2021. július 30. péntekJudit

Szalai a hetedik az UEFA listáján, nincs román a legjobb négyszázban!

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 20:33 GMT +2, 2021. június 26.

Öt magyar válogatott van a top100-ban, a román válogatottból csak hárman férnek be a top500-ba is.


A FedEx Performance Zone, amely az UEFA partnere, egy speciálisan fejlesztett algoritmus segítségével követi az európai válogatottak teljesítményét.

Fontos megjegyezni, hogy a játékosok FedEx Performance Zone-pontjai nem csak az EB-n nyújtott teljesítményt tartalmazzák. A Nemzetek Ligája, az Európa-bajnokság selejtezői és a nemzetközi barátságos meccsek összes statisztikáját átgyúrták egyetlen nagy adatbázissá, amit a FedEX algoritmusa arra használt, hogy megalkosson egy előzetes listát. A kontinenstrona előtt kialakult listát most minden EB-meccs után frissítik, így jött létre a jelenlegi sorrend.

A rendszer úgy működik, hogy négy játékos-kategóriába sorolja a futballistákat (kapusok, hátvédek, középpályások, csatárok), majd a poszthoz tartozó statisztikai mutatókat figyeli és összegzi. Az algoritmus hatalmas előnye, hogy képes súlyozni a teljesítményt a különböző ellenfelek ellen, így egy erősebb csapat elleni tétmeccsen nyújtott jó játék többet számít, mint a gyenge ellenfél elleni barátságos meccsen nyújtott jó játék.

A németek ellen fantasztikus teljesítményt nyújtó, gólt szerző és gólpasszt adó Szalai Ádám az igen előkelő hetedik helyet szerezte meg a rangsorban. Rajta kívül Fiola Attila, Schäfer András és Sallai Roland fért a legjobb 50-be. 

A román válogatott történelmi mélypontját jól jellemzi, hogy a „trikolóroknak” egy képviselője sincs a legjobb 400-ban, a top500-ban is csak három. Hogy egy kicsit kontextusba helyezzük, hogy ez mit jelent: Szoboszlai Dominik a maga 1180 pontjával a 490. helyen áll úgy, hogy utoljára 2020 november 15-én lépett pályára Szerbia ellen. Azóta a magyar válogatott hét tétmeccset és két barátságos találkozót vívott, ebből egyet, a Portugália ellenit veszítette el. 

Magyarok a top 100-ban:

7. Szalai Ádám
29. Fiola Attila
43. Schäfer András
47. Sallai Roland
67. Botka Endre

A román játékosok közül csak hárman fértek be a top500-ba:

448. Nicolae Stanciu
453. Ciprian Tătărușanu
465. George Pușcaș

A teljes lista megtekinthető az alábbi linken, a filter opcióval szűréseket végezhetünk az egyes országok és a pályán betöltött pozíció alapján.

Borítókép: Szalai Ádám - Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális