2024. március 19. keddAngelday, József, Bánk

A Sepsi OSK által okozott sokkra emlékezni fog a Viitorul - VIDEÓ

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 22:42 GMT +2, 2020. augusztus 01.

A Sepsi a kupában már túlteljesítette az elvárásokat, most már a Liga1-ben kell helytállnia és minél hamarabb kivívnia a biztos bennmaradást.


A Liga1 Playoutjának 12. fordulójában, a Sepsi OSK az alsóházat toronymagasan vezető Viitorulhoz látogatott. A tét nem volt kicsi, hiszen a Sepsinek 3 meccsen 5 pont kell, hogy elérje a 33 pontot, azaz biztosan a jászvásári Poli és a Chindia előtt végezzen (mindkét csapat maximum 32 pontig juthat).

Az első perctől világos volt, hogy a Viitorulnak fontosabb hogy játékperceket biztosítson játékosainak, mint az eredmény, hiszen finoman fogalmazva is erősen felforgatott védelemmel kezdett Gheorghe Hagi együttese. A konstancai csapat játékosai ugyan bizonyítani szerettek volna, de rengeteg egyéni hibát vétettek, amit a motivált, agresszív és éles Sepsi OSK támadószekciója kegyetlenül kihasznált.

Az első gólt okozó hiba a 8. percben történt, Mladen pocsékul passzolt hátra, Safranko lecsapott a bogyóra, középre tálalta, Carnat pedig szemrebbenés nélkül beverte. Újabb nyolc perc múlva a Viitorul eladta a labdát a saját térfelén, Safranko megszerezte,  begyalogolt a tizenhatosba, majd jó ütemben Ștefănescunak passzolt, aki állított egyet rajta és a hosszúba lőtt.

A 32. percben úgy tűnt végleg eldőlt a meccs. A Dussaut helyére beállt Căpușă Ciobanuhoz passzolt, aki elcsúszott, így Safrankóhoz került a labda. A szlovák játékos megjátszotta Fülöp Istvánt, aki tökéletes helyzetfelismeréssel egyetlen érintéssel ugratta Carnatot, a Sepsi keretének egyik legsokoldalúbb játékosa egy az egy ellen helyzetben mattolta Căbuzt. 0-3, teljes sokkban volt a Viitorul, Hagi biztosan nem így képzelte el a mérkőzést. A Viitorul futballja inkább műkedvelő laikusok vasárnapi labdázásához hasonlított, semmint a Liga1-ben bizonyítani kívánó csapat játékához.

A második játékrész értelemszerűen megváltozott játékot hozott, a székely gárdának nem kellett gólt szereznie, így természetesen a stabil védekezést fontosabbnak tartotta Leo Grozavu együttese, mint a támadást. 

Hagi nagyon nem volt elégedett az eredménnyel, a második félidő 66. percére mind az öt cseréjét elhasználta, de ez még az offenzívebb felállással együtt sem volt elég komoly helyzetek kialakításához. Sokatmondó adat, hogy Grozavu ebben a percben cserélt először (Diaz váltotta Safrankót), vagyis a szentgyörgyi gárda fel volt készülve arra, hogy bármilyen taktikai formációhoz és stílushoz alkalmazkodjon. A hátralevő 20 perc lényeges események nélkül telt el, az eredmény 3-0 maradt. 

A Sepsi 4-2-3-1-es felállása kitűnően működött, a támadószekció brillírozása mellett ki kell emelnünk (most már sokadszor) Florin Ștefant, aki fáradhatatlanul szántotta fel a pálya baloldalát a meccs egészében, és arról a meglepő fejleményről is, hogy Tincu ezúttal nem követett el meccset befolyásoló hibát. Igen, nekünk is furcsa. 



Mindent egybevéve a Sepsi simán verte a Viitorult, a 32. percben gyakorlatilag eldőlt a meccs, de ami fontosabb, hogy ez a három pont kézzel foghatóvá teszi a bent maradást. Ha a Jászvásár és a Chindia döntetlent játszik holnap, akkor a Sepsi semmiképp nem végezhet az osztályozónál rosszabb helyen, márpedig osztályozót Liga1-es csapat nem vesztett 2004 óta

Ezzel a játékkal az OSK a jövő szezonban simán megcélozhatja a felsőházat, és ha a keretet megerősítik még egy belsővédővel (és esetleg egy csatárral, aki tehermentesíteni tudja Karanovicot és Safrankót néha), akkor jövőre akár európai kupaindulásról is beszélhetünk. Egyelőre azonban a Sepsinek erre a szezonra kell koncentrálnia, ezen belül pedig a következő megmérettetésre, amit augusztus 5-én, a Clinceni ellen vív a csapat.

Liga1, Alsóház, 13. forduló

Viitorul – Sepsi OSK

Viitorul: Căbuz - Mladen, Ghiță, Artean, Dussaut (Căpușă 23.) - Ciobanu, Iacob (Lazăr 66.), Achim (Casap) - Ganea, Rivaldinho (Bodișteanu 46.), Chițu (Dulca 66.)
Cserepad: Tordai, Căpușă, Casap, Călin, Sima, Vlad, Lazăr, Dulca, Bodișteanu
Edző: Gheorghe Hagi

Sepsi: Niczuly - Radoslav, Bouhenna, Tincu, Ștefan - Kovács, Deaconu - Ștefănescu, Fülöp I. (Achachbar 75.), Carnat - Safranko
Cserepad: Fejér, Celea, Karanovic, Gal-Andrezly, Achahbar, Grassano, Fülöp L., Dragomir
Edző: Leo Grozavu

Gólszerzők: Carnat (8., 32.), Ștefănescu (16.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális