2024. március 29. péntekAuguszta

Hadnagy Attila: Most igazoltunk a legjobban, a határ a csillagos ég

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 15:57 GMT +2, 2021. július 16.

Hétvégén elkezdődik a Liga1 2021/22-es kiírása, a Sepsi OSK ráadásul az európai kupaküzdelmekben is érdekelt.


A mindig készségesen válaszoló Hadnagy Attilát, a Sepsi OSK sportigazgatóját megkérdeztük az Európa-bajnokságról, a következő szezonról, a tizenkét új játékosról, elvárásokról, Konferencia Ligáról és egy kicsit az ellenfelekről is.

Hogy tetszett az Európa-bajnokság? Mi a véleményed a magyar válogatott teljesítményéről és az Európa-bajnok olasz gárdáról?

A magyar válogatott fantasztikusan teljesített, le a kalappal, nagyon kellemesen csalódtam. Az Európa-bajnokság előtt nem gondoltam volna, hogy egy pontot is szereznek, ehhez képest szereztek kettőt, szerintem ez lenyűgöző teljesítmény egy ilyen nehéz csoportban. Muszáj megjegyeznem, hogy a magyar válogatott 7-8 percre volt a továbbjutástól, hiszen vezettek a 2014-es világbajnok Németország ellen. Nagyon remélem, hogy még sok kellemes meglepetést fog okozni nekünk.

A magyar válogatotton kívül nekem Olaszország a kedvencem, egészen fiatal korom óta nagyon szeretem az olasz focit. Még Roberto Baggio idején kezdtem nézni, ő volt a kedvencem, aztán később Del Piero lett. Most nagyon tetszett a fiatal Federico Chiesa játéka, szerintem ő volt a legjobb a Squadra Azzurából. 


(fotó: A Sepsi OSK kerete edzőtáborban készül fel a 2021/22-es szezonra forrás: Sepsi OSK Facebook)

Futballal telített nyár volt, az EB miatt is de a Sepsi átigazolási időszak alatt nyújtott teljesítménye miatt is, hiszen 12 új játékos jött. Mondhatjuk, hogy kész van a keret, vagy még várhatók igazolások?

Kész van a keret, sőt, én azt mondom, hogy amióta az élvonalban futballozunk, azóta a mostani a legjobb mercatónk, nagyon bízom az új játékosainkban, igazoltunk szlovén válogatottat Rajko Rep személyében, nagyon ígéretesnek tartom a szerb Petár Bojicot, a bolgár Csuncsukovot, a moldáv válogatott Damascant és azt se felejtsük el, hogy Bărbuț is nagyon jól teljesített a felkészülési időszakban.
Az egyetlen probléma, hogy Ninaj lesérült. A múlt szezon végén kisebb problémája volt a bokájával, de nagyon akart játszani a Viitorul ellen és emiatt túlerőltette a sérülést. Tíz napig még biztosan nem bevethető, de nincs baj, hiszen leigazoltuk Hugo Sousát az Astrától és ott van a keretben még Tincu is, az edzői stábnak van kihez nyúlni.

Érdekesen alakul a Sepsi kerete, első látásra Bojic, Rep, Aganovic, Fülöp István, Vlad Mitrea és Achachbar ugyanazon a poszton játszik. Kell hat támadó középpályás a keretbe, vagy formációváltoztatásra készül Leo Grozavu és láthatjuk majd a Sepsit mondjuk 3-4-2-1-ben két tízessel felállni?

Bojic játszhat feljebb és Aganovic is tud szélsőt játszani, így még több merítési lehetősége van az edzőnek az egyes posztokra. Több variációt is tud a csapat egy témára. Aki nekem igazi tízesnek tűnik az Rajko Rep és Anass Achachbar. Rengeteg választási lehetőségünk van, sok, több poszton is bevethető játékosunk van, az edzőnek nehéz dolga lesz megtalálni a legjobb formációt.
Leo Grozavuval is beszéltünk a felállások kérdéséről, tudunk játszani 3-5-2-ben, 4-3-3-ban, 4-2-3-1-ben, sőt rombuszban (más néven 4-4-2 gyémánt, angol szakirodalomban 4-4-2 diamond, vagy 4-1-2-1-2 – a szerk.) és 4-1-4-1-ben is felállhatunk. Szerintem két-három különböző felállást is játszhatunk.

Ha ennyire jól ment az átigazolási szezon, és a csapat kerete jobb játékosokkal bővült, ráadásul mélyebb taktikai lehetőségekkel is rendelkezik, akkor mi lehet a  reális célkitűzés a következő szezonra?

A cél a csillagos ég, na jó, egy kicsit komolyabbra fordítva a szót, az új igazolások minősége természetesen a tétmeccseken fog kiderülni, de a neveket és a háttereket elnézve nagyon jól igazoltunk. Az alapvető célunk az, hogy ismét a felsőházba jussunk, és ott már megtörténhet bármi. Tavaly is lehettünk volna harmadikok, nem sokon múlt, a Liga1 rájárszásában második helyen végeztünk a CFR mögött. 

Ha jól értem, csalódás lenne, ha az OSK nem jutna be a play-offba. Mi a helyzet a bajnoki címmel?

Igen, mindenképp kudarcként élnénk meg, a múlt szezonban megemeltük a lécet, komolyabb elvárásaink vannak. A bajnoki cím ezzel együtt komoly bravúr lenne, költségvetésileg nem tudjuk felvenni a versenyt a CFR-rel, a FCSB-vel, vagy a Craiovával. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan pénzeket fizessünk a játékosokért, vagy a játékosoknak, mint az előbb említett csapatok, de ott tudunk lenni az első hat között.

Nem nőtt a csapat költségvetése a tavalyi év után? A Safrankoért kapott összeget visszafordította a klub a keretre?

Nem nőtt a költségvetésünk, nem tud nőni, mi nem vagyunk olyan nagy csapat, hogy nőjön egy jó év után. A Safrankóért kapott anyagi forrásokból hoztuk a mostani játékosokat, visszaforgattuk az átigazolásért kapott pénzt a keretbe. 

Ahogy a CFR-ben megvan Petrila, aki várhatóan minden meccsen kezdeni fog ifiként, a Sepsinek is megvan az első számú jelöltje az ifiszabály betöltésére?
Inkább azt tudnám mondani, hogy a kezdőpozíció van meg. Mi balbekkben fogjuk játszatni az ifinket, ezért is igazoltul le Rareș Ispast, aki Dumitrescuval fog versenyezni a baloldali hátvéd pozíciójáért.

Ez azt jelenti, hogy Vlad Mitreát, vagy Tamás Nándort nem fogjuk látni túl sűrűn…

Tamás Nándor most sérült, neki is bokaproblémái vannak, de rá mindenképp számítunk ha felépül. Egy ügyes tehetséges játékos, akinek helye van a csapatnál.
Vlad Mitreának mindenképp keresni fogunk egy csapatot, ahol kölcsönben játszhat. A tavalyi szezonban kölcsönadtuk a Petrolulnak, de nem játszatták 10 percet sem összesen.

Nem lehet a kölcsönszerződésbe játszatási záradékot tenni?

De igen, pontosan ezt fogjuk csinálni. Legutóbb is bele akartuk írni, de a Petrolul nem vállalta. Mitrea ennek ellenére menni akart hozzájuk, biztos volt benne, hogy megkapja a játéklehetőséget. Ez sajnos nem valósult meg, így idén ragaszkodni fogunk ahhoz, hogy pénzbüntetés terhe mellett 15-20 meccsen kötelező legyen játszatni. Ha ezt egy klub nem vállalja, akkor nem is engedjük el, nekünk nem éri meg, inkább játsszon a Sepsi II-ben és ha szükség van rá a tréner fel is rendelheti az első csapathoz.

Ki dönti el az igazolásokat a Sepsinél, változott az igazoláspolitika?

A politikánk ilyen téren nem változott, továbbra is együtt döntünk, minden általunk megfigyelt játékost megmutatunk Leo Grozavunak is, és ő is véleményezi őket. Azért vagyunk egy család, hogy együtt döntsünk a lényeges kérdésekben, így lehet sikeres az OSK.


(A Sepsi a Viitorul ellen vívta ki az európai kupákban való szereplés jogát)

A Sepsi története során először kivívta a jogot az európai kupaszereplésre. Milyen célokkal vág neki a csapat a Konferencia Ligának?

A legelső célunk, hogy pénteken megverjük a Clincenit a bajnokságban. Ez az elsődleges cél, hogy jobb lábbal, lendülettel kezdjük a bajnokságot. A Konferencia Ligában pedig, hogy legalább egy kört menjünk, hiszen ott is vannak pénzdíjak, az pedig minket nagyban segítene. Továbbjutni azonban nem könnyű a Konferencia Ligában.

A következő ellenfél azért verhető, nem?

Hát nézzük meg a CFR meccsét, szinte kiestek kedden, nagy mellénnyel fociztak és szinte rajtavesztettek.

Ami a mi ellenfelünket illeti, bár az első meccset a Mosta nyerte, szerintem a szlovák csapat, a Nagyszombat (Trnava) fog továbmenni, és biztos hogy nagyon-nagyon nehéz párharc vár ránk ellenük. A meccset nem láttam, csak a gólokat, az edzői stábnak viszont megvan a felvétel és természetesen már elemzik az ellenfeleket.

A Sepsin kívül melyik csapat igazolt jól a Liga1-ben? Esélyes a CFR és Șumudică a bajnoki címre?

Igazolások terén a kolozsvári CFR-t emelném ki, ők jó játékosokat hoztak, szerintem ők a bajnoki cím esélyesei. Șumudică nekem volt edzőm, Brassóban dolgoztunk együtt, egy nagyon ambiciózus tréner, aki nagyon jó edzéseket tart. Szerintem nyert vele a CFR, mindenképp plusszt hozott a csapathoz.

Végül de nem utolsósorban: egy szabálymódosításnak köszönhetően a következő szezonban már csak egy finek kell folyamatosan a pályán lennie, a videobírót azonban még mindig nem vezették be a román élvonalban, ezeket a kérdéseket hogyan látja a Sepsi OSK?

Mi nagyon örülünk annak, hogy csak egy ifivel kell felállni, szerintünk ez egy jó szabály, ami pedig a videobírót, a VAR-t illeti, a Sepsi OSK támogatja a bevezetését. 

Borítókép: Sepsi OSK Facebook

Liga 1Hadnagy AttilaSepsi OSK
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális