Vlad nevét akkor jegyezhettük meg, amikor a FCSB eladta Florin Niță-t a Sparta Prágának és hirtelen a fiatal tehetséget kellett mély vízbe dobni. A keret másik kapusa, Cătălin Căbuz stabil kezdő az újonc FC Hermannstadtban, a szebeni fiút a Hagi Akadémia korán elvitte, jelenleg is a Viitorul kötelékébe tartozik, kölcsönben játszik szülővárosa csapatában.

A Sepsi OSK két játékost ad a korosztályos válogatottnak – hátvédek

A legstabilabb kezdő a középhátvéd poszton játszó Alexandru Pașcanu, ő az egyetlen, aki mindegyik meccsen pályára lépett. Kilóg a sorból, olyan szempontból, hogy Angliában kezdett futballozni, azóta is a Leicester U23-as csapatának oszlopos tagja. A két OSK-játékos, Rus Adrián, valamint Florin Ștefan is belekóstolt már az élvonalbeli futballba, és habár egyikük sem alapember jelenleg a háromszékieknél, Rus tavaly az NB 1-ben játszott végig egy szezont, Ștefan pedig a Bukaresti Juventus gárdájában kapott rendre lehetőséget. A Viitorul gárdáját itt Radu Boboc, illetve Virgil Ghiță képviseli, utóbbi már nyolc élvonalbeli fellépésen van túl. A kolozsvári születésű U-nevelés, Mihai Butean kiegészítő szerephez jutott a menetelés során, míg Ricardo Grigore, aki nem lépett pályára, de szintén része a keretnek, a Dinamo felnőtt csapatában már hat fellépést számlál.

I. Hagi, Coman, Man – középpályások, szélsők

A középpályás sor legnagyobb nevei kivétel nélkül a Viitorul bajnokcsapatának meghatározó alakjai voltak, igaz jelenleg már csak Ianis Hagi, a névadó szupersztár fia játszik a tengerparti klubban. Dragoș Nedelcu, valamint Florinel Coman a csábítóbbnál csábítóbb külföldi ajánlatok ellenére a FCSB-hez igazolt át. Azóta posztjaik legjobbjai közé tartoznak a román élvonalban, minden esélyük megvan arra, hogy a jövőben topbajnokságba szerződjenek. Az ifjabbik Hagi már kipróbálhatta magát a Serie A-ban, és habár a Fiorentinánál eltöltött időszak nem bizonyult a legsikeresebbnek, teljes kudarcnak sem tekinthető. Hazatérése óta pedig a Liga 1 egyik, ha nem a legjobb játékmestere.

Alexandru Mățan szintén a Viitorulban keresi a kenyerét, a sikeres akadémiai évek után neki is sikerült megvetnie a lábát a román pontvadászatban. Răzvan Oaidă még 16 évesen került ki Angliába, majd egy olasz kitérőt követően értékes tapasztalatokkal térve igazolt haza, hogy az FC Botoșani alapembere legyen és a korosztályos csapatot kvalifikációhoz segítse. Sokat elmond a generáció kivételességéról, hogy Dennis Man a FCSB üdvöskéje sem tudott alapember lenni, ám négy fellépésén így is elért két találatot. Ő is Aradról indult, csakúgy, mint Oaidă, a fővárosiak 2016-ban csaptak le rá, remek vételnek bizonyult.

Pușcaș a sztár – támadók

Talán az egész keret legnagyobb neve, George Pușcas, a gárda gólfelelőse, de legalábbis az ő neve ismert a legrégebb óta. A margittai születésű csatár korán kikerült az Internazionale csapatához, a felnőtteknél pedig tizennyolc évesen debütált. Már a nagy transzfer után rendszeresen cikkezett róla a román sportsajtó, így pályafutása egyetlen momentumáról sem maradhattunk le. Az olasz sztárcsapatnál persze rengeteg riválissal kellett megküzdenie, fejlődése érdekében pedig sokszor adták kölcsönbe. Első Serie A-gólját tavaly, a Benevento színeiben lőtte. Jelenleg a másodosztályú Palermo együttesét erősíti, ahol egyértelműen a feljutás a cél. Az U21-es csapatban 19 fellépésnél tart, és 11 gólt jegyez eddig. Beszédes statisztika.

Pușcaș a selejtezőben hét gólt szerzett nyolc mérkőzésen

Andrei Ivan régóta ismert a román futball világában, nevelőegyüttesében az U Craiova-ban üstökösként robbant be, tavaly el is vitte az FK Krasznodar, jelenleg pedig a Rapid Bécs légiósa. Andrei Ciobanu a Hagi Akadémiát képviseli, eddig kilenc fellépést számlál a nagycsapatnál. Poszttársa, Adrian Petre Aradról indult, jelenleg a dán Esbjerg kötelékébe tartozik. Eddigi hat fellépésén kétszer került neve fel a gólszerzők közé.

Miért nem követik a Hagi Akadémia példáját Felcsúton?

Megvizsgálva összeállításunk két fő kérdését, kétfajta út figyelhető meg: az akadémiai ranglétrát végigjárva, fiatalon bekerülve az élvonalbeli csapatba és megragadva a Liga 1-ben, lehet sikeres egy tehetség. A Viitorulnál nem féltek a mélyvízbe dobni a tizenéves tehetségeket, akik folyamatosan jó szerepléshez, egyszer pedig szenzációs bajnoki címhez is segítettek egy olyan csapatot, melynek alapvető célja a játékosnevelés. Miután ezek a játékosok megfeleltek a követelményeknek, és a sikerekkel megnőtt az önbizalmuk, jöhetett a következő lépés. A bajnokság alapembereivé váltak, és eljutottak arra a szintre, hogy levetkőzzék a fiatal tehetség jelzőt magukról.

A másik irány, – és ez talán a nehezebb – hogy tizenévesen külföldre szerződtek, megküzdöttek minden nehézséggel, bizonyították, lehet rájuk építeni, és a hazatérés után a klub és a válogatott profitálni tudott a nyugaton megszerzett rutinból.

Kivételesen tehetséges generáció-e a jelenlegi U21-es csapat? Van a szerencsének szerepe abban, hogy egyszerre ennyi tehetséges gyerek született és sikerült mindegyiküket meglelni? Kétségtelenül, de csupán ennyi, édeskevés lenne. A román emberek méltán lehetnek büszkék ezekre a srácokra, a szakembereknek is jár a maximális elismerés. Jó lenne egyszer így érezni a mieink hasonlóan sikeres és jól képzett generációjáért, amelynél már nem kérdés, hogy tagjai befutnak-e. Mert volt nekünk is például egy egyiptomi generációnk, de abból az U20-as csapatból csupán Gulácsi Péter, Németh Krisztián és Varga Roland stabil tagja az utóbbi időben a válogatottnak.

Miközben az akadémiák adottak, ám Felcsúton évek óta nem mernek a konstancaihoz hasonló irányelvek szerint csapatot építeni. A másik út, a külföldre szerződés is sokáig reménytelennek tűnt, a Puskás Akadémia legnagyobb büszkesége, a Real Madrid és az FC Barcelona által is csábított Tajti Mátyás az NB 1 hátsó ajtaján volt kénytelen hazakullogni Spanyolországból. Mégis ez az út tetszik ígéretesebbnek, gondoljunk csak Szoboszlai Dominik, Csoboth Kevin vagy Sallói Dániel példájára. Szurkoljunk nekik, hátha egyszer ők lesznek annak a gárdának az alapemberei, amely egy fontos selejtezőmeccs alkalmával nézőcsúcsot döntenek a Groupama Arénában

futballselejtezőU21-es labdarúgó-Ebromán labdarúgó-válogatott
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális