2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Történelmi győzelem! A Sepsi megverte a CFR-t és utolérte a Craiovát!

Pálfi Csaba-Sándor utolsó frissítés: 21:21 GMT +2, 2021. május 10.

A Sepsi története során először győzte le a kolozsváriakat.


Amikor egy szűk hónappal ezelőtt, 2021 áprilisában egy emlékezetes interjú során Hadnagy Attilát kérdeztük a rájátszásról, a Sepsi OSK sportigazgatója elmondta, hogy rendkívül fontos lenne legyőzni a CFR-t, hiszen a kolozsvári együttes az egyetlen a Liga1-ből, akit még sosem tudott megverni a szentgyörgyi gárda.

A legutóbbi találkozón jól játszott a csapat, azonban egy peches tizenegyes a CFR javára döntött, de nem ez volt az egyetlen „feszültségforrás” a meccs előtt, Bouhenna eligazolása is nyomott a latban. A Sepsi legjobb védője, mint kiderült, pár nappal ezelőtt aláírt a regnáló bajnokhoz, ráadásul Petrila sem játszhatott, az U21-es kölcsönszerződése ugyanis nem teszi lehetővé, hogy az anyaegyesület ellen pályára lépjen.

A regnáló bajnok és a gyors ütemben fejlődő piros-fehér csapat hetedik fordulós összecsapása a mutatott játék szempontjából tipikusnak volt mondható, kőkemény középpályás szűrést, már-már durvának mondható fizikális játékot és a gólig kevés helyzetet láthattunk.

A 41. percben a Sepsi Safranko révén megszerezte a vezetést, a szlovák támadó Dumiter kitűnő beadása után fejelt a kapuba. Bár jött a szünet, a gól jót tett a meccsnek, a CFR szünetben hármat is cserélt, Hoban helyett Omrani, Sigurjonsson helyett Soares, és Itu helyett Costache lépett pályára. A személyi változtatások nem segítettek, nem is nagyon segíthettek, a taktikai változtatások nem jelentettek stratégiai különbséget a kolozsváriak játékában, ez pedig az OSK malmára hajtotta a vizet.

A CFR legnagyobb helyzete a 49. percben adódott, Debeljuh kétszer is betalálhatott volna, de első esetben nem ért oda, a másodikban pedig rossz ütemben fejelt.

A szentgyörgyiek kitűnően felkészültek a kolozsváriak játékából és többször is veszélyes kontrákat vezettek a meggybordó mezesek fellazult védelme ellen a második félidőben. Dumiter és Safranko is belőhette volna a mindent eldöntő második találatot, előbbi még kapufát is talált. A hazai játékosok tanácstalanságát leginkább Sandomierski kapitális hibája szimbolizálja, a lengyel hálóőr kirúgáskor belelőtte a labdát a vendégek szlovák csatárába, a bogyó azonban – a hazaiak nagy szerencséjére – nem a kapuban landolt.

Volt még egy szimbolikus jelenet a meccsen, ez pedig a „Vasutas” edzőjének, Edi Iordănescunak az utolsó cseréje. 30 perccel azután hogy védekező középpályást cserélt szélsőre (Hoban-Omrani), a jobbekk Manea helyére Rondónt hozta be. Ez volt az első alkalom a szezon során hogy egy meccsen két ilyen jellegű változtatást eszközölt, némileg kétségbeesett kapkodásnak tűntek a lépései.

Az utolsó tíz percben mindkét gárda előtt sok lehetőség adódott, komoly gólszerzési lehetőségével sem Safranko sem Omrani nem tudott élni. 

A Sepsi ezzel a győzelemmel története során először elmondhatja, hogy minden Liga1-es csapat ellen nyert már meccset, és azt sem szabad elfelejteni, hogy mindössze egyetlen pontra csökkentette a Craiovával szembeni hátrányát, vagyis ha megtartja a formáját, akkor akár dobogós is lehet.

Liga1, felsőházi rájátszás, 7. forduló

CFR – Sepsi 0-1 (0-1)

CFR: Sandomierski - Manea, Vinicius, Burcă, Camora - Itu, Hoban, Sigurjonsson - Deac, Debeljuh, Gîdea
Cserepad: Bălgrădean, Susic, Ben Youssef, Chipciu, Păun, V. Costache, B. Omrani, Rondón, Soares
Edző: Edward Iordănescu

SEPSI: Niczuly - Aganovic, Ninaj, Mitrea, Ștefănescu - Fofana, Vașvari - Dumiter, Eder, Păun - Safranko
Cserepad: Csiszér, Achahbar, Tincu, Purece, Tamás, Kovács, Fülöp L., Dumitrescu, Collado
Edző: Leo Grozavu

gólszerző: Safranko (41.)

Borítókép: CFR 1907 Facebook

Pavol SafrankoSepsi OSKKolozsvári CFR
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális