2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Toni Kroos becsavarta, életben a németek

Lelátó utolsó frissítés: 11:52 GMT +2, 2018. június 24.

A Real Madrid középpályása a svédek góljánál hibázott, majd a hosszabbításban hőssé vált. Toni Kroos 90+5. percben szerzett találatával a címvédő német válogatott a kiesés széléről a továbbjutás közelébe került az oroszországi foci-vb-n.


Mexikó az első körben megsebezte a világbajnokság egyik legnagyobb favortijának tartott német csapatot. A vb előtt úgy tűnt, a Nationaelfnek nem lehet gondja a csoportelsőség megszerzésével, de a moszkvai első mérkőzés után az előzőleges esélylatolgatást dobhattuk a kukába.

Svédország egy videóbírós büntetőgóllal kiszenvedte a három pontot Dél-Korea ellen, s mivel az ázsiaiak a második meccsüket is elvesztették egy góllal, Mexikónak szombat délután már hat pontja volt, így Janne Andersson legénysége egy győzellemel akár a második körben kiejthette volna Németországot. A svédek egy döntetlennel is közel kerültek volna a célkitűzéshez, miközben Joachim Löw csapata az életben maradásért harcolt Szocsiban, a címvédőnek muszáj volt nyerni.


fotók: FIFA

A német szövetségi kapitány négy poszton módosított az első mérkőzéshez képest, a nyakát fájlaló Hummels helyett Rüdiger érkezett, Plattenhardtot Hector váltotta, ugyanakkor Khedira és Özil is kikerült a kezdőből, Rudy és Reus viszont pályán volt az első perctől. A svédeknél csak egy változás történt, a bemutatkozó mérkőzésre lebetegedett Lindelöf meggyógyult, így Granqvist mellett a Man. United hátvédje kezdett a védelem közepén.

A németek óriási fölényben játszottak az első tíz percben, izgalmas statisztikai adat, hogy több mint száz sikeres passzuk volt, miközben a svédek tízet sem tudtak összekapcsolni.

Draxlernek viszont nem sikerült bevenni a kaput pár méterről, már a harmadik percben nagy lehetőséget puskáztak el a fehér mezesek. A svédek valahogy túlélték a nyomasztó német fölényt hozó első perceket, majd a 12. percben kis híján kihasználták, hogy a védelmi vonalat a megszokottnál is fennebb tolta Löw: Berg lógott meg egy ellentámadáson, de a Bundeligában is megfordult csatár Neuerbe lőtte a ziccert, igaz Boateng is besegített Bergnek egy lökéssel, a jogosan számonkért tizenegyest nem fújta be a lengyel játékvezető.

A svédek kijöttek a szorításból, elkezdtek focizni és a 32. percben előnybe kerültek. Toni Kroos könnyedén eladta a labdát a középpályán, Ola Toivonen pedig gólhelyzetbe került és átemelte Neuert.

A Bayern kapusa az első félidő hosszabbításában nagyot mentett Berg fejesénél, maradt a 0–1 a szünetben.

Az első játékrészben halovány teljesítményt nyújtó Draxlert a németek edzője lehozta a szünetben, jött Gomez centernek, Werner pedig kivonult a bal szélre. Az RB Leipzig támadója gyorsan gólpasszt adott Marco Reusnak, a dortmundi játékos a kapuba térdelte a labdát: 1–1.

A németek nem elégedhettek meg a döntetlennel, menni kellett előre, de a rengeteg lehetőség ellenére nem akart megérkezni a második gól. Boateng ráadásul kiállítatta magát a 82. percben, a meccsen többnyire középpályást játszó hátvéd két sárgát gyűjtött be a második félidőben.

A svédek emberelőnyben sem veszélyeztették igazán a németek kapuját, a Mannschaft kilenc mezőnyjátékossal is fölényben játszott. A csereember Brandt a hosszabbításban a kapufát találta el, de itt még nem volt vége. A németek utolsó lehetőségét az első gólnál hibázó Toni Kroos kihasználta, a Madridban légióskodó középpályás egy bal oldali szabadrúgást tekert gyöngyörűen a hálóba.

Ha 1–1 marad a vége, a németek könnyen lehet, hogy búcsúztak volna az utolsó fordulóban, hiszen a mexikóiak és a svédek simán lepaktálhattak volna és egy-egy ponttal továbbjutatták volna egymást. Így azonban teljesen más a helyzet, a címvédő a csoport leggyengébb csapatát kell megverje a nyolcaddöntőért, míg a Mexikó–Svédország mérkőzésen egy esetleges pontosztozkodás az európai válogatott helyzetén nem segítene.

Oroszországi labdarúgó-vb, csoportkör, második forduló

F-csoport
Szocsi, 44 287 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)

Németország–Svédország 2–1 (0–1)
gól: Reus (48.), Kroos (90+5.), illetve Toivonen (32.)
kiállítva: Boateng (82.)
sárga lap: Boateng (71., 82.), illetve Ekdal (52.), Larsson (97.)

Németország: Manuel Neuer – Joshua Kimmich, Antonio Rüdiger, Jérome Boateng, Jonas Hector (Julian Brandt, 87.) – Sebastian Rudy (Ilkay Gündogan, 31.), Toni Kroos -– Marco Reus, Thomas Müller, Julian Draxler (Mario Gomez, a szünetben) – Timo Werner. Szövetségi kapitány: Joachim Löw.

Svédország: Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Lindelof, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson –Viktor Claesson (Jimmy Durmaz, 74.), Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Ola Toivonen (John Guidetti, 78.), Marcus Berg (Isaac Thelin, 90.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson.

Korábban: Mexikó–Koreai Köztársaság 2–1 (1–0)

 

válogatottakoroszországi foci-vbfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális