2021. október 23. szombatGyöngyi

Winners Open Kolozsvár: Fejlődés és színvonal Románia legkomolyabb tenisztornáján

Gál László, Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 10:30 GMT +2, 2021. augusztus 06.

Először szerveztek WTA tornát Kolozsváron, és mi is először mentünk el megnézni, milyen egy rangos tenisztorna, és megmutatni azt, ami a közvetítésekből kimarad.


Ha Németországban vagy esetleg Magyarországon szervezik meg a Winners Opent, akkor valószínűleg soha nem készülhetett volna el ez az anyag. Az történt ugyanis, hogy a nagy nyári sportdömpingben - értsd foci Eb volt és olimpia van - teljesen megfeledkeztünk arról, augusztus elején Kolozsváron WTA tornát is szerveznek, és annak rendje és módja szerint el is feledkeztünk akkreditációt kérni. Kihagyni viszont nem szerettük volna teljesen, elvégre soha nem voltunk még ilyen jelentős teniszeseményen, ezért csütörtök délelőtt, az olimpia magyar szempontból fontos döntőinek a végeztével (itt, itt és itt olvashattok róla beszámolókat), elmentünk szerencsét próbálni a Rózsák parkja mellett található Winners Sport Clubba. 

Itt még nem tudtuk, hogy fogunk teniszt látni vagy sem. 

Két telefonhívás és 15 perc, nagyjából ennyibe telt, amire kézbe kaptunk a belépőkártyánkat. A szervezők szuperkedvesek voltak, eszükbe sem jutott lecseszni, amiért nem kértünk időben belépőt, és igyekeztek segíteni. Ehhez persze kell, hogy Romániában éljünk, ahol hozzá vagyunk szokva, hogy mindig mindent el lehet intézni, és meg lehet dumálni. 

Olyan mint egy zenei fesztivál, csak ezen nem a koncertek a fő attrakció

Vannak támogatói sátrak, ahol különböző aktivitásokat szerveznek, itt is jönnek a lányok, hogy némi személyes adatért nem szeretnénk-e nyerni valamit, de nem igazán éri meg, ha nem akarjuk büszkén hirdetni a Superbet sportfogadó oldalt. Viszonylag szerény felhozatalú food court is áll a látogatók rendelkezésére, és hűsítő italokat is lehet venni, ha már a bejáratnál minden vizet és egyebet kipakoltatnak a táskánkból, és még telefontöltő telepet is felszereltek, de 2021-ben nagyjából elképzelhetetlen anélkül egy magára valamit is adó nagy rendezvény. Annyi különbség van csak, hogy mindenhol megy a tenisz, nem csak a lelátón lehet a labdameneteket követni, hanem kajálás és a babzsákokon való ejtőzés közben is.

Az esemény egyik főtámogatója a Porsche, és jónéhányt lehet belőlük látni a torna helyszínén. 

Természetesen van VIP páholy is, sőt még VVIP rész is a nagyon-nagyon fontos embereknek, aminek néhány pillanatra mi is érezhettük magunkat, ameddig ki nem pattintottak bennünket onnan. Nem mintha akarattal mentünk volna oda, arról sem tudtunk, hogy van ilyen részleg, egyszerűen arra sétáltunk, árnyékos és szimpatikus volt a hely, és senki nem tartott vissza attól, hogy bemenjünk.

Ha Németországban vagy esetleg Magyarországon vagyunk valószínűleg ez sem történt volna meg, minden szépen ki lett volna táblázva, és a bejáratnál álló lány is gondosabban ellenőrizte volna, hogy a mi akkreditációnkon a 7-es számot írja, és nem a 6-ost. Előbbi a mezei újságírók számára kijelölt sátrat jelentette, amit egyébként a teljes ott tartózkodásunk alatt nem sikerült megtalálni, míg utóbbi értelemszerűen a nagyon-nagyon fontos emberek számára fenntartott részt. Na, azt megtaláltuk, még ha nem is kerestük. Ez is Kolozsvár, ahol lazán veszik az útbaigazítást.

A VVIP részleg bejárata, a csendőrök sem állítottak meg, ami nem is csoda, elvégre csendben mentünk be.

A Winners Open egy világszinten jegyzett, komoly verseny

A Winners Open WTA 250-es torna, ami nagyjából a negyedik vonalnak felel meg a női teniszben. A legnagyobb tenisztornák a Grand Slamek, illetve az év végi WTA Finals, ezek 2000 (a Finals esetében 1500) világranglista pontot, és sokmillió dollárt hoznak a a konyhára, őket követik a Premier tornák, amelyek megynerésével minimum 470, maximum 1000 ranglistapontot lehet szerezni és többszázezer dollárt keresni.


A következő két szint a WTA 250 és a WTA 125K, ez alatt pedig az ITF-tornák jönnek. A kolozsvári torna nem csak egy teniszverseny, hanem egy világszinten középmezőnybe tartozó sorozat, ami ugyan nem jelenti azt, hogy a legnagyobb sztárok versengenek érte, hatalmas előrelépést viszont igen, hiszen 2019-ben a győztes mindössze 10.000 dollárt keresett, és nem kapott világranglista pontokat sem, idén pedig 30.000 dollár mellé 250 egység is jár. A kolozsvári szervezők idén szintekkel magasabb mércét ugrottak meg, ezzel  pedig nem csak felhelyezték a várost a tenisz térképére, hanem rögtön az első helyre is ugrottak országos szinten. 

A nevezőkre egyébként nem lehet panasz, az első kiemelt Alizé Cornet egykor 11. volt a világon, a második kiemelt Andrea Petkovic pedig top10-es volt, bár rá inkább a 2014-es  Roland Garrosról emlékezhetünk, ahol az elődöntőben esett ki Simona Halep ellen. Cornet már búcsúzott a Winners Opentől, Petkovic viszont a négybe kerülésért versenyez pénteken, ellenfele a 22 éves, 11 ITF-tornát nyerő, ausztrál Seone Mendez lesz. 


Krystina Pliskova egy nyesés előtt a Katarzyna Kawa elleni meccsen, a kolozsvári Winners Openen 2021-ben

Porschékkel „kikövezett” út vezetett a kettes pályára, ahol a cseh Krystina Pliskova és  a lengyel Katarzyna Kawa csapott össze. Bár a világranglista 62. és 182. helyezettje közötti összecsapás korántsem mondható rangadónak, viszont bizonyos szempontból elég érdekesnek ígérkezett. A Krystina Pliskova ikertestvére az egykori világelső Karolina Pliskovának, 184 cm magas, és a magasságából, valamint a hosszú végtagjai miatt (is) nagyon jól szervál. Ez füvön, vagy kemény borításban nagy előnyt jelent, salakon viszont annyira nem, kíváncsiak voltunk, hogy a bő 10 centivel alacsonyabb Kawa vajon mit fog kezdeni jól adogató ellenfelével. 

Nos, röviden összefoglalva: nem sokat. Klassziskülönbség volt a két játékos között, Kawa akkor tudott meccsben maradni, amikor a cseh teniszezőnő sok ki nem kényszerített hibát vétett. Beszédes adat, hogy a meccset úgy nyerte 2-0-ra Pliskova (6-4,6-4) hogy dekoncentráltan játszva 8 (!) kettős hibát ütött (a túloldalon ez a szám 2 volt).

Irina Bara a Winners Openen a Kucova elleni negyeddöntőn

A román Irina Bara 26 évesen kezd kopogtatni a top 100 ajtaján, a bihari sportoló 119. a világranglistán. Ellenfele Kristina Kucova 2016-ban már belépett az elit klubba, mostanság azonban nem a legjobb napjait éli, 149. a vonatkozó listán. Kettőjük találkozója nem feltétlenül a színvonal miatt volt érdekes, hanem sokkal inkább azért, mert a várható eső ellenére száznál is többen voltak kíváncsiak a meccsre, ráadásul nem csendes, arra tévedt érdeklődők ültek a lelátón, hanem kedvencüket fennhangon buzdító szurkolók, akik ugyanolyan lelkesen támogatták Barát azután is, hogy az első (megnyert) szett után két játszmát is rövidítésben bukott el. 

Románia egy húszmilliós ország, amelynek sportkultúrájában kiemelt szerepet kap a tenisz, egyfelől érthetetlen, hogy miért csak egy város vállalkozik színvonalas torna szervezésére, másfelől örömteli, hogy ez a város Kolozsvár. Hosszú távon arra vagyunk kíváncsiak, hogy vajon tudnak-e a szervezők a jövőben is szintet lépni és esetleg a Premier kategóriába kerülni a sorozattal, rövidtávon viszont az a kérdés, hogy az egyetlen talpon maradt román versenyző, Mihaela Buzărnescu meg tudja-e állítani Krystina Pliskovát pénteken.

A torna augusztus 6-án folytatódik, a már említett Pliskova - Buzărnescu és Petkovic - Mendez csörte mellett, a Cornet-t búcsúztató Sherif Kucovával, Schmiedlova pedig Kruniccsal mérkőzik meg a négy közé jutásért. 

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális