2021. szeptember 20. hétfõFriderika

Novák Eduárd: azt szeretnénk, hogy 2032-ben Románia a legjobb 15 ország között szerepeljen a sportban

szerk. utolsó frissítés: 21:27 GMT +2, 2021. május 19.

Hogy áll Románia az infrastruktúrával? Mely sportágak vannak a legjobb helyzetben, és melyek azok, amelyek nagyon lemaradtak? Az ifjúsági és sportminisztert többek között erről is kérdeztük.


Milyen feltételei vannak egy ország sikeres sportprogramjának? Melyek azok a faktorok, amelyek az infrastruktúrán kívül számítanak?

- Miniszteri kinevezésemkor egy nagyon fontos feladatot tűztem ki magam elé, a romániai sportfejlesztési stratégia kialakítását. Konokul ragaszkodom ahhoz, hogy ez év végéig megszülessen, ennek azonban sok előfeltétele van, volt. Először is fel kellett mérni, hogyan is állunk jelenleg. Azt tudtam, hova akarunk eljutni, viszont meg kellett nézni, honnan indulunk, mit kell megváltoztatnunk. Hosszú négy hónap áll a hátunk mögött, amikor feltérképeztünk, elemeztünk, tárgyaltunk. Jó hír az is, hogy megalakult a tárcaközi munkacsoport, amely a stratégia kidolgozásán fog dolgozni, ez már egy hatalmas előrelépés.

Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy a romániai sport számos problémával küzd, amelyek leginkább a hiányos infrastruktúrából, a jövőkép és stratégia hiányából, az erőforrások helytelen kezeléséből adódnak. Ezen szeretnénk változtatni. Ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy 2032-ben Románia a legjobb 15 ország között szerepeljen a sporteredményeket tekintve.

A romániai sportfejlesztési stratégiának azokat a fontos elemeket kell tartalmaznia, amelyek a következő három-négy olimpiai ciklust átfedik. A teljesítményre kell összpontosítanunk, ez kell vezérelje a döntéseinket. Törvényben kell szabályozni az edzők képzését. Meg kell határoznunk, mely sportágak fontosak, melyekben lehet igazán sikeres az ország. Emellett fontosnak tartom a fiatal generációk nevelését, ezért olyan egységes intézkedéseket kell bevezetni, amelyek a gyerekek és fiatalok oktatásában szereplő sporttevékenységeket is magukba foglalják, a mozgásra és az egészséges életmódra ösztönöznek.

Ezen kívül pedig nagy hangsúlyt fektetünk a paralimpiai sportokra is, elindítottuk már a sportbázisok akadálymentesítésének projektjét is, de ennél több változást szeretnénk, főleg az edzők képzése és a felkészítés terén. Május 20-án tartjuk ugyanakkor a Nemzeti Paralimpiai Fórumot is ebben a témában.

Hogy áll Románia az infrastruktúrával? Mely sportágak vannak a legjobb helyzetben, és melyek azok, amelyek nagyon lemaradtak?

- A megfelelő infrastruktúra hiánya nagy problémája Romániának. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy végigjárhattam már a sportkarrier összes lépcsőfokát, tehát ismerem a „pálya” valóságát, azt is látom, és ez nagyon elszomorít, hogy sok olimpiai csapat külföldön kell eddzen, hiszen itthon erre nincs lehetősége, helye. A bobról, a szánkózásról, korcsolyázásról, velodromos biciklizésről és sok más egyéb sportról beszélek most, ahol ennek ellenére jó eredményeket érünk el. Ez azt bizonyítja, hogy van potenciál, azonban nekünk a megfelelő infrastruktúrával kell támogatnunk ezeket a sportokat. A sportstratégia mindezeket a realitásokat, megoldásra való problémákat figyelembe fogja venni!

Óriási nagy akarat van bennem, hogy segítsek a sportolóknak és adjam meg nekik azt a lehetőséget, ami nekem sokszor nem volt meg. Ezért muszáj lesz fejleszteni az infrastruktúrát, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy fejleszteni tudjuk a romániai sportot.

Az utóbbi hónapokban több helyen is jártam az országban, és láttam azért jó példákat is, például Székelyföldön, ahol uszodák épülnek, ugye a műjégpálya-rendszer is eléggé fejlett. Azonban van mit fejlődni még országszerte.

Ha mondjuk két különböző sport is nagyon nagy anyagi ráfordítást igényel, de csak egyre vannak meg a források, hogyan lehet prioritizálni? Milyen szempontok alapján lehet eldönteni, hogy ki kapja a támogatást?

- Először is tisztázni szeretném azt, hogy mindenki kap támogatást, hiszen minden sportág fontos, mindenkit tisztelünk. Azonban ha azt akarjuk, hogy Románia bekerüljön a legjobb 15 ország közé, muszáj prioritizálnunk és segítenünk azokat a sportágakat, amelyek legesélyesebbek az olimpiai érmek megnyerésére, és ezekbe kell fektetni a pénz zömét, mert nem tudunk mindenkit ugyanolyan szinten támogatni, de bárcsak lehetne!

Országos szinten melyek azok a sportok, amelyek elsőbbséget élveznek a többi fölött és miért?

- Eddig ez a rendszer nagyon kaotikus volt, hiszen nem voltak meghatározva azok a sportágak, amelyek prioritást élveznek, amelyek a legnagyobb sikereket hozhatnák Romániának. Ezért is tartottam fontosnak azt, hogy ezt is belefoglaljuk az országos sportstratégiába. Véleményem szerint azok a sportágak, akik a jövőben elsőbbséget kellene élvezzenek, hiszen itt meg tudjuk sokszorozni az eredményeket, az a torna, atlétika, úszás, evezés és akár a kerékpározás is. 5-6 ilyen sportágra van szükségünk, akár a vívás, a súlyemelés vagy a kézilabda is lehet. Ez azonban nem csak az én döntésem, ezért is hoztuk létre az Élsportért Felelős Bizottságot, hogy segítsen ebben a kiválasztási folyamatban.

Mi számít Romániában profi sportnak? Elképzelhető-e, hogy a profi sportok listája bővülni fog a közeljövőben?

- Profi sportnak az számít Romániában, ami bizonyos kritériumrendszernek felel meg, ezeket mindig kormányhatározat alapján fogadják el, tehát igen, ha egy szövetség úgy dönt, szeretné a sportágát profi sportként elismertetni, akkor ez lehetséges, azonban az előírt kritériumokat teljesíteni kell.

A fejlett kerékpársporttal rendelkező országokhoz képest hol tart Románia ezen a területen? Milyen módon lehetne javítani, illetve mely területeken kell előrelépni ahhoz, hogy szintet lépjen a román kerékpársport?

- Jelen pillanatban a romániai kerékpársport sokkal láthatóbb, mint ezelőtt pár éve. Azonban nem beszélhetünk még egy egységes fejlődésről, de hál’ istennek vannak azonban kimagasló eredményeink: világbajnokunk a MTB-ben, aki ugyanabban az évben európai bajnok is volt, van egy bronzérmesünk a velodromos európai bajnokságon, és ha megengeded, a saját sikeremet is megemlíteném. Vannak kimagasló sportolóink, persze, mindannyian tudjuk, hogy egy fecske nem csinál tavaszt, azonban azon vagyunk, hogy ezek száma növekedjen. Igyekszünk láthatóvá tenni a kerékpározást a Románia Túra megszervezése által is. Nagyon hiszek ebben a projektben, részt vállaltam a szervezésben is, és örülök annak, hogy még tavaly is, az eddigi legnehezebb évben is voltak nemzetközi résztvevők is.

Hogy mi kellene még? Jobb infrastruktúra, beleértve a velodromokat is, jobb, felkészültebb és motiváltabb edzők, a fiatal generációk felkarolása. Ezek mind olyan elképzelések, amelyeket szem előtt tartunk az országos sportstratégia kidolgozásakor, ugyanakkor azt is elmondhatom, hogy elindítottunk már pár projektet, ami a helyzeten javítani tud.

Románia legnépszerűbb sportja jelenleg a labdarúgás, a román futball azonban egyre inkább lemarad az európai átlagtól. Mit lehet tenni a futball fejlesztéséért, van-e „példakép” ország, pl. Horvátország, amelyik alacsony merítési lehetőségekből elitfutballt tesz az asztalra?

-  Mindenki a pénzre fogja a lemaradást, azonban úgy gondolom a minőségi munka hozza meg az elvárt eredményeket. Ezen kívül úgy gondolom, nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az utánpótlásra és a megfelelő szelekcióra.

Borítókép: Novák Eduárd Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális