2022. aug. 15. hétfõMária

Diószegi László: Grozavu nyilatkozata rosszul esett, de megyünk tovább

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 16:58 GMT +2, 2021. november 03.

A Sepsi OSK elnökét Leo Grozavu támadó nyilatkozatairól és a jelenlegi helyzetről kérdeztük.


Amint arról mi is beszámoltunk, a Sepsi OSK menesztette Leo Grozavut, majd a helyére Cristiano Bergodit nevezte ki. A váltás nem ment zökkenőmentesen, a leköszönő edző nyilatkozatai felkavarták az állóvizet a székely klub körül, így megkérdeztük Diószegi Lászlót, a szentgyörgyi klub elnökét, hogy miként látja a mostani helyzetet.

Diószegi úr, Ön november elsején írt egy haragos Facebook-bejegyzést ebben az ügyben. Mi váltotta ki elsősorban a felháborodást?

Az, hogy Leo Grozavu olyan dolgokat állított, amelyek nem állják meg a helyüket, például, hogy a feje fölött igazoltunk játékosokat. Ez egész egyszerűen nem igaz. Egyetlen egy esetben nem kértük ki a véleményét, amikor Bărbuțot igazoltuk. Grozavu szabadságon volt, nekünk pedig egy óránk volt dönteni, hogy leigazoljuk vagy sem, mert a játékosnak más kérői is voltak. Ilyen eset mindenhol előfordulhat, de amit mondott, nagyon rosszul esett.

Az ő nyilatkozatát követően a szurkolók indulatosan reagáltak, és kritizálták a kollégáimat, akik mind megbízható emberek. Úgy gondoltam, hogy nekem ebben a helyzetben ki kell állnom mellettük, hiszen nekik van igazuk.

El akartam mondani a teljes igazságot, tisztességesen, hiszen ezt ígértem a szurkolóknak is, hogy mindig becsületesen tájékoztatom őket. Ennek most volt itt az ideje, addig kell kiteregetni a szennyest, amíg ott van.

Hogyan működik a játékosok felmérése a Sepsi OSK-nál, kinek a felelőssége a döntés?

Mindig is együtt döntöttünk, egyetlen egy alkalommal nem, a már említett Bărbuț leigazolásánál. Lehet hogy a múltban volt olyan igazolás, amit elszúrtunk, de Grozavu mindig mindenről tudott. Minden játékosnál kikértük a véleményét. Ha Hadnagy Attila és Mátyás Attila hibázott, ahogy állítja, akkor ő is hibázott, mert neki is szerves része volt a folyamatban. Nekem nincs időm Csuncsukovot és Bojicot felmérni, ez a kollégáim dolga.

Grozavu arról is beszélt, hogy számára átláthatatlanok voltak a klub pénzügyei. Van olyan Liga1-es klub, ahol az edző beleszólhat a pénzügyekbe?

Nincs. A Manchester Unitednél van ilyen, de Romániában nincsenek menedzserek. Ő azt szerette volna, hogy a menedzseri teendőket is rábízzuk, de nekünk erre külön stábunk van, mi értelme lenne tartani az embereket, ha elvesszük a munkájukat? Egyébként nincs szó arról, hogy teljesen kizártuk volna, tudta például, hogy a klubnál mennyit kap egy játékos, és azt is hogy a legnagyobb járandóság, amit kifizetünk, az 10.000 euró, de azt is csak 1-2 futballistának.

Melyek voltak a szerződésbontás feltételei?

Csak úgy tudtunk szerződést bontani, hogy tovább fizetjük, nem volt hajlandó másképp megegyezni. Emiatt még rosszabbul estek a nyilatkozatai, hiszen a fizetését jövő júniusig még tőlünk kapja.

Én most is azt mondom, hogy az érdemeit nem lehetett elvitatni, de ez nem jogosítja fel arra, hogy bármit mondjon. Magam miatt nem mondtam volna semmit, de a kollégáimat, pláne ha igazuk van, meg kell védenem. Nem is értem, hogy miért kellett ilyet nyilatkozzon, valószínűleg a saját mundérját védi, hogy más csapattól is kapjon egy esélyt.

Voltak jelei annak, hogy ennek „csúnyább” vége lehet?

Az utóbbi időben voltak problémák, például, amikor hosszabbítottunk. Azt mondtam magamban, hogy mindenképp meg akarom tartani, mert Európába vitte a csapatot. Ő azt mondja hogy nem azért tettük ki őt, mert rosszul játszottak, mert a játék szép volt. Szerintünk hiába volt egy csomó helyzetünk, ha azokat nem lőjük be. Mindenki tudja, hogy hány pontunk volt Grozavuval, hány meccset nyertünk. [A Sepsi OSK ebben a szezonban Leo Grozavuval 12 meccsből 10 pontot szerzett a Liga1-ben, hét döntetlen és négy vereség mellett mindössze egy győzelemmel.] A fociban az eredmény beszél.

Grozavu elkövette azt a hibát, hogy elküldte Achachbart a második csapathoz. Ezt követően a megkérdezésünk nélkül Golofcát és Fofanát is kitette. Itt muszáj megemlíteni, hogy Golofca elküldése komoly kérdéseket vet fel, hiszen a játékost ő maga kérte, ráadásul 100.000 eurós átigazolási pénzt fizettünk érte. Azt mondta, hogy ez a klub dolga. Hát de ez nem így működik, hogy sárba vetjük a pénzt. Nem palhatjuk el a pénzt, mert egy perc alatt elfogy.

Aztán Grozavu úgy összeveszett a kapusedzővel, hogy nem akart többet vele dolgozni. Megpróbáltam őket kibékíteni, de azt is mondtam neki, hogy ez egy munkahely, nincs olyan, hogy azt mondja valaki, hogy én ezzel a munkatársammal nem akarok többet dolgozni!

Sándor István barátom, akinek a tanítványának tartom magam, mindig azt mondta, hogy a klub az első, a csapat a második és az egyén a harmadik. Ezt megtanultam, senki nincs előbb, mint a klub. Mindenkinek mindent meg kell tenni. A klub érdeke a legelső. A klubnak a pontok és a hangulat alapján a váltás volt az érdeke. Több játékos is megkeresett, hogy valamit meg kellene változtatni, mert ez így nem mehet tovább. Amikor megjött Bergodi, akkor én azt mondtam a fiúknak, hogy én segítettem nektek, most segítsetek ti. Minden elismerésem az övék.

Ha megnézzük az előző meccseket, akkor az eredmény minket igazol. Biztos vagyok benne, hogy Bergodival a klub el fogja foglalni a méltó helyét.

Hogyan fogadta az öltöző a váltást?

Az öltözőben volt pár ember, aki örömtáncot lejtett, most ne menjünk bele a nevekbe, mert lényegtelen, a Sepsi OSK szurkolói úgyis tudják, kik lehetnek azok. Az öltöző pozitívan fogadta a változást, és ez az eredményeken is látszik.

Milyen most a klub anyagi helyzete? Megviselte a klubot az edzőváltás?

Persze, hogy megviselte, de azért nincs baj. Sajnos most két edzőt kell fizetnünk, abból az egyiket lehetne egy játékosra költeni. De ez van. Bergodi szerződésében van olyan záradék, hogy ha nem érjük el a felsőházat, akkor automatikusan megszűnik a szerződés, ha mi úgy akarjuk. Ő ezt bevállalta, minden tiszteletem az övé, megnyugtató ez az önbizalom. Nagyot tetszik, hogy Bergodi tudja, hogy adni is kell a futballban, és nem csak kapni. Ezután csak ilyen edzőt szeretnék, nem olyant, aki csak idejön, és nem motivált, mert tudja, hogy úgyis megkapja a fizetését.

Bergodi három meccséből kettőt már megnyert, az első találkozót a CFR ellen játszotta, ebben a helyzetben az a vereség várható volt. A kupában elért győzelmét és a Dinamo elleni meccsét látva, most felcsillant a remény, hogy lehet jobb is, hogy elfoglalhatjuk a minket megillető helyet a tabellán.

Borítókép: Diószegi László Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális