2022. aug. 15. hétfõMária

Elkeserítő marketingdíjjá silányult az Aranylabda

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 12:26 GMT +2, 2021. december 03.

Persze, hogy megint Messi kapta az aranybogyót. De vajon az ő hibája, vagy inkább a futballé.


Hétfő este Lionel Messi hetedszer is elnyerte a futballvilág legrangosabb egyéni elismerését, az Aranylabdát.

Hogy az argentin egy zseni, az sosem volt kérdés, aki látta az elmúlt 17-18 évben focizni ifiben, vagy felnőttként, az tudja, hogy minden idők egyik legjobb játékosáról van szó. Nincs olyan, amit ne tudna a labdával, nincs olyan lövés, ami lehetetlen számára, nince olyan védő, akit ne tudna kicselezni, az argentin tudásáról és eredményeiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.

Ezt mind értjük, de mégis mire fel kapta a hetediket?

Már korábban is volt szó arról, hogy Messi kapta a díjat, de más érdemelte volna meg. 2010-ben a spanyol válogatott megnyerte a világbajnokságot, Iniesta hosszabbításban szerzett góljával Hollandia ellen. Iniesta mindent elért a Barcelonával, amit Messi, de emellett világbajnok is lett.
Abban, a vb-döntőt játszó holland válogatottban ott volt Sneijder és Robben, akik egymás ellen játszottak az azévi BL-döntőben. A végén Sneijder örülhetett, hiszen az Inter verte a Bayernt, ráadásul emellett megnyerte az olasz kupát és a Serie A-t is, fantasztikus játékot produkálva, a csapat vezéreként focizva. És ki kapta az Aranylabdát? Messi, aki spanyol bajnok lett, a Copa del Reyben a négyig sem jutott el, a világbajnokságon egy gólt sem lőtt, a Bajnokok Ligájában pedig pont Sneijder Intere búcsúztatta. A holland ráadásul gólt és gólpasszt jegyzett az odavágón. Nyilvánvaló, hogy Messi LaLigában (akkor még Primera División) szerzett 34 gólját többre értékelik a díj odaítélésekor, mint bármilyen eredményt, legyen szó Bajnokok Ligája elsőségről, vagy akár világbajnoki címről. Oké, menjünk tovább, értjük, a gólok számítanak.

2011-ben a Barcelona megnyerte a spanyol bajnokságot, a Bajnokok Ligáját, és döntőig jutott a Királykupában. Messi a bajnokikon 31 gólt lőtt, a spanyol kupában 7 találatig jutott. Cristiano Ronaldo a bajnokikon 40-szer rezgette meg a hálót, a kupában 8-szor. Találós kérdés: Ki kapta az aranygolyót? Messi. Nyilván egy év alatt annyit változott a futball, hogy immár a csapattal nyert címek számítanak, nem pedig az egyéni teljesítmény.

Végül, de nem utolsósorban, elérkeztünk 2021-hez, amikor is az volt a nagy kérdés, hogy Lewandowski vagy Messi. A tavalyi szezonban nem osztották ki az Aranylabdát, a koronavírus-járvány az egyéni díjakra is rányomta bélyegét. Ha a szakírók a 2020-as évet, vagy a 2019/20-as szezont is beleszámolták volna, akkor kérdés nélkül a lengyelé kellett volna legyen a kupa, hiszen nemcsak Bundesligát és Német Kupát nyert a Bayernnel, hanem elhódította a Bajnokok Ligája serlegét is, tette mindezt 55 (!) lőtt góllal. Messi egyrészt semmit nem nyert a Barcelonával, másrészt 31 gólt szerzett összesen, harmadrészt a BL-ben hihetetlenül megalázó módon, egy meccsen 8-2-re kikapva esett ki pont a Bayern ellen.

2020 tehát nem számít, lássuk mi történt 2021-ben. A Bayern német bajnok lett, a Barcelona spanyol kupagyőztes. Ha megnézzük, hogy ki szerezte a naptári évben a legtöbb gólt az öt topligában, a hozzájuk tartozó nemzeti kupákban, valamint a BL-ben/EL-ben, akkor a következő listát kapjuk*:
1. Robert Lewandowski, 40 meccs 51 gól
2. Erling Haaland, 38 meccs, 38 gól
3. Kylian Mbappé, 48 meccs, 37 gól
4. Karim Benzema, 45 meccs, 34 gól
5. Lionel Messi, 40 meccs, 32 gól

És Messi kapta az Aranylabdát. Indokolni persze lehet, három elvesztett Copa América-döntő, és egy elvesztett világbajnoki döntő után végre trófeát nyert az argentin válogatottal. A baj csak az, hogy az Aranylabda az európai labdarúgás legfontosabb trófeája, és az európai futballban nyújtott teljesítmény alapján ítélik oda. Semmi köze nincs hozzá a Copa Américának.

Ezt már Messi is cikinek érzi, nem csak Luis Suárez Miramontes

A gála előtt pár héttel, Luis Suárez Miramontes, minden idők egyik legnagyobb spanyol futballistája, bajnok, BEK-győztes, Európa-bajnok és aranylabdás azt írta ki twitterre, hogy „Adják a díjat Lewandowskinak, a franc essen bele! Vagy én adom neki oda az enyémet!”.

Hogy mennyire dicstelen a hetedik, azt maga Messi is tudja, hiszen az átvételkor így nyilatkozott: „Robert megérdemelted volna, hogy megnyerd az Aranylabdát. Tavaly mindenki egyetértett abban, hogy te lehetsz ennek a díjnak a győztese”.

Ez a helyzet nem Messi hibája, hanem az elüzletiesedett futballé

Már önmagában az is baj, hogy ilyen kontextusban kell tárgyalnunk az Aranylabdáról. Egyetlen játékos ilyen jellegű díjazása méltánytalan egy csapatsport esetében, hiszen ez nem tenisz, itt 11 ember van a pályán és senki nem lőhet gólt vagy nyerhet a csapattársak segítsége nélkül. Ha túltesszük magunkat ezen az ellentmondáson, még akkor is ott van, hogy miért csak a gólok számítanak? 

Ha jobban belegondolunk egy csapat legfontosabb eleme simán lehet egy védő, vagy egy hibátlanul passzoló fazonszabász, a belső középpályán. Egy csapat sikerei múlhatnak a fantasztikus kapusteljesítményen, de ha csak a gólokat vesszük számításba, akkor olyan szenzációs, korszakos futballisták, mint Philipp Lahm, Virgil van Dijk, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Jan Oblak vagy Manuel Neuer soha, semmilyen körülmények között nem nyerhetnek Aranylabdát. Az argentin nyilván haszonélvezője ennek, ahogy egyébként Ronaldo is, de nem az ő hibájuk, hogy a rendszer nekik kedvez, ők egyszerűen teszik, amihez értenek. Ha csak a gólokat vesszük figyelembe, akkor csak a topcsapatok legjobb csatárai nyerhetnek, az Aranylabda tehát egy támadók számára kiírt díj.

A helyzet még ennél is sokkal rosszabb

Amint a mellékelt ábra mutatja, még a BL-győztes topcsapatok csatárai sem nyerhetnek feltétlenül, ha nem elég nagy hír, hogy ők nyertek. Az Aranylabda 2021-re egy marketingdíj lett, amit marketingérték alapján ítélnek oda. Robert Lewandowski hiába nyújtott lényegesen jobb teljesítményt az európai futballban mint Lionel Messi, nem nyerte el az Aranylabdát, mert az ő győzelmének sokkal kisebb a hírértéke. Kevesebb Lewandowski-drukker van, kevesebb mezt adnak el, kisebb a nézettség, gyengébb a médianyom. Ezzel ellentétben a futballvilág két napja másról sem beszél, csak hogy Messi megkapta a hetediket is. Marketingszempontból jó döntés, sportszakmailag viszont védhetetlen cinizmus.

Ha már ennyire belementünk, itt nem csak arról van szó, hogy Messi kapott hét aranybigyót, hanem arról is, hogy Ronaldóval együtt ketten kaptak tizenkettőt, úgy, hogy egyikük sem érdemelt meg kettőnél többet. Hány olyan játékos van, aki emiatt elesett egy ilyen elismeréstől? Hány világklasszis vonul(t) úgy vissza, hogy a legjobb évéért nem kapta meg azt a díjat, amit megérdemeltek volna? A teljesség igénye nélkül sorolok néhányat az elmúlt 10-12 évből: Xavi, Iniesta, Van Dijk, Buffon, Sneijder, Casillas, Xabi Alonso, Ribéry.

Egy biztos, az idei Aranylabda-szavazás választ adott arra, hogy mit kell tennie Robert Lewandowskinak, hogy nyerjen. Lionel Messivé kell változnia. Ez a válasz elkeserítő, és rámutat arra, hogy a labdarúgás komoly értékválságban van.

*az adatok forrása a transfermarkt.de

Borítókép: France Football facebook-oldal

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális