2024. március 29. péntekAuguszta

Korszakváltás? Mbappéról szólt a francia-argentin csata

Szén Sándor Szén Sándor utolsó frissítés: 21:23 GMT +2, 2018. június 30.

Számos csúcsrangadó hozott csalódást keltő játékot a labdarúgás történetében. A tapasztalt szurkolók előzetesen pont ezért tarthattak kicsit a Franciaország–Argentína nyolcaddöntőtől. Hamar kiderült azonban, hiábavaló volt minden aggodalom, az első kieséses csata remek játékot, gyönyörű gólokat, izgalmas fordulatokat hozott. A francia-argentin párharc a sportág igazi reklámjának is beillik, alaposan belecsaptak a lecsóba a fiúk!


Döntőnek is beillő párosítással indult a nyolcaddöntők sorozata az Oroszországban zajló labdarúgó-világbajnokságon. Ez pedig akkor is igaz, ha eddig sem a franciák, de főleg az argentinok nem az elvárt játékot hozták a tornán. Az egyenes kieséses szakaszban azonban nincs helye az alibizésnek, itt a legkisebb kihagyás is végzetes eredménnyel zárulhat.

A franciák ennek szellemében rögtön a kezdősípszó felhangzása után fojtogató letámadásba kezdtek. A dél-amerikai védőket kissé felkészületlenül érte az agresszív francia taktika, és sokszor csak szabálytalanság árán tudták megállítani a gall rohamokat. Az egyik ilyen után Griezmann jöhetett szabadrúgással a kilencedik percben, és a nagy távolság ellenére, kísérlete a felsőlécen csattant.

Három perccel később Mbappé indult meg félelmetes ütemben, beverekedte magát a tizenhatoson belülre, ahol Rojo csak felrúgni tudta. „Jutalomként” sárgát kapott, a franciák pedig jogos büntetőt. Az MU védője a Nigéria elleni meccs legnagyobb hősévé vált kései győztes góljával, ám itt úgy tűnt, az antihős szerepét osztották rá. Griezmann ugyanis nem hibázott, hamar megszületett tehát a francia előny.

Az európai fölény a középkezdést követően sem lankadt, a 20. percben ismét Mbappé okozott nehéz perceket az argentin védelem számára, ezúttal Tagliafico késett el egy ütemet, és a tizenhatos előtt egy méterre felvágta a tarthatatlan zsenit. Ezúttal Pogba vállalta magára az ítéletvégrehajtó szerepét, labdája azonban csúnyán fölé szállt.Nem sokkal később Griezmann verte meg egy az egyben védőjét, a büntetőterületről középre passzolt, Armani azonban résen volt.

Közben egyre inkább éledeztek az argentinok, Mercado veszélyes beadásába Umtiti ért bele, a dél-amerikaiak kezezést reklamáltak.  A 38. percben először villant meg Lionel Messi, veszélyes bepasszát a zseniálisan helyezkedő Pavard takarította el. Az a Pavard, aki egy perccel később már kissé pontatlanul adta be a játékszert a másik kapu előtt, egy gyönyörű összjáték végén. A 41. percben aztán Di Maria bejelentkezett a torna gólja címért. A Franciaországban légióskodó szélső tökéletes és erős kísérletére teljesen jogosan mondhatjuk, védhetetlen kísérlet.

A fordulás után aztán, egy igencsak szerencsés góllal, már Argentína vezetett! Messi gyenge lövésébe Mercado tette bele a lábát, így Lloris ismét esélytelen volt. Az 56. percben majdnem összeszerencsétlenkedte az egyenlítő gólt a Fazio-Armani páros, a római védő elrúgta kapusa előtt a labdát, de Griezmann épphogy lemaradt róla. Egy perc is alig telt el azonban, érkezett az egyenlítő gól. Itt viszont senkit sem lehetett hibáztatni. Egy lecsorgó labdát a 22 éves, mindössze kilencedik válogatott meccsén játszó Pavard, tökéletes kapáslövéssel küldött a hosszú felső sarokba. A találat után még Zidane is elégedetten csettinthetett.

A 64. percben minden francia így tehetett, megszületett ugyanis a vezető gól! Lucas Hernandez beadása után Giroud lőtt kapura, ez a kísérlet azonban a blokkról vágódott le. Mbappé viszont remekül „lepattanózott”, megszerezte a labdát, egy csel után máris lövőhelyzetbe került, közelről pedig nem hibázott. Négy perccel később pedig ismét a foci egyik legnagyobb reménysége fejezett be góllal egy szép akciót. A villámgyors kontra végén Armani teljesen kiszolgáltatott helyzetbe került Mbappéval szemben, aki Griezmann körömpasszát váltotta gólra könyörtelenül.

A kétgólos hátrány igencsak visszavetette az argentin támadókedvet, de a 85. percben Messi még varázsolt egyet, három védőt becsapva tiszta lövőhelyzetbe került, ám a befejezés erőtlenre sikeredett. A hosszabbításban azonban az előkészítésben jeleskedett a Barca sztárja, tűpontos beadását Agüero fejelte Lloris kapujába.

Az egyenlítésre azonban nem maradt már idő, a franciák teljesen megérdemelten folytathatják útjukat, amely során most először látszott, miért is tartják komoly esélyesnek a csapatot.A dél-amerikai gárda a következő nagycsapat, amely csomagolhat, de Messiék szépen búcsúznak, nem érheti kritika a gárdát. Ez a kezdés tükrében nem kis eredmény. A mai csatában Mbappé elhomályosította Messit, és szintet lépett, ezentúl már nem csupán a legnagyobb ígéret, hanem csapata elsőszámú sztárja. Ha továbbra is ilyen szinten tejesít, a legnagyobbak közé emelkedhet, sőt nem kell sokat várni, meg is előzheti azokat.

Este az Uruguay–Portugália összecsapás következik, a győztesre pedig a franciák várnak a negyeddöntőben. 

Oroszországi labdarúgó-vb, nyolcaddöntő

Kazany, 42 873 néző, v.: Alireza Faghani (iráni)

Franciaország–Argentína 4–3 (1–1)
gólszerzők: Griezmann (13., tizenegyesből), Pavard (57.), Mbappé (63., 68.) illetve Di María (41.), Mercado (48.), Agüero (93.)
sárga lap: Matuidi (72.), Pavard (73.), Giroud (93.), illetve Rojo (11.), Tagliafico (19.), Mascherano (43.), Banega (50.), Otamendi (93.)

Franciaország: Hugo Lloris – Benjamin Pavard, Raphaël Varane, Samuel Umtiti, Lucas Hernandez –N'Golo Kanté, Paul Pogba – Kylian Mbappé (Florian Thauvin, 89.), Antoine Griezmann (Nabil Fekir, 83.), Blaise Matuidi (Corentin Tolisso, 75.) – Olivier Giroud

Argentína: Franco Armani – Gabriel Mercado, Nicolás Otamendi, Marcos Rojo (Federico Fazio, a szünetben), Nicolás Tagliafico – Enzo Pérez (Sergio Agüero, 66.), Javier Mascherano, Éver Banega – Cristian Pavón (Maximiliano Meza, 75.), Lionel Messi, Ángel Di María

oroszországi foci-vbfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális