2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

EL: A MOL Fehérvár kiverte francia ellenfelét!

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 22:06 GMT +2, 2020. szeptember 24.

Az Európa Liga selejtezőjében az újjáépítés alatt álló MOL Fenérvár csapatára igen nehéz feladat várt, hiszen topligás ellenfelet, a francia Stade de Reimst kapta.


Az Európa Liga selejtezőjében az újjáépítés alatt álló MOL Fehérvár csapatára igen nehéz feladat várt, hiszen topligás ellenfelet, a francia Stade de Reimst kapta. A találkozó egyik érdekessége, hogy a hazaiak és a vendégek kezdőcsapatában ugyanannyi francia játékos kapott helyet.

Az első félidőben két komoly helyzet adódott a csapatok előtt (egyenlő elosztásban), ezeken kívül nem voltak igazán komoly lehetőségek. Mindkét csapat óvatosan futballozott, a keleti régióban székelő gárda nem tudott olyan gyors tempót játszani, amivel a néhány éve még Videoton néven működő klub ne tudta volna felvenni a versenyt. Persze az is lehet, hogy nem akartak sokat kockáztatni és kinyílni, mert emlékeztek a fehérvári csapat Girondins de Bordeaux elleni 2017-es továbbjutására.

A második játékrészben sem változott sokat a játék képe, egy jókedélyű francia bajnoki meccshez hasonlított a találkozó, bár az 58. percben Nego üresen lőhetett 10 méterről, de „no gól” lett a löketből. A 78. percben a már sárgalapos Chavalerin felöklelte Hourit, a bíró lefújta ugyan a szituációt, de nem osztotta ki a második (teljesen megérdemelt) lapot a 29 éves középpályásnak.

A rendes játékidő vége izgalmasra sikerült, mindkét csapatnak volt helyzete, betalálnia viszont egyiknek sem sikerült, így 30 perces hosszabbításra készülhettek. A pirosmezes hazaiak némileg előnyben voltak, hiszen egy cserével többjük maradt a mérkőzés hátralevő részére.

A ráadásban mindkét csapatnál maradt a gyors mezőnyjáték, a kitűnő csapatvédekezés, a jó csapatjáték és a katasztrofális tizenhatoson belüli játék. A támadóharmadban mindkét gárdának elfogyott a tudománya, legyen szó kulcspasszokról vagy beadásokról. A Videoton szélső védekezése kitűnő volt, egyszer sem hagyták meglógni az ellenfél rendkívül gyors szélsőit. Az első tizenöt perc végén a francia csapat egy villámgyors kontrával nagy helyzetet teremtett, Kovácsik azonban nagyot védett.

A hosszabbítás igazán kritikus része a második 15 percben volt, amikor a Fehérvár játékosai teljesen kifáradtak. Rengeteg pontatlansággal tűzdelt játékot mutatott a magyar csapat, olyan hibák is előfordultak, amelyeket az addigi 105 perc során nem láthattunk. A 115. percben Foket nagyon durván beszólt Matej Jug játékvezetőnek, aki második sárgával honorálta a performanszt, ezzel pedig tíz emberre fogyasztotta Guion csapatát. A hátralevő öt percben a Reims tartotta a labdát, a fáradt magyar csapat így semmit nem tudott kezdeni az emberelőnnyel.

A tizenegyespárbaj ahogy mindig, izgalmas volt, de nélkülözte a drámát. A Videoton kezdett, Evandro beverte, a franciákét pedig védte Kovácsik. A következőben Stopira erőből a jobb felsőbe tüzelt, a franciákét megfogta Kovácsik. A harmadikat Hodzic belőtte, a franciákét pedig Konan értékesítette. A negyedik tizenegyest Nego vállalta, és mivel nem hagyta ki, a Videoton kiverte a Stade de Reimst.

A magyarországi csapat a következő, főtábláért zajló körben a Vojvodina - Standard Liege győztesével játszik.

Európa Liga, selejtező, 3. forduló

Mol Fehérvár Fc – Stade de Reims 0-0 (4-1 tizenegyesek után)

Stade de Reims: Rajkovic – Foket, Faes, Abdelhamid, Konan – Berisha (Toure 80.), Munetsi, Chavalerin – Zeneli (Sierhuis 62.), Dia, Kutesa (Donis 69.)
Edző: David Guion

MOL Fehérvár: Kovácsik – Bolla, Musliu, Stopira, Fiola – Nego, Houri, Nikolov, Hangya – Zivzivadze (Evandro 68.), Petrjak (Hodzic 75.)
Edző: Márton Gábor

Borítókép: Illusztráció, forrás: MOL Fehérvár Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális