2022. aug. 15. hétfõMária

Botrány, börtön, Benzema: egy zsarolás története

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 14:14 GMT +2, 2021. november 28.

Karim Benzema, a Real Madrid csatára felfüggesztett börtönbüntetést kapott.


Jópofa dolog végre egy olyan botrányról írni, amit nem a román futball termel ki. A napokban látott napvilágot a hír, hogy a világbajnok francia csatárt, Karim Benzemát felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

A 2008/2009-es Bajnokok Ligája csoportkörében két román csapat is érdekelt volt, a CFR története során először kvalifikált a főtáblára, az első meccsén pedig Culio két góljával 2-1-re verte az AS Romát az Olimpicóban. A másik gárda a FCSB volt, amelyik a kőkemény Bayern, Lyon, Fiorentina kvartettben próbált helyt állni.

A FCSB – Lyon meccsre élénken emlékszem, egy nagyobb társasággal néztük ámulva, hogy a bukarestiek Arthuro és Goian góljával 11 perc után 2-0-ra vezetnek, aztán pedig, hogy a francia sztárcsapat magától értetődő természetességgel rúg nekik egy ötöst. Ott láttam először játszani, az akkor még csak 22 éves Karim Benzemát, és nem csak a góljai miatt volt országos-világos, hogy hatalmas tehetség. A meccs után az az anekdota keringett, hogy Becali megkérdezte a franciák elnökét, hogy eladó-e a támadó, mire az azt válaszolta, hogy igen, de az ex-juhász rá kellene írassa a FCSB felét.


(Benzema Lyonban 21-22 évesen)

Ami a sportszakmai részt illeti, Benzema nagyjából azt a karriert futotta be, amit jósoltak neki, a fenti meccs utáni nyáron, 2009 júliusában a Real Madridhoz igazolt, és azóta is ott rúgja a bőrt. A sokszoros gólkirályságnak, rekorddöntögetésnek útjába állt egy még nála is jobb támadó, bizonyos Cristiano Ronaldo, de ez a karrier így is fantasztikus lehetne. Azért csak lehetne, mert a három spanyol bajnoki címet, a négy elhódított Bajnokok Ligája-serleget és a 400 meccsen lőtt 202 gólt és 101 gólpasszt is elhomályosítja a Valbuena-ügy, és a felfüggesztett börtönbüntetés.

A Valbuena-ügy

A zsarolás teljes történetét Tom Williams sportújságíró tette közzé, a TheAthletic hasábjain. Az alábbiak leírásakor a neves sportoldalra hivatkozunk.

2014-ben Mathieu Valbuena, Benzema válogatottbeli csapattársa, és a Marseille játékosa arra kérte Axel Angot-t, a francia klub számítógépes szakértőjét, hogy segítsen visszaállítani adatokat a telefonján. A megoldáshoz Angot-nak le kellett töltenie a telefonon levő tartalmak egy részét, így jutott hozzá egy szexvideóhoz, amelyen a telefon tulajdonosa, Valbuena látható. A felvételt megmutatta egy kisstílű bűnözőnek, a „Sata” néven ismert Mustapha Zouaoui-nek, aki, mivel Angot és ő is sok pénzzel tartozott egy Nicolas Marin nevű exfocistának, kitalálta az egész zsarolás ügyet. Úgy gondolták, hogy Valbuena, cserébe azért, hogy az Európa-bajnokság előtt ne lásson napvilágot a videó, hajlandó lesz komoly összeget fizetni. Először Djibril Cissét, a Liverpool játékosát kérték meg, hogy járjon közbe az ügyükben, majd pedig Youness Houasst, aki obskurus üzletekkel foglalkozik. Houass névtelenül felhívta Valbuenát, és megzsarolta. A francia játékos öt nap múlva feljelentést tett a rendőrségen.

A rendőrség csendben intézkedett, Yann Bessette rendőrtisztet próbálták beépíteni, aki Valbuena „Lukas” nevű barátjaként hívta fel a zsarolókat, akiknek minden lépéséről tudtak a hivatalos szervek. Zouaoui közben felvette a kapcsolatot Benzema gyerekkori barátjával, Karim Zenatival, aki fegyveres rablásért és drogterjesztésért ült éveket. Zenati feladata az volt, hogy ültesse egy asztalhoz a zsarolót és a Real sztárját, ami meg is történt Madridban.

2015 októberében a francia válogatott Örményország ellen játszott barátságos meccset Nizzában, ahol Benzema behívta a szobájába Valbuenát és feljánlotta neki, hogy bemutatja valakinek, aki meg tudja oldani a problémát. Valbuena a következőket nyilatkozta a beszélgetésről:
„Sokkos állapotban jöttem ki a szobából. Nagyon ragaszkodott hozzá, hogy ismerkedjek meg a barátjával. Tudtam, hogy ez nem úgy fog működni, hogy odaadok pár meccsjegyet és cserébe kitörlik a videót. Az én szememben ő nem akart segíteni nekem. Nem beszélt pénzről, de azt mondta, hogy forró a helyzet, és hogy nyakunkon van az Európa-bajnokság.”

Ugyanezen az estén Benzema felhívta Zenatit, nem tudva, hogy a rendőrség lehallgatja a beszélgetést, az erről készült felvételt a bírósági tárgyaláson is lejátszották. A támadó a következőket mondta:
„Mondtam neki, hogy ha azt akarod, hogy megsemmisüljön a felvétel, akkor a barátom eljön hozzád Lyonba.”
„Sem zsaruk sem ügyvéd. Ha azt akarod, hogy eltűnjön a videó, akkor találkozol a barátommal. Ha nem, a te életed. Azt mondtam neki: Tudod, hogy Cissé ugyanilyen helyzetben volt. És mit csinált? Fizetett.”

Egy hét múlva a francia rendőrség letartóztatta Zouaoui-t, Angot-t, Houasst és Cissét is. Cissét elengedték, Valbuena nyilvánosan kiállt mellette. Zenati és Benzema letartóztatására novemberben került sor. A csatárt zsarolási kísérletben való segédkezésért állították bíróság elé. 

Néhány nappal később a Europe 1 nevű francia rádióadó és a híres sportlap, a L’Equipe is részleteket közölt a Benzema és Zenati közti beszélgetésből. A világ közvéleményét sokkolták a történtek, Benzema és Valbuena is kimaradt a gallok válogatott keretéből. Utóbbi azóta sem volt francia válogatott kerettag, bár az is igaz, hogy az események után drasztikusan csökkent a teljestménye, most a görög Olümpiakosz futballistája. Benzema 2021 februárjában került vissza a csapatba, de kihagyta azt a 2018-as világbakjnokságot, amelyet Franciaország megnyert, gyakorlatilag egy vb-címbe került neki a botrány. Eddig legalábbis.

A bírósági tárgyalás hosszú évekig elhúzódott, ítélet csak néhány napja született, Karim Benzema egy éves felfüggesztett börtönbüntetést és 75.000 eurós bírságot kapott. Természetesen a játékos és jogi képviselete fellebbezni fognak a döntés ellen.

Ezzel a történettel kapcsolatban két dologról érdemes elgondolkodni. Az egyik, hogy Benzema tulajdonképpen megússza. Ha ezt egy átlagpolgár tette volna, valószínüleg nem csak egy felfüggesztettet kap, hiszen aktív részt vállalt egy zsarolásban. Benzema viszont tovább futballozhatott, pénzt keresett, élte világát. Igen, a renoméja csorbult, lemaradt egy világbajnoki címről, de mindent egybevéve különösebb probléma nélkül túl van egy ilyen ügyön.

A másik, jóval fajsúlyosabb gondolat, hogy vajon 2021-ben még mindig példaképként kell-e tekintenünk a csúcsfutball szereplőire?. A labdarúgás hőskorában ez természetes volt, de az utóbbi tíz évben nagyon sok játékost ítéltek el. 
Lionel Messit 21 hónap felfüggesztett börtönre ítélték adócsalásért, Cristiano Ronaldo két év felfüggesztettet, Modric 8 hónap felfüggesztettet kapott, a Barca egykori védője Adriano viszont egyenesen letöltendőt ugyanilyen okokból. Arda Turan egy kórházban lövöldözött, őt három év felfüggesztettre ítélték, Ronaldinho letöltendőt kapott, mikor hamis útlevéllel próbált átlépni egy országhatárt, Robinho kilenc évet kapott (!) tömeges erőszakért, az izlandi válogatott több tagja keveredett nemi erőszak botrányba, Ribéry (és egyébként Benzema ellen is) vádat emeltek kiskorú prostituálttal való közösülésért, de azt végül ejtették. Fabrizio Miccolit a napokban ítélték el bűnszervezetben való részvételért vagy ott van az Olümpiakosz játékosa, Ruben Semedo, akit rablásért 5 évre ítéltek és 8 esztendőre kitiltottak Spanyolországból. A sort lehetne még folytatni, de az én kérdésem továbbra is az, hogy tekinthető-e az élfutball közege inspirációs forrásként, illetve tekinthetünk-e a labdarúgókra egységesen példaképekként?

Borítókép: Karim Benzema Facebook-oldal

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális