2024. március 29. péntekAuguszta

A CFR számára elúszott az Európa Liga, a sajtó temeti a román klubfutballt

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 14:54 GMT +2, 2021. augusztus 18.

A CFR csütörtök helyett kedd este játszotta le az Európa Liga-selejtező play-offjának odavágóját, szerda reggel már katasztrófáról írt a sajtó.


A mérkőzés dicstelen eredménnyel zárult, megalázó, 4-0-s vereséget szenvedtek Marius Șumudică fiai.

A Liga1 regnáló bajnoka gyakorlatilag öt perc után dobhatta is ki a meccstervét, ennyi idő kellett ahhoz, hogy a Crvena Zvezda megszerezze a vezetést. Míg a vendégek kevéske helyzetéből mindössze egy kapufára futotta, addig a hazaiak profitálni tudtak a lehetőségeikből, no meg abból, hogy a bolgár Kabakov játékvezető a legotrombább belépőket, legdurvább faultokat is elnézte nekik az első játékrészben.

A vereség után a román sportsajtó természetesen egy emberként ment neki a CFR-nek, lehordva az egyébként tényleg rosszul teljesítő védelmet, a Digisport megaláztatásról ír, a GSP szerint katasztrófa történt, és a játékosok szégyenteljes teljesítményt nyújtottak. Dumitru Dragomir egykori FRF-elnök azt nyilatkozta, hogy nem érti, hogy vezetheti a CFR a bajnokságot.

Kemény szavak, kicsit emlékeztetnek a 15 évvel ezelőtt a magyar sajtóban, a magyar klubok európai szerepléseiről írt sorokra, meglepődni azonban nem kell rajtuk. Nyilvánvaló, hogy a romániai csapatok katasztrofálisan szerepeltek az idei európai kupaselejtezőkben. A Sepsi talán kivétel, újoncként egy tapasztalt kupacsapat ellen játszott két szoros meccset, és esett ki tizenegyesekkel, ennél többet botorság lenne elvárni egy története első európai kupaszereplését vívó csapattól. Különösen akkor, amikor a liga nagyjai szégyenteljes futballt mutatnak…

A FCSB-t a szerény költségvetésű, és még szerényebb keretű Shaktyor Karagandi búcsúztatta, a Craiova az albán Laci ellen maradt két meccsen góltalan. A négy Európában induló csapatból egyedül a CFR nyert párharcot, igaz a Borac Banja Luca és a Lincoln Red Imps elleni továbbjutás távolról sem mondható bravúrnak, különösen az előbbi hagyott keserű ízt a szurkolók szájában, hiszen a bosnyák gárda ellen csak azért tudtak továbbjutni Deacék, mert idéntől eltörölték az idegenben lőtt gólok szabályát. A Young Boys ellen simán esett ki a román bajnokcsapat, a Crvena Zvezda ellen pedig úgy tűnik, hogy már az első meccs után elszállt minden esély.

Amire a román sajtó nem kérdez rá most, de fájdalmas lesz a felismerés később, hogy vajon milyen színvonalon állhat a Liga1 önmagához és a környező országok élvonalaihoz képest, ha a Bajnokok Ligája-selejtező és az Európa Liga-kvalifikáció jobbacska csapatai könnyedén verik azt a CFR-t, amelyik zsinórban négy megnyert bajnoksággal a háta mögött száz százalékos teljesítménnyel, kvázi cserekeretével ötből ötöt nyerve vezeti a Liga1-et? Persze itt felmerülhetne az a kérdés is, hogy vajon nem követett-e el a CFR hatalmas hibát Dan Petrescu elengedésével. A Chelsea ex-játékosa kategóriákkal és szintekkel jobb csapatok ellen szerzett győzelmeket és döntetleneket, gondoljunk csak a Lazióra, a Rennes-re, vagy az Európa Liga későbbi győztese, a Sevilla elleni két döntetlenre, ahol a szenzációs bravúr, a továbbjutás is csak egy peches kezezésen múlt.

Az idei szezonban a kolozsvári csapat nagy lendülettel hajtja a mázlimozdonyt, a Banja Luca elleni továbbjutás még hagyján, az igazi szerencse, hogy az elmúlt évek messze-messze leggyatrább teljesítményével is csoportkörös. A Konferencia Liga raádásul sok szempontból még jobb is, mint az Európa Liga, fizetni alig fizet kevesebbet (3.6 millió euró az EL-csoportkör, 2.9 a KL-főtábla), miközben pontokért járó pénzt és koefficienspontokat sokkal többet lehet szerezni. Ez persze inkább a jobbára külföldieket igazoló klubnak jó, a romániai futballnak nem annyira.

Borítókép: Crvena Zvezda Facebook

Európa LigaBajnokok LigájaFCSBSepsi OSKKonferencia Liga
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális