2024. február 27. keddÁkos, Bátor

Lesz-e ismét magyar olimpiai bajnoki cím a téli játékokon?

Gál László Gál László utolsó frissítés: 12:10 GMT +2, 2022. február 03.

Pénteken kezdődik a pekingi téli olimpia.


Négy évvel ezelőtt lelkesen írtam egy olimpiai esélylatolgatót. Ebben amellett érveltem, hogy olyan történhet Phjongcshangban, amire közel négy évtizede nem volt példa, érmet nyerhetnek a magyar csapatból. Először még egy kicsit furán néztek, de 2018. február 22-én az élet engem igazolt, sőt fölülmúlta minden elvárásomat, mert olyan történet, ami az elmúlt több mint kilenc évtizedben soha, aranyérmet nyert a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor összeállítású férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó. Az volt a magyar sport első téli olimpiai bajnoki címe, megéri felidézni:

A négy évvel ezelőtti sikerességemen felbuzdulva, most megint megpróbálom összeszedni, hogy mire kell figyelni a február 4-én kezdődő pekingi téli olimpián. Elsősorban - és nyilván - a rövidpályás gyorskorisokra, de ebben a cikkben nem csak róluk lesz szó.

Megvédheti Magyarország a bajnoki címét? 

Az olimpiai bajnoki cím megszerzése után, 2018 novemberében Magyarország egy világcsúccsal is igazolta, hogy helye van a legjobbak között. Igaz, abban a csapatban már nem szerepelt az azóta hivatalosan is visszavonult Knoch Viktor, helyét akkor az USA-ból honosított Krueger Cole vette át. A legutóbbi világbajnokságon a hazai pályán versenyző hollandok mögött ezüstérmes lett a váltó, amelyben akkor Krueger Cole helyett testvére, az olimpiai ezüstérmes (az USA-nak szerezte még 2018-ban) Krueger John Henry versenyzett. Sőt, az idei szezon minden állomásán dobogós volt a magyar kvartett, tehát olimpiai bajnokként, világcsúcstartóként, a tavalyi világbajnoki ezüstérmesként és az összetett világkupa dobogósaként érkezik Pekingbe. Azt semmiképp sem lehet írni, hogy esélytelenek, nem kapná fel senki a szemöldökét, ha ismét nyernének, de talán nehezebb lesz megvédeni a címet, mint megnyerni azt.

Ez már egy eléggé átalakult csapat, például nem került be az utazó keretbe Burján Csaba, aki 2019 decemberében, miközben Japánból Kínába utazott a válogatott, tett egy nem túl kedves megjegyzést az Instagramon Kínára. A sanghaji reptéren sokat kellett várakozniuk, az ezen felháborodott Burján egy kép mellett a "F*cking China" vagyis "K*baszott Kína" szöveget posztolta. Ez annyira felháborította a magyar válogatott kínai edzőjét, Csang Csing Linát, hogy felajánlotta a lemondását, amit természetesen nem fogadtak el, Burjánt pedig felfüggesztették egy évre. Más kérdés, hogy 2020 márciusában aztán az élet is felfüggesztette önmagát egy időre, tehát nem lett volna olyan nagy a kiesése, a tavalyi világbajnoki ezüstérmes váltóban még szerepelt is, de most állítólag nincs olyan formában. Érdemes megjegyezni, hogy nem csak a válogatott edzője háborodott fel a posztján, a kínai rajongók is teljesen kiakadtak rá, állítólag halálos fenyegetéseket is kapott, így nem olyan meglepő, ha ezért sem szerepel a Kínába utazó csapatban.

Krueger Cole is kikerült az olimpiai válogatottból, az ő távozásának körülményeiről még ennyit sem tudni, Bánhidi a 2021/2022-es szezonnyitó előtt sejtelmesen csak annyit nyilatkozott, hogy "olyannyira eltávolodtak egymástól a szövetség és Krueger Cole elképzelései, hogy ő már nem tagja a short track olimpiai keretnek". Az elmúlt évek két húzóneve tehát kiesett, de ez szerencsére még nem feltétlenül jelenti a keret gyengülését. Van viszont egy másik tényező, amely még kiszámíthatatlanabbá teszi a versenyeket, és amely mélyen rányomta bélyegét az elmúlt két év sporteseményeire: a járvány. 

A szövetség január 20-i bejelentése szerint Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry mellett Nógrádi Bence és Varnyú Alex került a pekingi téli olimpián szereplő magyar rövidpályás gyorskorcsolya csapatba. A keret kihirdetésekor Bánhidi Ákos edző azt nyilatkozta, hogy a férfiaknál a váltóba kerestek embert, ezért azt vizsgálták, hogy kikkel tud a leghatékonyabban versenyezni az 5000 méteres staféta. Nógrádira és Varnyúra a hazai válogatók, a világkupa-sorozat és a szubjektív edzői vélemények alapján esett a választás.

Aztán az elutazás előtt jöttek a rossz hírek, mind Liu Shaoang, mind Varnyú Alex Covid-tesztje pozitív lett, így az olimpiai protokoll szerint addig nem utazhatnak el, amíg öt egymást követő tesztjük nem lesz ismét negatív. A szövetség először azt remélte, hogy már az elmúlt hétvégén csatlakozhatnak a csapathoz a fertőzött versenyzők (legalábbis Shaoang, akinek világbajnokként minden egyéni számban jelenése lesz Pekingben), de az végül nem jött össze, a legfrissebb hírek arról szólnak, hogy hétfő délelőtt megszerezte a szükséges, hivatalos, a kínai hatóságok által is elismert laboratóriumban készült negatív PCR-tesztet, így az adminisztrációs eljárás után kedden este repülőre ülhetett, és pekingi idő szerint szerda délután megérkezett a kínai fővárosba. A férfi váltóban tartaléknak jelölt Varnyú Alex négy nappal később, azaz vasárnapra érhet Pekingbe.

A zavartalan felkészülésnek már biztosan nem tett jót a mostani hercehurca, ami bizony komoly hatással lehet a váltóra is. Tehát nem annyira egyértelműek az esélyek, mint az eredmények sejtetik.

A sportág történetében eddig egyszer, még a kezdetekben volt címvédés, Kanadának a 2002-es Salt Lake City-i játékon sikerült megtartania a 1998-as naganói olimpián megszerzett elsőségét, azóta csak szorosabb lett a mezőny. Ha tippelni kellene, akkor a hazai pályán versenyző kínaiakkal, a világbajnoki címvédő hollandokkal, illetve az összetett világkupa-győztes kanadaiakkal mindenképp számolni kell. 

Balról jobbra: Tiborcz Dániel (nem utazó tartelék), Sziliczei-Német Rebeka (utazó tartelék), Kónya Zsófia, Varnyú Alex, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Nógrádi Bence és Jászapáti Petra.

Egyéniben mindhárom távon Krueger John-Henry, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor érdekelt, bár az elmúlt évek tapasztalata alapján igazi esélyeik az 500 és az 1000 méteren lehetnek. A legrövidebb távon Shaoang világbajnoki címvédő (igaz, a tavalyi világbajnokságot a távolkeleti és a tengeren túli versenyzők nélkül rendezték Hollandiában, így abból olyan nagy következtetéseket nem érdemes levonni), míg Shaolin összetett világkupa győztes, de nem lesz könnyű dolguk a hazai pályán versenyző Wu Dajinggal, aki az olimpiai bajnoki cím védője is. A középső távon Shaolin a világbajnoki címvédő, de a már említett okokból ez kevésbé releváns. Az idei világkupában már mind John-Henry, mind Shaoang jobban szerepelt, mint Shaolion, előbb az 5. lett összetettben, míg utóbbi a 6. helyen végzett. Ezen a távon a dél-koreiai Hwang Daeheon és a kanadai Pascal Dion számít a legnagyobb ellenfélnek. Érdekesség, négy évvel ezelőtt 1000 méteren lett az azóta visszavonult kanadai Samuel Girard mögött második, akkor még amerikaiként versenyző John-Henry. Az leghosszabb távon Shaolin volt a legjobb magyar az idei szezonban összetettben, a 7. helyen végzett, a legjobb eredménye egy 4. hely volt. 1500 méteren a kínai Ren Ziwei nyerte az összetettet, két helyszínen is győzött, hazai pályán nehéz lesz őt megakadályozni.

És mi lett a nőkkel?

A női váltó nem került ki az olimpiára, jelenleg nincs a világ legjobb 8 együttese között, egyelőre nem sikerült kihevernie a 2018-as olimpia utáni visszavonulási hullámot. Két női short trackes fogja képviselni Magyarországot, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia. Egyéniben egyik távon sincs reális esély az éremszerzésre, Jászapáti 500 és 1000 méteren is a 17. lett összetettben, és ő számít a legjobbnak. Nagy meglepetés lenne, ha érmet szereznének, de a short track pont az a szám, ahol ez akár össze is jöhet. A férfiakkal ellentétben a nőknél egyértelműek az esélyesek, elég nagy meglepetés lenne, ha a holland Suzanne Schulting érem nélkül távozna Pekingből, 1000 méteren megnyerte az idei összetett világkupát, mind a négy állomáson dobogós volt, ráadásul címvédő is. 1500 méteren a koreai Lee Yubin ugyan megelőzte, de a négy futamból kettőt ezen a távon is megnyert a holland kiválóság. A hosszabb távokon a koreai Choi Minjeong is jó lehet, aki 1500 méteren a bajnoki cím védője, és az elmúlt négy évben csak akkor nem nyerte meg ezt a számot a vébén, amikor nem indult el. A legrövidebb távon a címvédő Arianna Fontana érhet ismét csúcsra, az idei világkupa minden egyes állomásán dobogós 500 méteren. A mezőnyben veteránnak számító olasz ráadásul legendásan jól tud formát időzíteni, a rövidpályás gyorskori olimpiai történetében ő nyerte eddig a legtöbb érmet a nőknél, összesen nyolcat, és csak azért nem fogalom a neve, mert eddig ezekből csak egy volt arany. 

Jól mutatja, hogy mennyire képes a járvány felfordítani az esélyeket, hogy az 500 méteren éremesélyesnek számító lengyel Natalia Maliszewskának hétfőn pozitív lett a Covid-tesztje, ami az egész indulását kérdésessé tette a legerősebb számában, ahol már világbajnoki ezüstérmes is volt 2018-ban. 

Bár a női váltó nem jutott ki, de az olimpiákon először szereplő vegyesváltóban még ők is bizonyíthatnak, és érem közelébe kerülhetnek. Nehezíti az éremszerzést, hogy vegyesváltóban nem csak kétszer, hanem háromszor kell teljesíteni. A 2000 méteres vegyesváltó korábban nem szerepelt még a világbajnokságok programjában sem, így csak a világkupa szereplésekre lehet hagyatkozni. A magyar váltó kétszer volt dobogón az idei szezonban, és háromszor szerepelt döntőben, tehát nem lenne teljesen meglepő, ha az olimpián is sikerülne a legjobbak közé kerülni, de a hazaiak váltóját nehéz megközelíteni. A kínaiak idén minden egyes állomáson dobogóra álltak, kétszer meg is nyerték számot. A hollandok és az orosz csapat nyert még egyszer-egyszer, nem lenne meglepetés, ha Pekingben is dobogóra állnának. A vegyesváltó tekintetében kifejezetten rosszkor jött, hogy Shaoang nem tudott időben kiutazni, mert az első versenynapon szervezik meg ezeket. 

A szövetség hivatalos elvárása 10-15 olimpiai pont megszerzése, ami mindenképp érmet feltételez, másképp nagyon nehéz ezt elérni. Egy aranyérem ugyanis 7 olimpiai pontot jelent, egy ezüst 5 pontot, egy bronz pedig 4 pontot, és így fokozatosan csökken egészen a 6. helyig, ők is kapnak még egy pontot. 

A XXIV., pekingi téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolya programja (román idő szerint):

február 5., szombat:
női 500 m selejtező (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia), férfi 1000 m selejtező (Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor), 2000 m-es vegyesváltó negyeddöntő (Magyarország), elődöntő, döntő 13.00

február 7., hétfő:
női 500 m (Jászapáti Petra?, Kónya Zsófia?) és férfi 1000 m negyeddöntő (Krueger John-Henry?, Liu Shaoang?, Liu Shaolin Sándor?), elődöntő, döntő 13.30

február 9., szerda:
férfi 1500 m negyeddöntő (Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor), női 1000 m selejtező (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia), férfi 1500 m elődöntő, női 3000 m-es váltó elődöntő, férfi 1500 m döntő 13.00

február 11., péntek:
női 1000 m negyeddöntő (Jászapáti Petra?, Kónya Zsófia?), férfi 500 m selejtező (Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor), női 1000 m elődöntő, férfi 5000 m-es váltó elődöntő (Magyarország), női 1000 m döntő 13.00

február 13., vasárnap:
férfi 500 m negyeddöntő (Krueger John-Henry?, Liu Shaoang?, Liu Shaolin Sándor?), elődöntő, női 3000 m-es váltó döntő, férfi 500 m döntő 13.00

február 16., szerda:
női 1500 m negyeddöntő (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia), elődöntő, férfi 5000 m-es váltó döntő (Magyarország?), női 1500 m döntő 13.30

És mire számíthatunk a rövidpályás gyorskorin kívül? 

Magyarország összesen 14 versenyzővel képviselteti magát az olimpián, ami öttel kevesebb, mint ahányan Phjongcshangban képviselték a piros-fehér-zöld színeket, és 2000 óta a legkevesebb résztvevő. 

A résztvevő sportolók másik felétől - a 14-ből ugye 7 short trackes - leginkább a tisztes helytállás várható el. Alpesi síben közel s távol nincs olyan kaliberű versenyző, mint Miklós Edit volt, ahogyan sífutásban is a részvétel a fontos. 66 év után vehet részt ismét magyar műkorcsolya páros az olimpián, Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk a tavalyi vébén 14. helyen zárt, elégedettek lehetnek, ha az olimpián is sikerül ezt teljesíteni. Először indulhat viszont magyar snowboardos az olimpián, a Kanadában élő 17 éves Kozuback Kamillától már a kvóta is nagy szó, nemhogy az érem.

És Romániának vannak rövidpályás gyorskorcsolyázói?

Nyilván nincsenek, és olyan sportolói sincsenek, akik hasonló eredményt érhetnének el, mint a magyar rövidpályás gyorskorisok. Romániát összesen 21 sportoló képviseli idén Pekingben, ami héttel kevesebb, mint ahányan az országot képviselték 2018-ban Phjongcshangban. 

Az erdélyi magyarokat sífutásban induló Lőrincz-Sára Tímea képviseli Pekingben, aki már Szocsiban és Phjongcshangban is részt vett az olimpián, előbbin 10 kilométeres klasszikus stílusban 62., 15 kilométeres síatlonban 60., míg sprintben 49. lett, utóbbin a 10 kilométeres szabadstílusú versenyen 53., míg sprintben 61. helyen végzett. A legutóbbi részvétele óta édesanya lett, így hosszabb kihagyás után kezdte újra a sportolást, de célja, hogy idén is hasonló eredményeket érjen el, mint korábban, tehát a középmezőnyben vagy annál egy picivel előbb végezzen. Idén a 10 kilométeres klasszikus stílusú versenyben, illetve sprintben fog rajthoz állni. Az olimpiákon sífutásban rendszerint felváltva rendezik klasszikus- és szabadstílusban a különböző távokon a versenyeket, kivéve a síatlon esetében, ami ugye eleve a két stílus ötvözete. 

A romániai sífutó különítmény: Lőrincz-Sára Tímea, Raul Mihai Popa és Paul Constantin Pepene

A korábbi évek Tófalvi Éva nevével is fémjelzett biatlonos sikerei mostanra már a múltat jelentik, sem a női, sem a férfi váltónak nem sikerült kvalifikálnia magát, így mindössze két sportoló indulhat. Natalia Ushkina frissen oroszból honosított román versenyző, juniorként az üldözéses versenyben még aranyérmet is nyert az oroszokkal, de a nemzetközi szövetség honlapján elérhető idei világkupa eredmények szerint a tisztes helytállás a legtöbb, mi elvárható tőle. Nagyjából hasonló az elvárás a siugrókkal, az alpesi sízőkkel, és az egyetlen gyorskorcsolyázóval kapcsolatban is. A szánkósoktól sem várhatunk csúcseredményt, de ők legalább minden számban kvalifikáltak egységet.

Egy olyan szakág van, ahol a román sportolók nem csak úgymond részt vesznek és közreműködnek, hanem kis szerencsével top 10-es helyezést is elérhetnek, a bob, amely a résztvevő sportolók közel harmadát adja. A bob esetében is minden számban lesz romániai egység. Női monobobban Andreea Grecu fog versenyezni, aki az idei világkupa-rangsorban a 13. helyen áll, a legjobb eredménye egy 7. hely volt, de a korábbi szezonban már ált dobogón is a világkupában. Női kettesben a németből honosított Katharina Wickkel közösen versenyez, az idei összetett vk-ban a 10. helyen végeztek, a legjobb eredményük itt is két 7. hely volt. Dobogós helyezés persze irreális elvárás egy németekkel és svájciakkal teletűzdelt mezőnyben. 

A román női bobos páros: Katharina Wick és  Andreea Grecu. 

A férfiaknál Mihai Cristian Tentea vezetésével indul a csapat, kettesben Ciprian Daroczival versenyez, míg négyesben Raul Dobrevel és Cristian Raduval egészül ki a csapat. Kettesben a 2018-as olimpián a 18. helyen végzett az egység, az idei világkupában pedig a 14. helyen végzetek, a legjobb eredményük egy 7. volt. A négyes nem versenyzett Phjongcshangban, az idei világkupában a 19. helyen végeztek, 15. hely volt a legjobbjuk az innsbrucki és az altenbergi állomásról. Hasonló eredmények várhatók tőlük Pekingben is.

A román férfi bobos csapat balról jobbra: Ciprian Daroczi, Cristian Radu, Mihai Cristian Tentea és Raul Dobre.

A bobversenyekre még jó sokat kell várni, hiszen azokat a játékok második felében szervezik meg. 

A XXIV., pekingi téli olimpia bobversenyeinek programja (román idő szerint):

február 13., szombat:
női monobob (Andreea Grecu) első és második futam, 3.30 és 5.00

február 14., vasárnap:
női monobob (Andreea Grecu) harmadik és negyedik (döntő) futam, 3.30 és 5.00, és férfi kettes (Mihai Tentea és Ciprian Daroczi), első és második futam, 14.00 és 15.40

február 15., hétfő:
férfi kettes (Mihai Tentea és Ciprian Daroczi), harmadik és negyedik (döntő) futam, 14.15 és 15.50

február 18., péntek:
női kettes (Andreea Grecu és Katharina Wick), első és második futam, 14.00 és 15.30

február 19., szombat:
férfi négyes (Mihai Tentea, Ciprian Daroczi, Raul Dobre és Cristian Radu), első és második futam, 3.30 és 5.00, és női kettes (Andreea Grecu és Katharina Wick), harmadik és negyedik (döntő) futam, 14.00 és 15.30

február 20., vasárnap:
férfi négyes (Mihai Tentea, Ciprian Daroczi, Raul Dobre és Cristian Radu), harmadik és negyedik (döntő) futam, 3.30 és 5.20

címoldali fotó: Magyarock/Molnár Ádám, Szalmás Péter

short trackLiu ShaoangLiu Shaolin Sándorolimpia
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális