2022. aug. 16. keddÁbrahám

Rátenyerel a CFR az újraindítás-gombra? Visszatér a klubhoz Dan Petrescu?

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 17:29 GMT +2, 2021. augusztus 25.

A romániai sportsajtó értesülései szerint a regnáló bajnok vezetősége előrehaladott tárgyalásokat folytat Dan Petrescuval.


A jelenlegi helyzet

A CFR idén nem teljesít rosszul, de a jó sem ilyen, legalábbis az elmúlt években megszokott performanszokhoz képest biztosan nem. A kolozsvári gárdát simán kiejtette a svájci bajnok Young Boys a Bajnokok Ligája selejtezősorozatából, a Crvena Zvezda ellen pedig Șumudică elbukta az első meccset 4-0-ra, nem igazán látni olyan forgatókönyvet, amelyben a Liga1 regnáló bajnoka, nem az egyes szurkolók által „konfetti ligának” becézett Konferencia Ligában folytatja.

A román élvonalban ehhez képest robog a meggybordó mozdony, hatból hat győzelemmel, száz százalékos teljesítménnyel uralja a táblázatot. Sokatmondó adat, hogy Marius Șumudică minden meccset egygólos különbséggel nyert meg, az eddigi mérkőzéseken kijött, hogy a CFR kerete jobb, mint a legtöbb csapaté, Európában viszont ennyi nem volt és nem lesz elég, még a KL-ben sem. Mivel eddig, hogy a selejtezőkben nagyobb esély legyen továbbjutni, jobbára a cserekerettel vitézkedett a bajnokcsapat a romániai élvonalban, előbb-utóbb az a kérdés is felmerülhet, hogy vajon meddig bírja a B-csapat. Még a CFR tapasztalt és minőségi padjától sem reális elvárás, hogy december közepéig folyamatosan szállítsa a győzelmeket.

A klubmodell és a jövő

A Konferencia Liga pedig fontos, a CFR klubmodellje nem csak a bajnoki címekre, hanem az európai kupákban megszerezhető pénzre is épít. A kolozsváriak (a FCSB-vel ellentétben) a játékoseladásból nem számítanak komoly összegeket keresni, a jó európai szereplés tehát elengedhetetlen a klub sikerességének fenntartásához. Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk a fennálló helyzetet, többszörösen is rossz, hogy Șumudică nem pusztán az európai kupák selejtezőiben nyújt „visszafogott” teljesítményt, hanem a hazai meccseken sem brillírozik.

Dan Petrescu visszahozása ezért is lenne logikus lépés, az egykori Chelsea-játékos, miközben ellentmondást nem tűrve szállította a bajnoki címeket, kitűnő teljesítménnyel rukkolt elő nemzetközi szinten is, a CFR nagy Európa Liga-menetelése egyértelműen az ő szakértelmét dicséri. A Lazio – Rennes – Celtic csoportban elért 12 pont, és a (későbbi győztes) Sevilla elleni két döntetlen pazar teljesítmény, a bukdácsoló és lejtmenetben levő román futballtól. Nem kérdés, hogy Petrescu (minden hibájával együtt) megfelelő ember lenne a feladatra, rádásul februárban jött el a Kayserisportól, az elmúlt fél évben nem vállalt munkát, így bőven kipihenhette magát és felkészülhetett az újabb feladatra.

A váltásra a mostaninál jobb alkalom nem kínálkozhat, hiszen a következő forduló után két hetes szünet jön, ami alatt a válogatottak kapnak szerepet, így zökkenőmentesebben lehet megoldani az edzőcserét. Ha figyelembe vesszük, hogy a CFR a csütörtöki meccsek miatt ráadásul kettős terhelés alatt is lesz decemberig, a cserére tényleg nem látunk a következő periódusnál jobbat a naptárban.

Kommunkáció, szurkolók és konfliktusok

A meggybordó mozdony általában nem sípol ok nélkül, már-már rejtői magasságokba emelkedik a kolozsváriak kommunikációja, ha a CFR-t nem kérdezik az edzőváltásról és mégis közleményt ad ki, akkor általában már zajlanak a tárgyalások a tréner leváltásáról. A regnáló bajnok néhány napja megerősítette Șumudică pozícióját, ez sok jót nem jelent az Astrával bajnokságot nyerő edzőre nézve.

A szurkolók is negatívan állnak a bukaresti edzőhöz, immár a nyertes meccsek után is kritizálják a trénert a közösségi médiában. Az öltözőben sem jobb a helyzet, román sajtóértesülések névtelen forrásokra hivatkozva (ami kétségessé teszi a valóságértéküket) arról írtak az elmúlt napokban, hogy nem elég, hogy Șumudică a sajtóban kritizálta a játékosait Zvezda ellen elszenvedett 4-0-s vereség után, ráadásképp még össze is veszett Deackal, Camorával és Hobannal, valamint arra kérte a CFR vezetőit, hogy engedjék el ezeket a játékosokat. Hoban még hagyján, de Deac és Camora klublegenda, ráadásul most is húzóemberek, kizárt, hogy a CFR szerződést bontana velük. Șumudică teljesen fölöslegesen vállalna fel konfliktust ezzel a duóval, hiszen a vezetőség támogatását élvezi mindkét játékos, ráadásul mindketten hangadók is az öltözőben.

A CFR poilitikájába nem fér bele, hogy egy edző nekimenjen a játékosainak a sajtóban, ahogy az sem, hogy az öltözői konfliktusok napvilágra kerüljenek. Ezt Petrescu mindig jól oldotta meg, sosem kritizált senkit, sőt többnyire megvédte a játékosokat a sajtótól. Bár Șumudică a Chipciu-ügyet egész jól elsikálta, a Zvezda elleni kivonulás mindent elrontott. Az alábbi videó a kivonulás előtti pillanatokban kezdődik, ha valakinek van ideje, érdemes megnézni az egészet, hű képet kapunk a tréner konfliktuskezelési módszereiről. 

(Șumudică dühösen kivonult a sajtótájékoztatóról)


Hatból hatot nyert és mégis kirúgják?

Șumudică menesztésének van egy erkölcsi vonatkozása is, ha csak és kizárólag az eredményeit nézzük, nem törődünk sem a mutatott játékkal, sem a szurkolók reakcióival, akkor elmondhatjuk hogy az elvárt szinten teljesített. A nála gyengébbeket (Borac Banja Luca, Lincoln Red Imps) búcsúztatta, a nála jobbaktól (Young Boys, Crvena Zvezda) kikapott, a bajnokságban pedig hatból hatot nyert. Ha a CFR most leváltja, azzal azt is mondja, hogy ennél többre számított, amikor alkalmazta, ami mindent figyelembe véve talán túlzó elvárás. Felmerül a kérdés, hogy ha ez a teljesítmény nem elég, akkor milyen elvárásai vannak a vezetőségnek a CFR-rel szemben?

A fentiekkel együtt azonban, kontextusában vizsgálva a dolgot, hiába vállalhatók Marius Șumudică eredményei, ha a körülmények nem adnak okot bizakodásra, ha a szurkolók nem állnak a csapat mellett, ha a tréner elveszti az öltözőt, és ha a jövő bizonytalan. A CFR vezetősége tudja, hogy ebben az évben minden adott a bajnokság megnyeréséhez és a jó európai szerepléshez, így nem lennénk meglepve, ha regnáló bajnok visszahozná története legjobb edzőjét. Hogy a CFR hajlandó visszatérni a korábbi állapotokhoz nem kérdés, a napokban tájékoztattuk kedves olvasóinkat a négyszeres bajnok Bordeianuval folytatott tárgyalásokról. Ha a CFR kiesik a Crvena Zvezda ellen (és szerintünk nem kérdés, hogy ki fog), akkor a legvalószínűbb forgatókönyv szerintünk az, hogy legkésőbb hétfőn bejelentik Dan Petrescu érkezését. Persze a román ligában soha semmit nem lehet biztosan tudni előre. 

Borítókép: CFR Facebook

CFRMarius SumudicaCamoraDan PetrescuMihai BordeianuEurópa LigaBajnokok Ligája
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális