2021. október 23. szombatGyöngyi

Értékes döntetlen és piroslap a Sepsi első nemzetközi kupameccsén!

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 22:05 GMT +2, 2021. július 22.

Futballtörténelmi jelentőségű találkozóra került sor július 22-én, amikor a Sepsi OSK Nagyszombatra látogatott, ahol története első nemzetközi kupaszereplését kezdte.


Klubközeli források szerint, érthető módon, óriási izgalom és motiváció dolgozott a csapatban ez a pályán azonban nem látszott. A Sepsi az átlagos „elsőbálozó” csapatokhoz képest lámpaláz nélkül, hidegvérrel lépett pályára és szinte azonnal magához ragadta a kezdeményezést. Csak az összehasonlítás végett: a Spartak Trnava 153. európai kupameccsét játszotta.

Az OSK-nak több lehetősége is volt a gólszerzésre, az első helyzet azonban a Nagyszombat előtt adódott, a 10. percben Ștefănescunak kellett tisztáznia. Az első félidős helyzetek közül a legnagyobb lehetőség kétségkívül a szlovén válogatott Rajko Rep előtt adódott, aki huszonkét méterről kínálta meg lövéssel a házigazdák 22 éves kapusát Takacot, aki viszont hárítani tudott. Ștefănescu a 43. percben veszélyeztetett egy szemrevaló kapáslövéssel,  de Takac  a helyén volt. A játékrész krónikájához hozzátartozik, hogy Bogdan Mitreát tizenegyest érően rántották le a 34. percben, a bolgár játékvezető azonban továbbot intett...

A második játékrészre Askovszki helyére Damașcant hozta be Leo Grozavu, a 22 éves moldáv válogatott 8 perc után nagy helyzetbe került, labdája centikkel kerülte el a hosszú kapufát. Az első negyedórában a hazaiak az észak-macedón válogatott, Európa-bajnokságot is megjárt Ristovski révén veszélyeztettek, Niczuly azonban védett.

A Spartak játszott a tűzzel, rendszeresen nagy területet engedett a Sepsinek a széleken, illetve a védelem és a középpálya között is, a pontosan passzoló szentgyörgyiek pedig ezt kihasználva veszélyes támadásokat vezettek. Aganovicék mindkét szélen aktívak voltak, Csuncsukovnak is komoly lehetősége volt a gólszerzésre, azonban inkább tizenegyesért reklamált.


(Forrás: Spartak Trnava Facebook)
A hazaiaknál a 20 éves brazil szélső, Sayman Cabral volt igen aktív, a Spartak kontrára alapuló játékában érvényesültek a képeségei. A 60 percre a meccsen nyílt sisakkal küzdöttek a felek, sorban alakulta ki a lehetőségek, a Sepsit a kitűnően futballozó Fofana mentette meg többször a kapott góltól, a nagyszombati együttest pedig Takac, aki Csuncsukov ollózásától Rep távoli lövéseiig mindent megfogott.

A 75. percben Ristovski helyére a Porto B-csapatát megjárt, Ave U23-ból leigazolt, 21 éves Kelvin Boateng lépett pályára, Michal Gasparik vezetőedző egyértelműen a fiatalos sebességre kívánta helyezni a hangsúlyt, Grozavu pedig Rep helyére Achachbart hozta be.
A 78. percben a meccs legnagyobb lehetőségét hagyta ki a Spartak, Achachbar bohózatba illő technikai hibája után Szavvidisz és Boateng törhetett a kapura, Niczuly azonban jól zárta a szöget, előbbi lövése nagyon kevéssel kerülte el a kaput.

A 86. percben Mitrea is kapitális hibát vétett, megakadályozandó Boateng kapura törését faultolnia kellett, ebből pedig második sárga, azaz piros lap lett. A Sepsit természetesen megnyomta csapatkapitányának (és a védelem oszlopának) elvesztése, két perc múlva Niczuly mentette meg a csapatot a góltól.

A meccs végén több komoly lehetősége is volt a szlovák együttesnek, betalálnia azonban nem sikerült, így a szentgyörgyi gárda értékes döntetlent ért el idegenben. Az egy hét múlva, július 29-én esedékes visszavágón, bármilyen kis győzelem esetén biztosan továbbjut az OSK. 

Konferencia Liga, Selejtező, 2. kör

Spartak Nagyszombat – Sepsi OSK 0-0

Stadion: Antona Malatinského Stadion (Nagyszombat)
Játékvezető: Ivaylo Stoyanov (bolgár)

Spartak: Takac - Curma, Kosa, Twardzik, Mikovic - Bukata, Savvidis - Cabral, Ristovski, Yusuf
Cserepad: Kamenar, Chudy, Tumma, Trajkovski, Anthony, Ivan, Boateng, Prochazka, Kolesar, Yao, Vlasko
Edző: Michal Gasparik

Sepsi: Niczuly - Dimitrov, Tincu, Mitrea, Ștefănescu - Fofana, Păun - Ashkovski, Rep, Aganovic - Csuncsukov
Cserepad: Began, Gedo, Vașvari, Achahbar, Bojic, Gonzalez, Damascan
Edző: Leo Grozavu

piros: Bogdan Mitrea

Borítókép: Spartak Trnava Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális