2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Kovács Zsolt az UTMB után: „elfutottam az elejét...”

Lelátó utolsó frissítés: 20:22 GMT +2, 2018. szeptember 03.

Bár 2561 indulóból, a mezőnyből egyedüli erdélyi magyarként a 62. helyen zárt, Kovács Zsolt mégsem volt teljesen elégedett az Ultra-Trail du Mont Blanc (UTMB) maratonon nyújtott teljesítményével. A kolozsvári versenyző a közösségi oldalára feltöltött értékelőjében azt írja, a viadal elején elfutotta magát, ezért nem tudta teljesíteni az eredetileg kitűzött 24 órás időeredményt.


Kovács Zsolt a verseny előtt 

Kovács Zsolt öt évvel ezelőtt is részt vett a franciaországi ultramaratonon, 2013-as futását (28 óra 30 perc) egészen az idei versenyig, senki nem tudta felülmúlni Romániából. Most már viszont a brassói Robert Hajnalé az új román rekord, a CEP Romania sportolója 21 óra 31 perc alatt gyúrta le a 171 kilométeres távot, amivel a szenzációs második helyet szerezte meg a 2018-as UTMB-n. Hajnalt egyedül csak a francia Xavier Thévenard tudta megelőzni, míg harmadikként a Spanyolországot képviselő Jordi Gamito ért be a célba.

A versenyt közel nyolcszázan kényszerültek feladni, de Kovács Zsolt nem tartozott közéjük. A kolozsvári futónak sikerült megjavítania az öt évvel korábbi eredményét, ám nem annyival, mint szerette volna. Zsolt egészen pontosan 27 óra 31 perc és 57 másodperc alatt fejezte be az UTMB-t, ezzel összeségében a 62., míg a kategóriájában (vagyis az 1979 és 1995 között született férfiak között) a 33. lett a mezőnyből.

A hegyi maraton után Facebook-oldalán ismertette a versenye részleteit, bejegyzéséből kiderül, hogy a táv első felében elfutotta magát, így a folytatásban a különböző emelkedőkön nem maradt elég energiája, s már a futás közben egyértelmű vált számára, nem lesz meg a 24 óra. A nehézségek ellenére végégcsinálta a maratont, majd a végén köszönetet mondott minden támogatójának, külön kiemelve a felesége hozzájárulását, amiért be tudta fejezni a viadalt. Kovács Zsolt a jövőben szeretne újra benevezni az UTMB-re.

Az Ultra-Trail du Mont Blanc a világ nehezebb hegyi maratonja, a versenyt először 2003-ban írták ki és azóta minden évben megrendezik. A futók Chamonixból rajtolnak és az Alpok legmagasabb hegyét megkerülve, Olaszország és Svájc érintésével az 1924-es téli olimpiai játékok rendező városába érkeznek vissza. A 171 kilométeres táv mellett 10 ezer méteres szintkülönbséggel, illetve a nehéz időjárási körülményekkel is meg kell küzdeniük a futóknak, akik egy speciális hátizsákot viselnek a verseny közben. Ebben a szervezők által előírt kiegészítők ruházatot, ételt és folyadékot visznek magukkal. Az erőnléti és mentális felkészültség mellett kulcsfontosságú, ki hogyan osztja be, illetve pótolja az elveszített energiát.

ultramaratonKovács ZsoltUTMB
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális