2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Nemzetek Ligája: Contra támadófocit ígér

Lelátó / Agerpres utolsó frissítés: 19:24 GMT +2, 2018. szeptember 11.

Cosmin Contra szövetségi kapitány bizakodó a román labdarúgó-válogatott bemutatkozó mérkőzése előtt az UEFA Nemzetek Ligájában. Vlad Chiricheșék péntek este Ploiești-en zárt kapus meccsel kezdenek a sorozatban, az ellenfél a Sztevan Joveticset nélkülöző Montenegró.


A Román Labdarúgó Szövetséget (FRF) még a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjében büntette meg az UEFA, a szurkolók xenofób, rasszista megnyilvánulásai, illetve egyéb kihágások miatt, amelyek a magyarok elleni budapesti, illetve a görögökkel szembeni bukaresti mérkőzésen történtek. A FRF képviselői azonban kilobbizták, hogy a pályaeltiltás a selejtező utolsó előtti fordulójában, a finnek elleni sorsdöntő összecsapáson még ne lépjen hatályba. Az európai szövetség nem törölte el, csak elhalasztotta a büntetést, a zárt kapus mérkőzésre a Nemzetek Ligája első fordulójában kerül sor.

fotó: FRF

„Azt szerettük volna, hogy szurkolók előtt fogadjuk Montenegrót. Jó lett volna, ha megtelik a stadion, tudom, milyen jó hangulatot tudnak teremteni a ploiești-i drukkerek – nyilatkozta Cosmin Contra a mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón.

– Mindez hátrányt jelent a válogatottunknak, de azt mondtam a játékosoknak, hogy minden helyzetben keménynek kell lennünk, csak így tudunk túllépni az akadályokon. A fiúk nagyon fegyelmezetten készültek, remélem, képesek lesznek gyakorlatba ültetni mindazt, amit ezen a héten előkészítettünk.

A Nemzetek Ligája nagyon fontos számunkra. Rég nem tudtunk megnyerni egy selejtezőcsoportot, nagyszerű lenne, ha most sikerülne, mivel ez nagy önbizalmat adna a jövő évre, amikor a kezdődik a 2020-as Eb-selejtező” – tette hozzá a temesvári edző.

Contra tavaly októberben vette át a válogatottat, amely Christoph Daummal simán elbukta az oroszországi világbajnokságra való kijutást. Azóta két tét- és hat felkészülési mérkőzést játszottak a „trikolórok”, a Dinamo korábbi edzőjének mérlege: hat győzelem, egy döntetlen és egy vereség, 14:8-as gólarány mellett.

„Egy olyan csapatot fognak látni, amely minden meccset meg akar nyerni; egy olyan csapatot, amely megfelelő hozzáállásban játszik akkor is, ha nincs nála a labda; egy olyan csapatot, amely támadni fog és zavarba hozza az ellenfeleket; egy olyan csapatot, amely megpróbál nem hagyni gólszerzési lehetőséget az ellenfeleknek” – ígérte a 42 éves szövetségi kapitány, aki elmondta, minden győzelemnek, akár 1–0-s végeredménynek is örülne.

Ami Sztevan Jovetics kiesését illeti az ellenfél keretéből, a román kapitány hangsúlyozta, nem egy jó játékosból áll a montenegrói csapat. A délszláv válogatottat a pontrúgásoknál rendkívül veszélyesnek tartja, ugyanakkor Contra szerint a montenegróiak „taktikailag jól állnak a pályán”. Románia és Montenegró azonos kvalifikációs csoportban szerepelt a 2018-as világbajnokság európai selejtezőjében, a Kolozsvár Arénában 1–1-es döntetlent játszottak a felek, Podgoricában pedig Joveticsék győztek, 1–0-ra.

A Nemzetek Ligája C-osztálynak 4-es számú csoportjában a románok és a montenegróiak mellett Litvánia, illetve a legutóbbi vb-re kijutott Szerbia kapott helyet.

A pénteki esti Románia–Montenegró mérkőzés 21.45-től kezdődik a ploiești-i Ilie Oană Stadionban, a találkozó a Pro Tv-n lesz követhető. Ű

A román válogatottba meghívót kapott a nagykárolyi Bicfalvi Erik, de az Ural Jekatyerinburg középpályása kisebb sérülést szenvedett az egyik edzésén, így ő biztosan nem játszik Montenegró ellen, de hétfőn, Belgrádban már pályára léphet.

A román válogatott programja az UEFA Nemzetek Ligájában

Szeptember 7.: Románia–Montenegró 21.45 (Ploiești)
Szeptember 10.: Szerbia–Románia 21.45 (Belgrád)
Október 11.: Litvánia–Románia 21.45 (Vilnius)
Október 14.: Románia–Szerbia 16.00 (Bukarest)
November 17.: Románia–Litvánia 21.45 (Ploiești)
November 20.: Montenegró–Románia 21.45 (Podgorica)

A jelenlegi játékoskeret

Kapusok: Ciprian Tătărușanu (FC Nantes), Costel Pantilimon (Nottingham Forest), Florin Niță (Sparta Praha)

Hátvédek: Romario Benzar (FCSB), Cristian Manea (Kolozsvári CFR), Cristian Săpunaru (Kayserispor), Vlad Chiricheș (SSC Napoli), Mihai Bălașa (FCSB), Alin Toșca (PAOK), Nicușor Bancu (U Craiova)

Középpályások: Răzvan Marin (Standard Liege), Mihai Pintilii (FCSB), Tudor Băluță (FC Viitorul), Adrian Stoian (Crotone), Paul Anton (Krilja Szovetov), Alexandru Chipciu (Sparta Praha), Dorin Rotariu (AZ Alkmaar), Nicolae Stanciu (Sparta Praha), Bicfalvi Erik (FC Ural), Constantin Budescu (Al-Shabab), Alexandru Maxim (1. FSV Mainz), Alexandru Mitriță (U Craiova)

Csatárok: Claudiu Keserü (Ludogorec Razgrad), George Țucudean (Kolozsvári CFR), Denis Drăguș (FC Viitorul)

UEFANemzetek Ligájaromán labdarúgó-válogatottCosmin ContraFRF
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális