2022. aug. 16. keddÁbrahám

A magyar labdarúgás elmúlt 10 éve – befejező rész

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 09:22 GMT +2, 2021. június 05.

A magyar labdarúgás elmúlt 10 évét körbejáró cikksorozatunk negyedik, befejező része.


A sorozat befejező részével régi adósságot törlesztek, de vajon van-e jobb időpont a számvetés utolsó részére, mint az új évtized első igazán komoly eseményének kezdete? A múlt részt Leekens kirúgásánál és Marco Rossi kinevezésénél hagytuk abba. (Itt találod az első rész linkjét, itt a második részét, itt pedig a harmadik részét.)

Az eredményeket figyelembe véve Marco Rossi szövetségi kapitányi pozíciója talán az MLSZ legjobb döntése, ami viszont meglepő, hogy a szokásos fanyalgásokon kívül a közeg is pozitívan fogadta 2018 nyarán. Ennek persze több oka volt, az első és legfontosabb a Honvéd 2016-17-es szezonban aratott bajnoki címe, másrészt pedig az MLSZ maszatolást mellőző közleménye:

„..az olasz edző többször bizonyította, hogy a csapatépítés, közösségteremtés szakembere, képes a fiatal tehetséges játékosok beépítésére, a tapasztaltabb labdarúgók motiválására. A tavalyi bajnoki siker mellett korábban (2013-ban) bronzérmet szerzett a kispestiekkel, és ezt az eredményt idén a szlovákiai DAC együttesével is megismételte. Marco Rossi edzői felfogása az MLSZ elnökségének megítélése alapján jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez, ami alkalmassá teszi arra, hogy a magyar válogatott keretét hatékonyabb futballra vezérelje, és 2018–2019-ben elvégezze a 2020-ban ütőképes csapat kialakításának feladatát. ”

A cél egyértelmű, ki kell jutni a részben hazai rendezésű 2020-as Európa-bajnokságra, amihez esetleg extra esélyt nyújthat a 2018-19-es évadban először megrendezett UEFA Nemzetek Ligája.

Az edző nyári kinevezése után néhány héttel elkezdődtek az európai kupák selejtezői, ahol a 2017-18-as magyar bajnok Mol Fehérvár emberes teljesítményt nyújtott. A mindenki által lenézett, de később a CFR-t kettős győzelemmel verő Dudelange-ot búcsúztatta a BL-selejtezők első körében, ezután kiütötte a Ludogoretset, és a CFR-t a BL-ből kiejtő Malmöt is. A BL-selejtező PlayOffjában az AEK Athén jött szembe, a sokkal nagyobb költségvetésű görög csapat győzelme pedig azt jelentette, hogy a fehérvári gárda az Európa Liga főtábláján folytathatja. A többi selejtezős csapat közül az Újpest nyújtott vállalható teljesítményt, hiszen kiverte a Neftci Bakut, majd elvérzett a klasszisokkal jobb Sevilla ellen (1-7). A Honvéd a Rabotnicki legyőzése után a luxemburgi Niedercorn ellen kapitulált.

A Fehérvár nem lógatta a lábát a csoportkörben sem, hajszálon múlt Nikolic csapatának továbbjutása, a későbbi győztes Chelsea csoportelsőségét hozó kvartettből. Az akkor még MOL Vidinek hívott gárda oda-vissza verte a görög PAOK-ot és az utolsó fordulóban 2-2-es döntetlent játszott Maurizio Sarri Chelsea-jével, ami elég is lett volna az üdvösséghez, ha legalább egy pontot tudott volna szerezni a BATE Boriszov ellen a csoportkör során, ez azonban nem sikerült.

2018 szeptemberében elkezdődtek a Nemzetek Ligája csoportmeccsei. A válogatottakat négy osztályba soroló megmérettetésben a magyar válogatott a C-ligába került. Ebben a rétegben Rossi együttesének volt a legjobb koefficiense, ez értelemszerűen a B-liga legalsó helyét jelentette volna. A konszenzus egyébként is az volt, hogy a válogatott valahol a C és a B osztály között volt tudásban. A szeptemberi első csoportmeccsen még 4-1-4-1-es felállásban játszott a csapat, 1-0-s vereséget szenvedve Finnországtól. Pukki 7. percben lőtt góljára nem tudott válaszolni a nemzeti tizenegy. A meccs után a közeg csendes rezignáltsággal vette tudomásul, hogy Rossi első meccsén kikapott, ugyanakkor voltak olyan hangok is, amelyek arról beszéltek, hogy ha a felkészülési meccseket nem Leekensre pazarolja el az MLSZ, akkor az olasz edzőnek sokal több ideje lett volna felkészülni és kipróbálni a csapatot. A második meccset mindenesetre nem rontotta el a gárda, Kleinheisler és Sallai góljára csak Manolas tudott válaszolni, így Görögország ellen három pontot szerzett a Rossi-legénység. A Nemzetek Ligája csoportkörében végül a nagyot menő Finnország mögött második helyen végzett a válogatott, így a következő szezont már a B-ligában kezdhette meg.

Rossi az EB-selejtezőkre elég durva csoportot kapott, a világbajnoki ezüstérmes Horvátország mellett Wales és Szlovákia is a kvintett tagja volt. A három magasabbra sorolt csapat miatt a második hely elérése nagyon komoly bravúr lett volna, de a 2019 márciusában kezdődő selejtezősorozat első négy meccse alatt szerzett 9 pont bizakodásra adott okot. Bár Szlovákiától, Szoboszlai Dominik első válogatott meccsén papírforma szerint kikapott a csapat, a második találkozón hatalmas bravúrral legyőzte Horvátországot, majd papírforma-győzelem jött Azerbajdzsán ellen és júniusban újabb győzelem Wales ellen. A csoportkör második fele messze nem sikerült ilyen jól, ősszel Azerbajdzsánt leszámítva mindenkitől kikapott a válogatott, a mutatott játék azonban sokkal jobb volt, mint Leekens alatt, Szoboszlai pedig újoncból pillanatok alatt húzóember lett.

2019 őszén a magyar bajnok Ferencváros a Ludogorets és a Valetta búcsúztatásával a Dinamo Zagrebig jutott a BL-selejtezőben. Bár az első meccs a nagyképűen játszó horvátoknak is köszönhetően 1-1-gyel végződött, a másodikon nem sok esélyt kapott a zöld-fehér csapat, és 4-0-val kiesett az EL-selejtező playoffjába, ahol a litván Süduva Marijampole volt az ellenfél. Egy lámpalázas hazai 0-0 után idegenben (hátrányból fordítva) 4-2-re nyert a csapat. Nagyjából itt lett világos először, hogy a 2018-ban kinevezett Szerhij Rebrov edzői kvalitásai nem csak az NBI-ben érnek aranyat, hanem az európai kupaselejtezőkben is.
A Debrecen, akár az Újpest egy évvel azelőtt, előbb legyűrte a verhető ellenfelét (Kukesi), majd 7-1-gyel búcsúzott egy topligás ellen (Fc. Torino). A harmadik magyar csapat a Honvéd volt, aki elképesztő és botrányos körülmények között esett ki a Craiova ellen. A Fradi egyébként jól teljesített az Európa Ligában is, a H-jelű kvartettben az Espanyol, Ludogorets, CSKA Moszkva trió ellen szerzett hét pontjával (és egyetlen vereségével), mindössze egy egységgel maradt el a továbbjutást jelentő 2. helytől. Az oroszoktól négy pontot, a spanyoloktól kettőt vett el Rebrov együttese.

2020 februárjában a koronavírus-járvány mindent át-, és felülírt, a bajnokságok szüneteltek (vagy egyenesen félbeszakadtak), a 2020-as Bajnokok Ligájában csak  egymeccses párharcokat rendeztek, de még azokat sem nézők előtt, mondhatjuk, hogy a szezon minden eleme megváltozott. A válogatott szempontjából rendkívül fontos, hogy a 2020-as Európa-bajnokságot 2021-re, és az eredetileg márciusra tervezett pótselejtezőet meghatározatlan időre elhalasztották. Ez a halasztás lehetővé tette, hogy a válogatott legfontosabb védője, Willi Orban felépüljön sérüléséből és irányítsa, az immár háromvédős felállással játszó válogatott hátsó tengelyét. Az eredmény mindenki számára ismert, a magyar válogatott Kalmár, Orban és Nikolics góljaival simán verte Bulgáriát, majd Szoboszlai utolsó perces, katarzissal felérő találatával 2-1-re Izlandot és ismét kijutott az Európa-bajnokságra.

2020 őszén folytatódott a magyar klubok jó sorozata, ismét csoportkörbe került a magyar bajnok, ezúttal azonban már nem az Európa Ligában, hanem a Bajnokok Ligájában mérethette meg magát a Ferencváros. A svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnok búcsúztatásával a zöld-fehérek teljesen megérdemelten jutottak a világ legnívósabb sorozatába, raádásul a Djurgarden, a Celtic Glasgow, a Dinamo Zagreb és a Molde közül legalább kettő magasabbra sorolt ellenfél, így az eredményen semmit sem csorbít, hogy a járvány miatt egymeccses párharcokat vívott a csapat. A BL csoportkör sorsolása után a Fradi kvartettje igazi „mészárszéknek” tűnt, a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev hármas ellen egyetlen pont is komoly fegyverténynek minősült. Az egy pont össze is jött, a második meccsen Rebrov csapata hazai pályán 2-2-es döntetlent játszott az ukrán gárdával.

2020 szeptembere és novembere között Magyarország lejátszotta a Nemzetek Ligája második szezonjának meccseit. Igen nehéz négyesbe került a Rebrov-csapat, Oroszország, Szerbia és Törökország ellen az Európa-bajnokság selejtezői után 2-3 pontot várt a dicséretesen józanul gondolkodó közvélemény. A magyar futballtól példátlan és hihetetlen felülteljesítést láthattunk, Rossi 11 pontot szerezve nyerte meg a csoportját, úgy, hogy egyetlen vereségét Oroszországtól szenvedte el. Egészen elképesztő, hogy a 2018-ban még C-ligába sorolt magyar válogatott, 2021-ben már az A-ligában, a világ legjobb nemzeti csapatai között kezdi meg a szereplést.

Szerintem a 2010-es évek, mint a nagy változások évtizede fog bevonulni a magyar futball történetébe, a magyar klubok immár rendszeresen szerepelnek az európai főtáblákon, a válogatott sikerrel veszi fel a versenyt az európai középmezőnnyel, a magyar játékosoknak pedig már elég jó a megítélése ahhoz, hogy komoly nyugati klubokhoz szerződjenek. Természetesen az útnak itt még nincs vége, rengeteg fejlesztenivaló van, különösen az utánpótlás terén, de egy elmúlt 10 évről szóló cikksorozat 2011-ben sokkal negatívabb képet festett volna a magyar labdarúgásról. A változáshoz sok faktor egyidejű megvalósulásához volt szükség, a magyar futball anyagi erőforrásainak a megnövelésére, az MLSZ kitűnő személyi döntéseire (gondolok itt Dárdai, Storck, Rossi kinevezésére), egy bravúros kijutásra a 2016-os EB-re és végül de nem utolsósorban Szalai Ádám igazságbeszédére.

A történet nemsokára folytatódik, hiszen pontosan egy hét múlva elkezdődik az Európa-bajnokság, amelyben a magyar válogatott minden idők egyik legdurvább csoportjába került Németország, Franciaország és Portugália mellé. Ezen a kontinenstornán valószínüleg nem lesz továbbjutás (papírforma alapján a pontszerzés is nehézkesnek tűnik), de ha a magyar futball továbbra is olyan jó döntéseket hoz, mint pl. Marco Rossi kinevezése, akkor hosszútávon is folytatódni fog az előrelépés, és akkor lehet, hogy a következő „elmúlt tíz évről” szóló cikksorozatban már világbajnokságon való részvétel(ek)ről fogunk írni. Egyelőre azért ne szaladjunk előre, hiszen most az EB-n kell teljesítenünk.  

A cikksorozat első része.
A cikksorozat második része.
A cikksorozat harmadik része.

Borítókép: MLSZ - Magyar Labdarúgó Szövetség - Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális