2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Nyolcan maradtak – a negyeddöntővel folytatódik a vb

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 20:51 GMT +2, 2018. július 15.

Két nap szünet után pénteken és szombaton a negyeddöntő mérkőzéseivel folytatódik az oroszországi labdarúgó-világbajnokság. A torna előtt kikáltott nagy favoritok közül már csak kettő, a brazil és a francia válogatott van versenyben a trófeáért.


Németország már a csoportkörben leégett, aztán a nyolcaddöntőben Spanyolország, Argentína és a két éve Európa-bajnokságot nyert Portugália is leadta a kulcsokat – ahogy haladunk a döntő felé, egyre több esélyest lehet kihúzni a számításokból, egy dolog azonban biztos: a július 15-i moszkvai fináléban lesz legkevesebb egy európai csapat. Ez azt követően vált biztossá, miután az angolok – rájuk nem jellemző módon – sikerrel abszolválták a Kolumbia elleni tizenegyes-párbajt és hazaküldték Falcaoékat a világbajnokságról.

Anglia ágán még Horvátország, illetve két meglepetéscsapat, az orosz és a svéd válogatott szerepel, míg a másik irányból Brazília, Belgium, Franciaország és Uruguay közelít a döntő felé. Lássuk, mi vár ránk a negyeddöntőben.


Forrás: FIFA / Facebook

Cavani helyett Stuani?

Az uruguayi-francia párharc legnagyobb kérdése, hogy a dél-amerikaiknál játszhat-e a portugálokat egy körrel korábban elintéző Edinson Cavani. A nyolcaddöntőben két gólt szerző csatár megsérült legutóbb, helyette Cristhian Stuani, a Girona gólerős centere kezdhet Luis Suarez mellett. A franciáknál Blaise Matuidi sárga lapos eltiltását tölti, Deschampnak az ő pótlását kell megoldani, ami azért elnézve a keretet, nem túl nehéz feladat. A franciák a 16 között gólgazdag meccsen ütötték ki az argentinokat, de nem valószínű, hogy Nyizsnyij Novgorodban megismétlődik a Kazanyban tapasztalt gólparádé. Az ok egyszerű, Uruguay védelme az egyik legacélosabb a mezőnyből, az uruk ugyanakkor rendkívül jól kontráznak. Ezzel együtt a franciák enyhe favoritként vágnak neki a péntek délutáni összecsapásnak. Simán el tudjuk képzelni, hogy a hosszabbításban dől majd el a továbbjutás.

Most kiderül, mit tudnak a belgák

Belgium csapata eddigi legnehezebb tesztje előtt áll Oroszországban. Mint kiderült, a „vörös ördögök” nagyon könnyű sorsolást kaptak, Panama után Tunéziát is kitömték, így a szintén kettős sikerrel kezdő Anglia elleni csoportrangadó a továbbjutás szempontjából tét nélküli volt. A cserejátékosok kalinyingrádi csúcsmeccsét aztán a belgák nyertek, s ezzel egy sokkal nehezebb ágra kerültek. A nyolcaddöntőben Hazard-ék összehoztak ugyan egy látványos fordítást Japán kárára, de ezen a meccsen kiütközött a védelem gyengesége.

Ezzel szemben Brazília 310 perce nem kapott gólt a vb-n, a selecao messze áll a „joga bonitótól”, de ha a látványos foci el is marad, Tite legényei stabilan teljesítenek a csendes gyilkos szerepében. Összevetve a belgák négyesével, a brazilok jóval nehezebb csoportban lettek elsők, mondhatni edzettebben érkeznek a péntek esti rangadóra. A Mexikó ellen pihentetett Marcelo visszatérhet a kezdőbe, s bár Casemiro el van tiltva, Ferandinho pótolja a Real Madrid középpályását. Várhatóan Roberto Martínez, a belgák spanyol edzője belenyúl majd a csapatba, Witsel mellé kell majd egy védekező szellemű belső középpályás, például Fellaini, így Kevin de Bruyne előrébb játszhat, Hazard mellett.

1990 után juthatnak elődöntőbe az angolok

Az angol keret nem hemzseg a klasszisoktól, egyedül Harry Kane és talán Dele Alli sorolható ebbe a kategóriába, a Southgate-csapat viszont menetel Oroszországban, a Tottenham jelenlegi és ex játékosaira építő háromoroszlánosok teszik a dolgukat. Az angoloknak ugyanakkor nagyon sokat jelenthet, hogy a legutóbbi meccsen áttörtek egy gátat: a honfitársak eddig minden büntetőpárbajukat elveszítették a vb-n, s bár Kolumbia ellen is az angolok hibáztak először, végül happy end lett a történet vége.

Aminek azért közel nincs vége, hiszen a legjobb nyolc között a rendkívül kényelmetlen svéd válogatott érkezik. Bármelyik csapat is jut tovább az elődöntőbe, nagy durranás lesz, az angolok legutóbb az 1990-es olaszországi vb-n, a svédek pedig négy évvel később, az Egyesült Államokban játszottak elődöntőt. S ha már focitörténelem: az angolok és a svédek eddig 23-szor találkoztak különböző meccseken, hét-hét győzelem és kilenc döntetlen a mérleg. Az utolsó egymás elleni csatát a skandinávok nyerték 4–2-re 2012. november 14-én, Zlatan Ibrahimovics akkor Puskás-díjat jelentő gólt ollózott a hosszabbításban. Most egészen biztosan nem fog hasonlót produkálni.

Képes újabb bravúrra a szbornaja?

Az utolsó negyeddöntőben, Szocsiban a házigazda orosz és a horvát válogatott lesz érdekelt. Arra senki sem számított, hogy a szbornaja eljuthat egyáltalán eddig a szakaszig, főleg nem a spanyolok kiejtésével. A gyanúsan sokat szaladó házigazdák várhatóan ezúttal is a tizenegyesekre fognak gyúrni, így a horvátoknak tanácsosabb eldönteni a dolgot már a rendes játékidőben. Ez legutóbb nem sikerült a nagy neveket felvonultató dél-szláv együttesnek, a nyolcaddöntőben a dánok igencsak meglepték a horvátokat bátor játékukkal.

Kasper Schmeichel is remekelt, három büntetőt megfogott, de ez is kevésnek bizonyult, mivel Danijel Subasic szintén parádézott. Az erőviszonyok alapján a horvátoknak meg kellene nyerni ezt a párharcot, de annyi meglepetést láttunk már ezen a vébén, hogy inkább nem tippelnénk végkimenetelt.

Oroszországi labdarúgó-vb, negyeddöntő

Péntek, július 6.

17.00 Uruguay–Franciaország (Nyizsnyij Novgorod)

Lehetséges kezdőcsapatok:

Uruguay: Fernando Muslera – Martin Caceres, Jose Maria Gimenez, Diego Godin, Diego Laxalt – Nahitan Nandez, Lucas Torreira, Matias Vecino, Rodrigo Bentancur – Luis Suarez, Cristhian Stuani.

Franciaország: Hugo Lloris – Benjamin Pavard, Raphael Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez – N’Golo Kante, Paul Pogba – Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Corentin Tolisso – Olivier Giroud.

21.00 Brazília–Belgium (Kazany)

Brazília: Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Fernandinho, Paulinho – Willian, Philippe Coutinho, Neymar – Roberto Firmino.

Belgium: Thibaut Courtois – Jan Vertonghen, Vincent Kompany, Toby Alderweireld – Axel Witsel, Marouane Fellaini, Nacer Chadli, Thomas Meunier – Kevin De Bruyne, Eden Hazard – Romelu Lukaku.

Szombat, július 7.

17.00 Svédország–Anglia (Szamara)

Svédország: Robin Olsen – Emil Krafth, Victor Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Viktor Claesson, Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Marcus Berg, Ola Toivonen.

Anglia: Jordan Pickford – Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire – Kieran Trippier, Dele Alli, Jordan Henderson, Jesse Lingard, Ashley Young – Raheem Sterling, Harry Kane.

21.00 Oroszország–Horvátország (Szocsi)

Oroszország: Igor Akinfejev – Mario Fernandes, Ilja Kutyepov, Szergej Ignasevics, Fjodor Kudrjasov – Roman Zobnyin, Daler Kuzjajev – Alekszandr Szamedov, Alekszandr Golovin, Gyenis Cserisev – Artem Dzjuba.

Horvátország: Danijel Subasic – Sime Vrsaljko, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Strinic – Ivan Rakitic, Marcelo Brozovic, Ante Rebic, Luka Modric, Ivan Perisic – Mario Mandzukic.

oroszországi foci-vbfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális