2021. szeptember 19. vasárnapVilhelmina

Rajz Tamás: a Háromszéki Ágyúsok hosszútávon az Erste Ligát célozzák meg

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 21:21 GMT +2, 2021. szeptember 01.

Székelyföldön újabb együttes alakult, a Háromszéki Ágyúsok a román jégkorong-bajnokság legújabb csapata.


Az indulásról, a koncepcióról, a nagy tervekről kérdeztük Rajz Tamást, a csapat sportigazgatóját.


(fotó: Háromszéki Ágyúsok Facebook)

Honnan jött az ötlet, hogy egy újabb jégkorong-csapatot alapítsanak?

Nem ötletnek nevezném, inkább igénynek, vágynak. A társadalom szülte meg ezt az igényt, ezt a vágyat, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen évtizedekre visszanyúló történelme van a sportnak. Mindkét városnak volt együttese, már amikor azok megszűntek, érezni lehetett, hogy ezeknek a közösségeknek nagy szüksége van egy csapatra.

Mi lenne a projekt legfőbb célja?

Az a cél, hogy a Székelyföldön nevelkedő jégkorongosokat visszanyerjük, a Bukarestbe, Galacra, vagy akár Magyarországra kitelepült játékosok jöjjenek vissza. Igényes, minőségi versenyhelyzetet szeretnénk nekik teremteni.

Tehát, ha a játékospolitikát nézzük, akkor az „utánpótlásnevelés vagy légiósok” kérdésben Önök egyértelműen az utánpótlásnevelés mellett teszik le a voksukat?

Igen, ezt szeretném kiemelni, hogy a „mi gyerekeinket” szeretnénk szerepeltetni. Ha légióst igazolunk, akkor elsősorban inkább a karaktert nézzük, csak utána jön a teljesítmény. Ennek két oka van. Az első, hogy az anyagi lehetőségeink minket egy bizonyos tudásszintű légióskategóriára korlátoznak. Ebben a kategóriában nagyjából ugyanannyit tudnak a játékosok, az egyik kicsit gyorsabban gondolkozik, a másikuk egy kicsivel jobb fizikailag, de mindent egybevéve azonos játékerőt képviselnek. Azonos játékerő esetén pedig fontossá válik a játékos emberi kvalitása, nem mindegy, hogy kit hozunk az öltözőbe.

A második ok, hogy mi egy erős hazai bázisra építünk, többségében fiatal játékosokkal, olyan karakterű légiósokra van szükségünk tehát, akik fel tudják emelni, tanítani tudják a fiatalokat. Hat légióst engedhetnénk meg magunknak, de csak öt lesz a keretben, így több hely marad a fiataloknak. Az ötödik légiósunkat még nem igazoltuk le, úgy döntöttünk a stábbal, hogy menjünk neki a bajnoki évadnak a jelenlegi kerettel, és aztán ha egyik ifi sem válik be, és mindenképp szükség lesz még egy játékosra, csak akkor igazoljuk le az ötödiket is.


(fotó: Háromszéki Ágyúsok Facebook)

Említette, hogy a költségvetés szűkíti az igazolható játékosok skáláját? Mekkora a klub büdzséje, és ez hogyan viszonyul a Csíkszeredai Sportklub vagy a Gyergyói Hokiklub költségvetéséhez?

Most már kimondhatjuk a számot, a két város és a megye fejenként 200.000 euróval járult hozzá a csapathoz, ez 600.000 eurót jelent. Bár a pontos számokat nem ismerem, azt ugye tudjuk, hogy az Erste Liga csapatai általában egymillió euró fölötti éves büdzsével rendelkeznek, így a mi költségvetésünk nagyjából 50-60 százaléka az övéknek. Romániai szinten ez a költségvetés a középmezőnybe elég, valahol a Steaua és a Galac közé. Az is elképzelhető, hogy egy szinten vagyunk a Galaccal, így azt sem zárnám ki, hogy a felsőházba fogunk tartozni.

Előfordulhat, hogy fel tudják venni a versenyt a Csíkszeredával vagy a Gyergyóval is?

Szerintem jó meccseket fogunk játszani velük, amikor összeáll a csapat. Ők, ahogy a Brassói Corona is, Erste Ligás csapatok, magas szinten állnak, de ha ügyesek vagyunk, elkaphatjuk őket. Ami szerintem előnyt jelent nekünk, hogy a Sportklub és a HK az Erste Liga mellett a román bajnokságban is érdekelt, ez azt jelenti, hogy 80 meccset fognak játszani egy bajnoki szezonban, így előfordulhat, hogy a román bajnokság egyes mérkőzésein - pihentetés miatt- , nem fognak teljes kerettel felállni. Ebben az esetben elkaphatjuk még ezeket a csapatokat is.


(fotó: Háromszéki Ágyúsok Facebook)
Érthető célok és ismerjük a költségvetési viszonyokat, hány sorban gondolkodnak a Háromszéki Ágyúsok?

Ez egy érdekes kérdés, a jégkorong ma már annyira felgyorsult, hogy mindenki négy sorban gondolkodik, így mi is. Megvannak az elképzeléseink, edzőnek Pär Torstenssont, a fiatal, svéd edzőt választottuk, aki a norvég Lillehammer csapatától szegődött hozzánk. Azért tartom kitűnő választásnak, hogy ő lett a trénerünk, mert Norvégiában nagyon sokat foglalkozott ifijátékosokkal, komoly tapasztalattal rendelkezik ilyen téren, és ez pont passzol a mi helyzetünkhöz, hiszen rendkívül fiatal csapatunk van, az átlagéletkor mindössze 22 év. Az ő szelektálási elvei alapján három fiatal játékos is a felnőtt keret tagja lett, így Kernászt Máté, Móré Valter és Pál Bence is a csapat része.

Tegyük fel, hogy az első szezonban sikerül felsőházban lenni a bajnokságban, a második évben el tudják kapni az egyik nagycsapatot. Hogyan épül fel az üzleti modell, hogyan lépnek előre? Mik a távlati tervek?

Három fázisban gondolkodunk. Az első fázis, a közeli célokat jelenti, most elsősorban az a feladatunk, hogy a fiatal játékosokat hozzászoktassuk a felnőtt versenykörülményekhez. Fel kell nőniük a feladathoz, meg kell érezniük a felelősség ízét és húzóemberré kell válniuk a csapatban. Az első év célja tehát a profivá válás és természetesen a közönség kiszolgálása. Az első évben az eredmények nem feltétlenül fogják tükrözni a pályára tett teljesítményt, adott esetben kikaphatunk nagyobb arányban a Sportklubtól vagy a HK-tól. A szívünk- lelkünk ott kell hagyjuk a jégen...

A második év célja, hogy mentálisan annyira megerősítsük őket, hogy nagyobb terhet is elviseljenek. Nyilván ha ez sikerül, és emellett megkapjuk azokat a támogatásokat, amiket most, vagy akár újabb támogatókat is tudunk szerezni - gondolok itt a magánszektorra például -, akkor harmadik évben már elkezdhetünk beszélni az Erste Ligáról. A EL-be való felvételről azt kell tudni, hogy két évig figyelik a csapatokat, mielőtt megengednék nekik a csatlakozást. A harmadik évre tehát szeretnénk elindítani a felvételt az Erste Ligába, ha ez nem sikerül, akkor csúcsra járatjuk a csapatot és a negyedikben próbáljuk meg.


(fotó: Háromszéki Ágyúsok Facebook)

Hol fogják játszani a meccseiket és mekkora közönségre számítanak?

Kézdivásárhelyen az újonnan épült, szupermodern csarnokban fogunk játszani, és nagyon remélem, hogy telt ház előtt. Terveink szerint fogunk edzéseket tartani a sepsiszentgyörgyi Ballon-jégpályán is.

Hogyan reagált a sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi közönség arra, hogy megalakult a Háromszéki Ágyúsok?

Nagyon pozitívan, ezért is mondom, hogy ez nem pusztán ötlet volt, hanem egy igény. Annak ellenére, hogy egy újonnan alakult csapat nehezen vonzza be a közönséget, a mi meccseinken 80 százalékban tele volt az aréna, az üres helyeket pedig az esetleges pozitív Covid-teszteknek tudjuk be.

Milyen a viszony a Csíkszeredai Sportklubbal és a Gyergyói HK-val?

Azt mondanám, hogy jó a viszony. Persze vannak súrlódások, ahogy mindenhol máshol, de mindig kibékülünk, mert végül is egy nagy család vagyunk. Probléma nélkül igazoltunk a Sportklubtól például, egymást segítve és kommunikálva működünk. A jégkorong összeköt minket.

Borítókép: Háromszéki Ágyúsok Facebook-oldal

jégkorong Románia KupajégkorongHáromszéki ÁgyúsokRajz Tamás
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális