2024. március 29. péntekAuguszta

Románia egyetlen paralimpiai bajnoka még egyszer nekigyürkőzik, hogy történelmet írjon

Gál László Gál László utolsó frissítés: 12:18 GMT +2, 2021. augusztus 27.

Igaz, már az is történelmi, hogy miniszterként egyáltalán elindul.


Kedden elkezdődött a tokiói paralimpia, amelynek egyik sztorija mindenképp az lehet, hogy épp egy hivatalban lévő sportminiszter is részt vesz rajta. Az külön érdekesség, hogy ez a miniszter történetesen romániai magyar, aki még esetleg érmet is nyerhet.

A romániai parasport története nem olyan gazdag érmekben, mint az olimpiai (az olimpia előtt írt visszatekintők itt, itt és itt olvashatók el). A romániai sportolók eddig négy érmet nyertek paralimpiákon, ezek közül hármat éppen Novák Eduárd jelenlegi ifjúsági és sportminiszter. Novák volt az első, aki érmet nyert az országnak. A 2008-as pekingi paralimpia országúti egyéni időfutamában (LC2 sérülési kategória) lett ezüstérmes majd négy évvel később ő lett Románia első paralimpiai bajnok is. Ennek a történetét fogjuk most felidézni, illetve annak is utánajárunk, hogy mire juthat most a miniszter. 

A története eléggé közismert. Novák eredményes gyorskorcsolyázó volt, többszörös országos bajnok és csúcstartó. Az 1994-es gyorskorcsolya világbajnokságon alig 18 évesen a 11. helyen végzett, és már az 1998-as naganói téli olimpiára készült, amikor 1996 januárjában egy olaszországi versenyre utazva balesetet szenvedett, és amputálni kellett a jobb lábfejét. A gyorskorcsolyázást abba kellett hagynia, de nem adta fel az olimpiai álmait, folytatta a sportolást.

Protézist kapott és parakerékpárosnak állt.

Romániában sem parakerékpározás, sem semmilyen parasport nem létezett abban az időben. 1998 és 2001 között amatőrként versenyez, majd 2001 elején saját klubot alakít Csíkszeredában. A Tusnád Cycling Teamben nem csak fogyatékkal élők voltak és vannak, sőt, Novák is csupán évente három-négy alkalommal indult csak a fogyatékkal élők között, egyébként a profi csapatában tekert.

"Az emberek röhögtek rajtam, mikor felöltöztem biciklis ruhába, mert itt, ezen a vidéken addig csak a télisportok mentek" - mesélte korábban arról, hogy milyenek voltak a viszonyok Csíkszeredában, amikor elkezdett kerékpározni. Az eredmények viszonylag hamar jönnek. A 2004-es athéni paralimpián már negyedik az országúti mezőnyversenyben, akkor pályán még nem indult. Romániában akkor sem volt velodrome, ahol pályán edzhetett volna, ahhoz külföldre kellett járnia edzőtáborozni.

A 2006-os svájci világbajnokság hoz számára áttörést, akkor nyer először világbajnoki érmet az országúti egyéni időfutamban, majd a 2007-es bordeaux-i világbajnokságon az országúti mezőnyversenyben szerez ezüstérmet. Ezek után egyértelmű, hogy a pekingi paralimpiára éremesélyesként érkezik. A pályán kétszer is épp csak lemarad a dobogóról, a 4000 méteres üldözőversenyben, illetve a 1000 méteres állórajtos időfutamban is a 4. helyen végez a LC2 sérültségi kategóriában, de az utánuk következő országúti egyéni időfutamversenyben a cseh Jiri Jezek mögött ezüstérmet nyer. Ezután következik Novák parakerékpáros pályafutásának legfényesebb szakasza.

Embed from Getty Images

A 2009 szeptemberében szervezett bogognoi országúti világbajnokság egyéni időfutamában világbajnok lesz, épp a pekingi paralimpián őt legyőző cseh versenyző előtt, majd két hónappal később a manchesteri pálya-világbajnokságon a 4000 méteres üldözőversenyben és az 1000 méteres állórajtos időfutamban is ezüstérmes. Ezután egy szűkebb esztendő következik, 2010-ben nem nyer érmet, igaz, akkor csak országúti vb-t szerveztek Kanadában, a pálya-világbajnokság abban az évben kimarad. Közben a versenykategóriákat is átalakítják, ezután a C4-es sérültségi kategóriában versenyez, és jobbára nyer.

2011-ben a dániai Roskilde-ben van az országúti verseny, ahol szinte tökéletes. A mezőnyversenyben - ami soha nem tartozott az erősségei közé - az olasz Michele Pittacolo mögött ezüstérmes, míg az egyéni időfutamot ismét megnyeri. A pályaversenyek viszont kevésbé mentek neki Montichiariben, az üldözőversenyben "csak" egy bronzot nyert.

Következett a 2012-es paralimpiai év. 

A felvezető nem is sikerülhetett volna jobban, a februári Los Angeles-i pálya-világbajnokság üldözéses versenyében ismét világbajnok lesz. Mindezt úgy, hogy a döntőben a világcsúcstartó Jiri Jezeket közel három másodperccel verte, pedig az előfutamban a cseh még 1,6 másodperccel volt jobb nála. Az 1000 méteres egyéni időfutamában bronzérmes, ebben a számban is előzte a cseh riválisát. Ezután nyilatkozta az Indexnek, hogy a londoni paralimpián két számban szeretne diadalmaskodni, az országúti egyéni időfutamban és pályán, a 4000 méteres egyéni üldözőversenyben.

„A mezőnyversenyre nem tudnék felkészülni, és egyedül nehéz is követni, hogy mire kell reagálni a futamon, de megmondtam, én két aranyért megyek. Eddig minden jól alakult, bízom a jó eredményben, csak az isten adjon egészséget” - mondta a vb után. Végül összesen négy számban indult. Először pályán versenyeztek. Augusztus 31-én az 1000 méteres egyéni időfutammal kezdődött számára a paralimpiai viadal, végül a 7. lett, de ebben együtt versenyezett a C4 és C5 kategória. Egy nappal később az üldözőversennyel folytatódott a parakerékpárosok viadala, Novák pedig már az előfutamban odatette magát, 4:40.315-tel világcsúcsot tekert, és bejelentkezett az aranyéremért. Ez után következett a döntő, ezt nem írom le, helyette egy az egyben megmutatom. Novák futama 7:20-nál kezdődik, az ellenfele a már sokat emlegetett cseh Jiri Jezek.

Négy nappal később következett az egyéni időfutam immár az országúton, bajnokként. Lehet, már nem is volt annyira motivált, nem ő lett volna az első sportoló, aki miután nyer, a következő versenyen, már nem tud annyira koncentrálni, de az is lehet, hogy a cseh riválisa akarta nagyon azt a bajnoki címet. Végül 7 másodperccel lemaradva a cseh riválisa mögött ismét ezüstérmet nyert. Jezek 32:59.92-őt hajtott, míg Novák ideje 33:06.93. Az országúti mezőnyversenyben végül a 8. helyen zárt, de ott megint együtt versenyeztek a C4 és a C5 kategória indulói.

2013-ben még villant egyszer, a kanadai Baie-Comeau-ban szervezett országúti vb-n két bajnoki címet is bezsebel, egyéni időfutamot és a mezőnyversenyt is megnyeri. Mindkétszer a cseh riválisa előtt győz. Ezzel összesen már ötszörös világbajnok parakerékpározásban, nem is meglepő, hogy amikor ezek után bejelentkezik a Román Kerékpáros Szövetség elnöki tisztségéért, egyetlen szavazat előnnyel ugyan, de a csíkszeredai sportolót megválasztják. Novák lehetséges 27 szavazatból 14-et kap a sportági szövetséget korábban vezető Ion Badeaval szemben. 

Embed from Getty Images

Ekkora már egyértelműen túl van sportolói karrierje csúcsán. 2014-ben egy bronzérmet nyer a világbajnokság üldözéses versenyében, 2015-ben két ezüsttel gazdagodik az éremgyűjteménye, az országúti mezőnyversenyben és a pályán üldözésesben lesz második a vb-n. A 2016-os paralimpián az országúti mezőnyversenyben a 9., az országúti egyéni időfutamban a 6., míg pályán, az üldözőversenyben az 5. helyen végez. Közben szinte teljesen kicserélődik a mezőny, már a szlovák Jozef Metelka számít a kategória nagy esélyesének szinte minden számban, aki Nováknál kereken egy tízessel fiatalabb, és még csak nem is ő a legfiatalabb az élmezőnyben. Viszont 2016-ban sem marad világbajnoki érem nélkül, a pálya-világbajnokság scratch versenyében lesz második az ausztrál Kyle Bridgwood mögött.

2017-ben nem indul a vb, 2018-ben pedig minden számban lemarad a dobogóról. Ezután valószínűleg sokan feladták volna a versenyzést, de Novák még akart egy olimpiát, 44 évesen 2020-ban. És ezért mindent belead. 2019-ben az országúti egyéni indításos versenyben újra érmes, bronzot nyer a hollandiai Emmenben, míg pályakerékpár üldözéses versenyében a 4. a hollandiai Apeldoornban szervezett vb-n. Érződik, hogy nagyon hegyezi a formáját a paralimpiára. A 2020 februárjában szervezett kanadai pálya-világbajnokság üldözéses versenyben már ezüstérmes, az 1000 méteres egyéni indításosban pedig bronzot nyer. A járvány viszont áthúzza a számításait, a paralimpiát elhalasztják egy évvel, és közben az RMDSZ is felajánlja neki a sportminiszteri tisztséget, ami egy olyan lehetőség, amit nem lehet visszautasítani.

Ezek után az idei országúti világbajnokságon értelemszerűen nem vehetett részt. Az Indexnek tavaly decemberben azt nyilatkozta, bízik abban, hogy tavaszra olyan csapatot tud összerakni a minisztériumban, akik önállóan is tudják végezni a munkát, és akkor neki marad egy kis ideje az edzésekre. 

Embed from Getty Images

"De persze minden attól függ, hogy mennyi munkám lesz. Egyszer meg kell néznem januárban a körülményeket, hogy megértsem az egész rendszert. Tudni kell, hogy a sport az a terület, amely a második legnagyobb épületvagyonnal rendelkezik Romániában, amely részben nem is funkcionális. Elképesztő munka lesz ennek csak a felmérése. Pillanatnyilag nem is tudom, hogy mi vagyunk, sportminisztérium vagy ingatlanügynökség. Konkrétan fel kell térképezzem, hogy mivel rendelkezünk, mekkora a vagyonunk. 2021-re a legfontosabb projektem az új román sportstratégia megalkotása lesz. Eddig ilyesmi nem volt" - nyilatkozta decemberben, ami már azért a hangsúlyok eltolódásáról árulkodik értelemszerűn. Hogy végül mennyi ideje jutott edzeni, meglátjuk majd a tokiói paralimpián. Nyilván nem véletlenül nem szoktak a sportminiszterek olimpiákon indulni. Ő maga is csak augusztus közepén erősítette meg, hogy ismét részt fog venni a játékokon.

Kik érhetnek még oda Tokióban? 

Romániát összesen hét sportoló képviseli az szeptember 5-ig tartó játékokon, és a Japánba utazó delegáció összesen 15 tagot számlál. A sportolók mellett edzőik és az őket felkészítő csapat más tagjai alkotják a küldöttséget. Kísérők vagy orvosi csapat nem utazhat ki a versenyzőkkel a szabályok szerint. Novák mellett kerékpárban Eduard Moescu versenyez még Tokióban. Asztaliteniszben Bobi Simion, cselgáncsban Alex Bologa, atlétikában Octavian Tucaliuc és Tabita Vulturar, míg íjászatban Eugen Pătru fogja Romániát képviselni.

A paralimpiai bizottság alelnöke, Ciprian Anton korábban az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy három éremre lát lehetőséget, Novák mellett a kolozsvári Alex Bologa és a valamelyik atléta érhet oda. „Nagyon nehéz az éremszerzési célokról beszélni, mert nem szeretnénk, ha nyomás alatt lennének a versenyzők” – mondta a tokiói román delegáció vezetője.

Alex Bologa éremszerzése egyáltalán nem lenne meglepetés dzsúdóban, már a 2016-os rió paralimpián is nyert egy bronzot, pedig az volt élete első paralimpiája. Egyébként Novákon kívül ő az egyetlen, aki érmet tudott szerezni eddig Romániának a paralimpiákon. 2017-ben és 2019-ben is Európa-bajnok volt kategóriájában, 2019-ben pedig a világranglistát is vezette, tehát az éremszerzés abszolút benne van a pakliban. Cselgáncsban csak látássérültek versenyeznek. 

Atlétikában talán Octavian Tucaliuc számít esélyesebbnek, aki a látássérültek között versenyez 100 méteres síkfutásban és gerelyhajításban. Ő azt a célt fogalmazta meg a játékok előtt, hogy Tokióban 100 méter síkon szeretne bekerülni kategóriájában (T13, F13) a legjobb hat közé. Nem lehetetlen vállalkozás. A 2018-as Európa-bajnokságon már sikerült neki, pedig akkor mindössze néhány éve atletizált versenyszinten. Novákon kívül minden éremesélyes a kolozsvári Club Sportiv Lamont versenyzője, amit a Román Paralimpiai Bizottság jelenlegi elnöke, Sally Wood Lamont alapított még 2000-ben. A klub számít a romániai parasport fellegvárának, az aktív sportolók jelentős része innen kerül ki. Tucaliuc is csak azután kezdett el edzeni, miután Kolozsvárra került a látássérültek iskolájába, ahonnan aztán elhívták egy edzésre. 

Bár nem Romániának versenyez, mert az országban egyszerűen nem létezik kerekesszékes vívás,

mindenképp érdemes lesz a figyelni a szatmári születésű Osváth Richárd versenyzését is. Osváth 9 évesen kezdett el vívni a híres szatmári vívóiskolában, amely olimpikonok sorát adta már a román (és nem csak, hanem a német vagy magyar) sportnak. 10 évet vívott Szatmárnémetiben. Ifi-válogatott volt, országos és Balkán-bajnokságokon nyert. Aztán egy térdsérülés és a hiányos rehabilitáció miatt a bal térde lemerevedett, egyáltalán nem tudja behajlítani. (Kerekesszékes vívás A kategóriájában amputáltak és mozgásszervi betegségben szenvedők versenyeznek, nem feltétlenül kell kerekesszékhez kötöttek legyenek, míg a B kategóriában gerincsérültek szerepelnek, akik kerekesszékben élik az életük.)

Embed from Getty Images

Mivel Romániában nem létezik kerekesszékes vívás, ezek után Magyarországon próbált szerencsét, és elég hamar jöttek a sikerek. 2011-ben már Európa-bajnok, 2012-ben a londoni olimpián kerekesszékes tőrvívásban bronzérmet nyer (ezután készített vele interjút a TOTB), míg a 2016-os riói olimpián két ezüstéremmel gazdagítja érmeinek kollekcióját, tőr- és kardvívásban is 2. helyezett. 2017-es világbajnokságon tőrvívásban bajnoki címet szerez, míg kardban ezüstérmes. Azóta egy kicsit már romlott a formája, de kvalifikálta magát Tokióba, ahol egy éremre mindenképp esélyes lehet. Kardban már szerdán versenyez, míg augusztus 28-án, szombaton kerül sor a férfi kerekesszékes tőrvívás küzdelmeire. Magyarországról egyébként összesen 37 sportoló vesz részt a paralimpián.

paralimpiaNovák Károly Eduárd
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális