2021. október 22. péntekElõd

Olimpiai esélylatolgatás: kiktől várhat érmeket a magyar és a román küldöttség?

Gál László Gál László utolsó frissítés: 12:27 GMT +2, 2021. július 22.

Van, aki az utolsó nagy dobására készül, van, aki a pénteken kezdődő tokiói olimpián robbanhat be igazán.


Embed from Getty Images

Eddig azt szedtük össze, hogy mit értek el a romániai magyarok az olimpiákon, most azt fogjuk megnézni, mire számíthatunk a 2021-es, de csak 2020-asnak becézett tokiói játékokon. Nem csak a romániai magyar résztvevőket nézzük meg (akikből egyébként három van), hanem a román és a magyar sportolók esetleges esélyeit is. Ehhez nem csak a saját tapasztalatainkat, hanem a különböző éremesélyeket elemző oldalak számításait is figyelembe vesszük. Szám szerint kettőt, az általánosan elismert, még a BBC által is idézett, de nem részletes Gracenote legfrissebb számításait, valamint a nem annyira megbízható, de teljesen átlátható BestSports prognózisait.

A meglepetések és drámák bőven benne vannak a levegőben, hiszen a tokiói játékok esetében olyan korábban nem igazán számító szempontokkal is kalkulálni kell, mint a járvány, mert előfordulhat, hogy valaki megfertőződik, és akkor az egész csapatot karanténba dughatják a szervezők. Másrészt, az elmúlt években kevés versenyt szerveztek, egy-egy meglepetés pedig nagyobb eséllyel fordulhat elő. Az idős versenyzőknek különösen nem kedvez, hogy egy év alatt új sztárok robbanhattak be.

Embed from Getty Images

Románia összesen 101 sportolót nevezett, 

a legtöbben evezésben indulhatnak, de jelentősen megdobja a létszámot a fiú/férfi focicsapat részvétele is. Ez valamivel több, mint a 2016-os 96 résztvevő sportoló, de kevesebb, mint a 2012-es 105. A Grancenote a 30 legtöbb éremesélyest összegző listáján nem szerepel Románia, ami azt jelenti, hogy kevesebb, mint 4 arannyal számolnak. A BestSports listáján 2 aranyat, 1 ezüstöt és 1 bronzot jósolnak a román delegációnak. 

A legendás román torna kuka, teljesen lemaradt a világ élvonalától, bár Larissa Iordache és Marian Drăgulescu személyében olimpiai érmesek is vannak a keretben, de mindketten rég túl vannak már az életük csúcsformáján. Drăgulescu 20 éve, 2001-ben volt világbajnok, ahhoz is szerencsére lenne szüksége, hogy érmet szerezzen. A női mezőnyben olyan erős az amerikai dominancia, hogy már azt számolják, Simone Biles tud-e ötszörös bajnok lenni egyetlen olimpián, a sportág történetében elsőként.

Embed from Getty Images

Evezésben, ami hagyományosan a másik romániai sikersportág, viszont összejöhet az érem, hiszen az elmúlt években rendre nyertek érmeket olimpiai számokban a világbajnokságokon. A legutóbbi 2019-es világbajnokságon két olimpiai számban szereztek érmet a román sportolók, férfi kormányos nélküli négyesben, illetve női kétpárevezésben. Mindkettő ezüst volt. 2018-ban kormányos nélküli kettesben nyertek ezüstöt, míg női könnyűsúlyú kétpárevezésben aranyat nyertek. 2017-ben a női nyolcas, illetve a női könnyűsúlyú kétpárevezős egység volt világbajnok. A BestSports előrejelzése is ezekben a számokban oszt érmeket a románoknak, női kétpár, illetve a női könnyűsúlyú kétpárevezősöknek jósolnak aranyat, a férfi kormányos nélküli kettesnek ezüstöt, míg a női nyolcasnak egy bronzot.

A legutóbbi riói olimpián a női párbajtőrcsapat nyerte az egyetlen aranyat, abból a csapatból csak Ana Maria Popescu maradt, de ő világranglista-vezetőként utazik a játékokra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy vívásban nem sokat számít a világranglista, elég csak arra gondolni, hogy négy éve Szász Emese korántsem számított már esélyesnek, mégis megnyerte ezt a számot. Szász egyébként idén már nem lesz ott Tokióban. Összesen két román vívó szerepel a keretben, Iulian Teodosiu a másik, aki férfi kardvívásban képviselheti az országot. Nem feltétlen esélyes, de ahogyan Szilágyi Áron, a szám kétszeres címvédője mondta, legalább 20-25 olyan férfi kardvívó van, aki olimpiai bajnok lehet, ha jó napot fog ki. A BesSports Popescunak ezüstöt adna.

Embed from Getty Images

Bár Simona Halep sérülésre hivatkozva lemondta az olimpiát, de rajta kívül is lesznek ott teniszezők (Monica Nicolescu és Ioana Olaru), akiknek ha kijön a lépes, például párosban, nyerhetnek érmeket. Abszolút sötét lónak számít a feltörekvő úszó, David Popovici, aki az ifjúsági Eb-n elért időeredményével jelentkezett be a férfi 100 gyors döntőjébe, ami elég szoros ahhoz, hogy tényleg bármi megtörténjen, bár nagyon nagy szenzáció lenne, ha egy 16 éves romániai fiú nyakába akasztanának egy aranyat az úszás királyszámában, főleg hogy azért az éremért Caeleb Dressel is verseng. A másik romániai úszó, Robert Glință inkább a 100 hát döntőjére esélyes, mint a dobogóra.

Embed from Getty Images

Az említetteken kívül a női birkózás 50 kilogrammos kategóriájában versenyző Alina Vucnak jósolnak egy bronzérmet, ő 2019-ben és 2017-ben is ezüstérmes volt a világbajnokságon ebben a kategóriában, tehát nem lenne meglepetés az érem. Négy évvel ezelőtt az oroszból honosított Albert Saritov nyert egy bronzot birkózásban, most is ott van a keretben, de az elmúlt években nem szerzett érmet a világbajnokságokon, nem tűnik valószínűnek, hogy pont az olimpián fog. 

Összesen három romániai magyar sportoló indul majd Tokióban, a kolozsvári Miklós Andrea 400 méteres síkfutásban versenyez. Az érem nagyon messze van, ha viszont legalább a selejtezőből továbbjut, már elégedettek lehetünk. A marosvásárhelyi sportot az asztaliteniszező Szőcs Bernadette képviseli. Sportágában olyan erős a kínai dominancia, hogy hiába vezette korábban az európai ranglistákat, azért a dobogótól messze van. A harmadik romániai magyar sportoló a sepsiszentgyörgyi birkózó, Incze Krisztina. Esetében  már a részvétel is nagy szó, visszaosztásból kapott kvótát, miután az észak-koreai sportolók lemondták az ötkarikás részvételt.

Embed from Getty Images

Magyarországot összesen 166 (plusz 7 tartalék) sportoló képviseli, 

és a Magyar Olimpiai Bizottság összesen 13 éremmel számol tőlük. Elég óvatos becslés a szakvezetés részéről, a Gracenote a legfrissebb júliusi becslésében már 28 érmet adna a magyaroknak, ebből 9 lenne arany, 10 ezüst és 9 bronz. A BestSports valamivel visszafogottabb, összesen 17 érmet jósol, ebből 8 lenne arany, 5 ezüst és 4 bronz. A magyar csapat 2000-ben, 2004-ben, 2012-ben és 2016-ban egyaránt nyolc aranyat nyert, 2008-ben teljesítettek csak szerényebben, akkor 3 aranyat szereztek. A 8 aranyérem most is benne van a pakliban, ha mindenkinek kijön a lépés.

A legnépesebb küldöttsége az úszóknak van - összesen 38 úszót nevezett Magyarország, ami az USA után a második legnagyobb úszóválogatott -, bár nem biztos, hogy ők fogják a legtöbb érmet nyerni. Ahogyan egy úszással foglalkozó szakportál írta, Milák Kristóf 200 pillangón érinthetetlen, már idén is kétszer jobbat úszott, mint Michael Phelps egykori világcsúcsa, senki sincs a közelében, és kisebbfajta meglepetés lenne, ha nem nyerne. Milákot 100 pillangón is nevezték, ott is kinéz neki egy érem. 

Kapás Boglárka a nőknél számít esélyesnek 200 pillangón a szám aktuális világbajnokaként, de korántsem biztos a győzelme, a kínai Zhang Yufei idén egy másodperccel úszott jobb időt, mint ő. Hosszú Katinka idén is sok számot vállal, de már korántsincs olyan formában, mint öt évvel korábban, és abban a korban van, amikor az egy éves halasztás biztosan nem neki kedvezett. Talán 400 vegyesen a legbiztosabb számára az érem, 200 vegyesen már az Európa-bajnokságon is többen megelőzték. Ő is indul 200 pillangón, de abban sem számít már favoritnak. Nagyon szeretjük Cseh Lacit, de kisebbfajta csoda lenne, ha ő érmet nyerne 200 vegyesen. Mondjuk Cseh pont az a sportoló, aki képes az ilyen csodákra. Reális esélye az éremre még Verrasztó Dávidnak van 400 vegyesen, bár ezen a távon az aranyra a hazai pályán versenyző Daiya Seto (magyaros átírásban Szeto Daija) az abszolút favorit. A BestSport Hosszú Katinka parádés teljesítményében bízva adna négy aranyat a magyaroknak, ami érzésünk szerint erős túlzás. A hosszútávúszóknál Rasovszky Kristóf nyerhet érmet, de az olimpián 10 kilométeren rendeznek versenyt, ő meg 5 kilométeren világbajnok, a hosszabb távon "csak" helyezései vannak.

Embed from Getty Images

A magyarok esetében valószínűbb az éremeső kajak-kenuban, pláne, hogy egyesben és párosban már nem csak egy egység indulhat országonként. Az utóbbi évek világbajnokságain a magyarok az olimpiai számokban így teljesítettek: a 2019-es szegedi vb. 2-1-1, a 2018-as Montemor-o-Velho-i vb. 3-1-1, míg a račicei vb. 1-0-1. Szóval nagyjából kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni, mindenesetre az indulók között van a korábbi ötszörös bajnok Kozák Danuta, lehetőséget kap a bizonyításra Csipes Tamara, illetve megmutathatja, hogy mit tud Kopasz Bálint is, aki a legutóbbi világbajnokságon a királyszámot, a K-1 1000 métert nyerte.

Embed from Getty Images

Erős kerete van még a vívóknak, akiknél itt is el lehet mondani, hogy kb. mindenki odaérhet, aki kijutott az olimpiára. A legnagyobb figyelmet nyilván Szilágyi Áron kapja, aki kard egyéniben kétszeres címvédőként állhat pástra. A kardvívás történetében senki nem nyert még három egymást követő olimpián egyéniben aranyat, de Szilágyi 2016-ban a "zászlóvivők átkát" is megtörte, az előző öt évtizedben ugyanis nem nyert érmet az a sportoló, aki a megnyitón a zászlót vitte. Szóval, miért ne tudna ezen is változtatni? Szilágyi legalább tudja, hogyan kell olimpiát nyerni, nem sokan vannak a mezőnyben, akinek sikerült, márpedig megilletődhet attól egy sportoló, ha a siker kapujában van. Az ellenfelei között lesz a 2017-es lipcsei világbajnokságon egyéniben aranyérmes Szatmári András is. A férfi kard csapat szintén az esélyesek között van, legutóbb egy tussal kaptak ki a budapesti vb. döntőjében Dél-Koreától. A vívók között odaérhet még a párbajtőröző Siklósi Gergely, aki 2019-ban egyéni világbajnok volt. Sajnos most nincs párbajtőröző csapat, akinek szurkolni. A tőröző, illetve kardozó lányoktól már nagyobb meglepetés lenne egy érem, de azért szeretjük az olimpiákat, mert mindig vannak meglepetések.

Embed from Getty Images

A BestSport még vitorlázásban adna aranyat a magyaroknak, Berecz Zsombor a finn dingi hajóosztályban a legutóbbi két vébén egyaránt érmes volt, tehát benne van a pakliban egy érem. Öttusában egy ezüstöt jósolnak, és mivel Marosi Ádám az idei kairói világbajnokságon aranyat nyert, tehát jó formában van, akár igazuk is lehet. Ugyanakkor szinte bárki odaérhet, ha egy jó napot fog ki, Gulyás Michelle a kairói vb-n bronzérmes volt, tehát nem elvetemült gondolat az érem. Az atlétáknál a súlylökő Márton Anitának és a kalapácsvető Halász Bencének van érme világbajnokságról, de Márton szülés után tér vissza, még nincs olyan formában, ezért inkább Halásztól várható egy érem. Birkózásban és cselgáncsban sem lenne teljes meglepetés egy-két érem. Birkózásban Lőrincz Tamás volt a kötöttfogásúak 77 kg-os kategóriájában a legutóbbi vb-n érmes, talán most is tőle várható a legjobb teljesítmény, de az sem meglepetés, ha kötöttfogásúak 87 kg-os súlycsoportjában a testvére, Lőrincz Viktor érne épp oda, a nur-szultáni vb-n végül is ezüstérmes volt. Sportlövészetben Péni István érhet oda, kérdés, mennyire zavarta meg a körülötte kialakult mizéria, hogy a csapattársa szabotálni akarta az indulását. 

A három csapattal jutottak ki a magyarok, férfi vízilabdában nem elvetemült gondolat az érem, a legutóbbi két vb-n már ott voltak a legjobb négy között, ez az olimpián is összejöhet, a legutóbbi vb-n már a női csapat is a top négyben volt, de esetünkben az éremszerzés nagyobb bravúr lenne. Annál már csak a női kézilabdások éremszerzése lenne meglepetés, de ők is ott lesznek Tokióban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális