2021. szeptember 20. hétfõFriderika

A Sepsi valóra váltotta álmát és indulhat a Konferencia Ligában!

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 23:14 GMT +2, 2021. május 30.

A Sepsi OSK története legfontosabb meccsét játszotta vasárnap este a Viitorul ellen. A tét nem volt kisebb, mint a klub történelmének első európai kupaszereplése.


Amikor pénteken megkérdeztük Hadnagy Attila sportigazgatót, hogy egyetért-e azzal, hogy a klub történetének legfontosabb meccse jön a szentgyörgyi gárda számára, egyértelmű igennel felelt, ami nem is meglepő, hiszen hatalmas fegyvertény egy élvonalba mindössze négy éve jutott klubnak, ha eljut az újonnan alakuló Konferencia Ligába.

Az első negyedóra óvatos tapogatózással telt, úgy a pirosmezes hazaiak, mint a kék-feketében focizó vendégek jelentős kockázatvállalás nélkül próbálták keresni ellenfelük gyenge pontját. 15-20 perc után a Sepsi ellenfele fölé nőtt, köszönhetően egyrészt a jól működő passzjátéknak, másrészt az agresszív letámadásnak. Az ellenfél harmadában történő labdaszerző kalandozás elméletileg nagyon energiaigényes taktika, azonban a jelen helyzetben ez nem számított komoly kockázatvállalásnak, egyrészt padon levő minőség, másrészt az öt cserelehetőség miatt.

A 30. percben Aganovic lövését Cojocaru a mezőnybe ütötte, ahonnan előbb Safranko, majd Păun is próbálkozhatott, azonban sem nekik sem a végén fölé durrantó Ștefănescunak nem sikerült begyötörnie a labdát. A Viitorult érezhetően zavarta a labdabirtoklási hátrány (43 százalék) és a Sepsi egyre veszélyesebb támadásai, az alsóházi küzdelmek során csak a szentgyörgyi gárdánál gyengébb ellenfelekkel találkozó csapat egyre idegesebben futballozott. A felsőházban edződő OSK ezzel ellentétben egyre bátrabb lett, és a félidő végén egy Aganovic által furcsán szerzett góllal ugyan, de megszerezte a vezetést. A játékrész statisztikái* beszédesek, Leo Grozavu csapata 6 lövéssel próbálkozott, ezekből 3 talált kaput, ez az arány a konstancaiaknál 0/0.

A második negyvenöt perc egy figyelmeztetéssel felérő vendég-kapufával indult, a hazaiak vissza is vettek az első félidőben látott tempóból és inkább az előny megtartására koncentráltak. A Viitorul többet birtokolta bogyót, de sokat nem tudott kezdeni vele, az ellenfél harmadában elfogyott a tudomány, nagy vonalakban azért, mert sem Ely Fernandes, sem Grădinaru sem pedig Chițu nem tudta megverni egy az egy ellen a kitűnően védekező Dimitrovot és Ștefănescut. Azzal, hogy a szélsőket semlegesítette, gyakorlatilag a kígyó méregfogát húzta ki OSK. 

A 69. percben Leo Grozavu kettőt cserélt, Păun helyére Fofana, Golofca helyére Fülöp Lóránd érkezett friss emberként, ezzel pedig a védelem ismét előre tolódott és megfojtotta az egyébként is fáradó és kedvetlenedő vendégeket. Innentől a Viitorulnak nem volt helyzete, Anghel csapata végül kaput találó lövés nélkül fejezte be a meccset. 

Bár a Sepsi egyetlen góllal nyert, a meccs képe és a statisztikák alapján is sokkal jobban játszott, Leo Grozavu nagyon jól meccselt taktikai és stratégiai szempontból is. A klub életében a vasárnapi győzelem új fejezetet fog jelenteni, hiszen a jövő szezontól immár európai kupacsapatként kell helytállnia. 

Liga1, döntő az európai kupaszereplésért

Sepsi OSK – Viitorul 1-0 (1-0)

SEPSI: Niczuly - Dimitrov, Ninaj, Mitrea, Ștefănescu - N. Păun (Fofana 68.), Vașvari - Golofca (Fülöp, 68.), Dumiter (Achachbar 53.), Aganovic (Eder, 87.) - Safranko
Cserepad: Collado, Csiszér, Tamás, Tincu, Kovács, Fofana, Eder, Achahbar, Fülöp L.
Edző: Leo Grozavu

VIITORUL: Cojocaru - Dussaut (Haita 80.), Mladen, Dobrosavlevici, Pedroso – Casap (Grameni 46.), Artean, Matiș (Jo) - Chițu, Ely Fernandes, Grădinaru (Tsomou, 80.)
Cserepad: Căbuz, Bîrzu, Georgescu, Castaneda, Grameni, Buta, Haită, Tsoumou, Jo
Edző: Cătălin Anghel

gólszerzők: Aganovic (41.)

Borítókép: Sepsi OSK Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális