2021. július 30. péntekJudit

Négy játékos hiányozhat a németektől, ha Szalaiék nyernek, Magyarország továbbjut

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 09:36 GMT +2, 2021. június 23.

A végéhez ért az EB csoportköre, az egyenes kiesés előtti utolsó játéknapon Németország Magyarországot fogadja Münchenben


A Kicker.de német sportlap arról számolt be kedden, hogy négy német játékos is kihagyta a szerdai Németország – Magyarország előtti utolsó edzést, ami azt jelenti, hogy kisebb keretproblémákkal léphet pályára a Nationalelf.

A hiányzók közül a legfontosabb Thomas Müller, aki a Portugália ellen 4-2-re megnyert meccsen szenvedett ízületi sérülést a bal térdében, a hrek szerint Joachim Löw semmiképp nem akarja kockáztatni a támadó egészségét, így szinte biztosan nem fog játszani.

A német csapat oszlopos védője, Mats Hummels is könnyen a padon találhatja magát, a Borussia Dortmund védőjének ínproblémája van a térdízületében, Ilkay Gündogannak a sarka sérült meg, Toni Kroos pedig a hírek szerint stresszezelési nehézségekkel küzd. Bár ennek a triónak a státusza „up to date”, azaz elképzelhető, hogy pályára lép egyikük, vagy mindhármuk, Müller hiánya komoly kérdéseket vet fel.

A Bayern támadóját (lassan mondhatjuk, hogy legendáját) nem könnyű pótolni, helyére Goretzka vagy Sané léphet. Goretzka középen játszik, azonban Müller posztjánál hátrébb, Sané támadóbb, azonban inkább szélső. Így vagy úgy, Joachim Löwnek valamilyen kompromisszumot kell kötnie, ami a magyar válogatottnak jól jön. A mi tippünk, hogy Sané fog kezdeni, a Manchester City-ből a Bayernbe igazolt szélső, német sajtóinformációk szerint komoly elégedetlenségnek adott hangot az elmúlt napokban a válogatottbeli játékperceit illetően.

Azt le kell szögezni, hogy ha Müller mellett Gündogan és Hummels is kimarad és egyetlen percet sem kap, a meccs favoritja akkor is Németország. Belgium győzelme Finnország felett azt jelenti, hogy négy ponttal biztosan tovább lehet jutni egy kvartettből (Finnország és Ukrajna 3 ponttal végzett harmadik helyen a B-, illetve a C-csoportban) de Magyarország továbbjutási esélyei így is elméletiek. Úgy a német, mint a magyar válogatott a továbbjutásért játszik szerda este, Szalaiék a harmadik helyet igyekeznek megcsípni Németország pedig az első két hely valamelyikén próbál végezni, hiszen az F-csoport harmadikja a 9 pontos Belgiummal, vagy a 9 pontos Hollandiával találkozik, így őket jobb elkerülni.

A német sajtó természetesen tárgyalja a válogatott helyzetét, az AZ például a 2000-es évek elejének Leverkusenjéből ismert Bernd Schneider cikkét közölte. A korábbi kiválóság arról írt, hogy a válogatottnak meg kell tartania a háromvédős felállást, mert így profitálhat a kitűnően játszó Kimmich, és a portugálok ellen szenzációsan futballozó Gosens játékából. A „szenzációs” szót egyáltalán nem indokolatlanul használom, Tiago Estevao edző, futballelemző és játékosmegfigyelő a következőket írta a második körös német győzelem után: „Hibáztasd Bernardót amiért nem fogta Gosenst. Hibáztasd Renatót amiért nem fogta Gosenst. Hibáztasd Rafát amiért nem fogta Gosenst. Hibáztasd Santost a cseréiért, amelyeket anélkül eszközölt, hogy rendbe tette volna a hozzáállást.”

Az EB előtti Joachim Löw még egyszer, utoljára, nagyot akar dobbantani. A német válogatott 15 év után leköszönő edzője egyrészt háromvédős rendszerben játszatja csapatát, ami azért nem a Nationalelf sajátja, másrészt behívott két látványosan mellőzött játékost Hummelst és Müllert. nem kérdés, hogy Löw fejében csak az „itt és most” számít. A szerdai mérkőzés legnagyobb kérdése, hogy Marco Rossi milyen taktikai varázslattal készül egy ilyen keretű és motivációjú csapat ellen, de ezt meg sem kíséreljük kitalálni, elvégre az olasz mester Deschamps-hoz hasonló világbajnok edzőket is meg tud tréfálni. Egy dolog biztos, Németország mindent meg fog tenni a győzelemért, és még ha sikerül is győznie, Magyarország büszke lehet erre a tornára, hiszen midnen idők legnehezebb csoportjában szerzett pontot és állta meg a helyét. 

Borítókép és belső fotók: MTI/Kovács Tamás

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális